Bataie pentru un pumn de marunti

Peste somaj, salarii nghetate si o piat a locurilor de munc anemic nu se poate trece, iar finalul lui „S triti bine!” nu-l cunoaste nimeni. O variant de rspuns ar fi „S triti bine… la sap de lemn!”, acolo unde deja au ajuns mii de familii din judetul nostru. Somajul, lipsa locurilor de munc si veniturile derizorii si-au adus contributia la conturarea unui tablou social tragic. Cu bugetele goale si ajuns n imposibilitatea de a-si acoperi necesittile cotidiene, populatia si ndreapt atentia ctre ajutorul oferit de stat. Disperarea este att de mare, nct volumul solicitrilor de asistent social capt valori greu de imaginat. Nimeni nu mai caut s salveze aparentele sau alte alternative de supravietuire, pentru c toate oportunittile au fost spulberate de recesiunea economic. n judet, obtinerea unui loc de munc a devenit un lux, ca de altfel si n restul Europei, unde rata somajului bate cele mai triste recorduri nregistrate dup Cel de-al Doilea Rzboi Mondial. Familii tinere sau mai putin tinere, de la sate sau din orase, deschid larg usile caselor pentru anchetele sociale care s le certifice srcia. Din nefericire, rezultatele din teren sunt crunte. Foarte multe familii, cu unul sau mai multi copii, realizeaz venituri nete lunare cu mult sub orice cos zilnic, care ia sau nu n considerare rata inflatiei si devalorizarea leului.

„Complementar” de neajutorati

Cu fiecare lun, reactualizarea anumitor prestatii sociale transform judetul Vaslui ntr-un veritabil „paradis” al asistatilor. Printre drepturile ajustate se numr si alocatia familial complementar, pentru care limita de venituri pn la care se acord s-a majorat de la 184 de lei, la 423 lei pe membru de familie. n actualul context, Agentia Judetean pentru Prestatii Sociale (AJPS) Vaslui a devenit punctul cu cel mai mare impact social. Dac n luna ianuarie, 276 de familii au solicitat includerea n programul de asistent privind alocatia complementar, n perioada urmtoare numrul de cerereri noi a crescut vertiginos: februarie – 810 cereri; martie – 1.133 cereri; aprilie – 528 cereri. n acest ritm, s-a reusit ca numai n patru luni, numrul familiilor care primesc alocatie complementar s creasc de la 21.025 de familii, la sfrsitul anului 2008, la 23.466, n aprilie 2009. Cresterea este spectaculoas, dac ne raportm la anul trecut, cnd n limitele de venituri de la vremea respectiv, cererile erau n medie de maxim 250 de familii pe lun. Practic, din cele 70% de familii vasluiene care primesc ajutoare, majoritatea urmeaz s primeasc alocatie complementar, dup ce scdem persoanele n vrst si familiile care nu au copii. „Dosarele primite de la primrii nu sunt ntotdeauna complete. n multe cazuri, lipseste motivatia pentru care se cere ajutorul si alte acte, cum ar fi certificatele de nastere, copii de pe crtile de identitate etc. Pentru a putea beneficia de prestatii, documentat iile transmise la institutia noastr trebuie s fie n regul”, a spus Ramona Maria Mocanu, director coordonator la AJPS Vaslui.

De ce srcim?

Explicatiile diminurii masive a veniturilor familiilor sunt multiple. n primul rnd, este vorba despre concedierea unei prti nsemnate a fortei de munc de la nivelul economiei locale. De altfel, pe lng cifra mare de someri cu sau fr indemnizatie, exist un numr nsemnat de persoane fr slujbe, care nu sunt nregistrate n nici o statistic. De asemenea, nghetarea salariilor sau reducerea lor, eliminarea anumitor sporuri si premii, pe fondul majorrii plafoanelor de acordare a asistentei sociale, aduc alte familii n situatii limit. Nu trebuie uitate nici persoanele care au plecat la munc n strintate si au luat n trile de rezident copiii si, care n ultima vreme, au nceput s se ntoarc acas. Dac la consecint ele negative ale crizei adugm si starea general de srcie, care se perpetueaz n rdul comunit- tilor locale, tabloul neputintei este complet.

Primarul este la „manete”

Pentru a beneficia de alocatia complementar, familiile care se ncadreaz n limitele de venituri trebuie s depun la primriile comunale un dosar. n respectiva documentatie, petentii trebuie s precizeze totalul veniturilor realizate n luna anterioar solicitrii dreptului social. Dup ce asistentii sociali din cadrul primriilor efectueaz o anchet social, prin care s stabileasc veridicitatea celor declarate, edilul d o dispozitie prin care stabileste dreptul. Odat solutionat, dosarul se transmite la AJPS Vaslui, care va plti alocatia complementar n functie de numrul copiilor, pn la data n care acestia mplinesc vrsta de 18 ani. Spre deosebire de alocatia de stat, care este un drept universal, achitarea de ctre stat a alocatiei complementare este conditionat de continuarea studiilor scolare. Cuantumul alocatiei complementare este urmtorul: familia cu un copil – 50 lei; familia cu doi copii – 60 lei; familia cu trei copii – 65 lei; familia cu patru si mai multi copii – 70 lei. De asemenea, valoarea alocatiei complementare cu venit minim garantat este urmtoarea: familia cu un copil – 63 lei; familia cu doi copii – 75 lei; familia cu trei copii – 81 lei; familia cu patru si mai multi copii 88 lei.

3 COMENTARII

  1. catrinel, esti un rapan mic si prost. de ce sa citesti tu monitorul daca nu iti place? nu mai bine pui mana pe telefon si ii spui lui cretu ala ce nu-ti place la ziar? dobitocule! nu vezi ce nume de cordoi ai?

  2. sunteti de tot risul. chiar nu e in stare papagalul ala de cretu sa scoata un ziar ca oamenii?se vede treaba ca nu. a ingropat de tot publictia asta care era odata cel mai tare ziar din judet. pina si adevarul isi da seama ca subiectele pe care le pune cretu in deschidere, ei le pun pe coloana. alo, madame iovita, da-l draq afara pe obsedatul ala de cretu ca o sa dai bani la ziar pina iesi la pensie…

  3. frate,da in poza aia is numai tigani!!!asti-a sunt saracii?pai daca nu vor sa munceasca,cum sa nu fie saraci?!?!?nu le mai plangeti de mila k nu se merita.mi-e sila cand ma gandesc k o parte din taxele pe care le platesc se duc in buzunarul leprelor astea,sau la infractorii din puscarii sau in alte parti,numai cui are neaparat nevoie,nu!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.