Tarmul ajutoarelor

ajutoare_taramVeniturile derizorii, somajul si srcia lucie oblig tot mai multe familii vasluiene s solicite asistent de la stat. Dup ce venitul minim garantat a devenit „folclor”, iar ajutoarele de cldur s-au generalizat, a venit rndul altor prestatii sociale s fie solicitate pe scar larg de vasluieni. Gndite ca msuri exceptionale de asistent social pentru familiile aflate la limita subzistentei, n judetul Vaslui aceastea sunt mai degrab regula, dect exceptia. Majorarea limitei de venituri pentru acordarea alocatiei familiale complementarde pn la 423 lei pe membru de familie a fcut din aceasta cel mai solicitat ajutor. n ianuarie, a treia lun de aplicare a noilor baremuri de venituri, 1.037 de familii au depus dosare, de patru ori mai mult fat de media lunar din 2008. Mai mult, se prognozeaz o dublare a beneficiarilor, dac se ia n calcul c 75% din populatia judetului primeste bani pentru nclzire. Si pentru ca tabloul srciei care domneste n judet s fie complet, la visteria goal din casele vasluienilor se ntorc acum tot mai multe persoane din strintate, care au rmas fr un loc de munc. Cu fiecare an, suma cheltuit de stat pentru asistenta sociala a familiilor din judetul Vaslui capta valori tot mai mari. Dup ce s-au bifat adevrate recorduri n ceea ce priveste numrul beneficiarilor de venit minim garantat si ajutoare de nclzire, populatia judetului nostru se pregteste de un alt maxim istoric. Indexarea unor limite de venituri, pn la care se acord anumite prestatii sociale, scoate la suprafat o realitate dramatic. Foarte multe familii, cu unul sau mai multi copii, realizeaz venituri nete lunare cu mult sub cosul zilnic, fie c se ia sau nu n considerare rata inflatiei si devalorizarea leului. Printre drepturile reactualizate se numr si alocatia familial complementar, pentru care limita de venituri pn la care se acord s-a majorat de la 184 de lei la 423 lei pe membru de familie. Astfel, n conditiile n care plafonul de acordare s-a mrit, iar veniturile populat iei sunt ntr-o scdere accelerat, Agentia Judetean pentru Prestatii Sociale (AJPS) Vaslui este asaltat de o avalans de dosare. Numai n ianuarie 2009, nu mai putin de 1.037 de familii au solicitat includerea n programul de asistent privind alocatia complementar. Cresterea este spectaculoas, dac ne raportm la anul trecut, cnd n limitele de venituri de la vremea respectiv, cererile erau n medie de maxim 250 de familii pe lun. „Volumul foarte mare de documentat ii, care ne vin din teritoriu, se nregistreaz n conditiile n care nu s-a fcut o popularizare a noilor condit ii de acordare”, sustine conducerea AJPS Vaslui. Practic, din cele 75% de familii vasluiene care primeau diverse forme de ajutoare sociale, majoritatea urmeaz s primeasc si alocatie complementar. Mai exact, se estimeaz cel putin o dublare a numrului de familii ce se vor ncadra n noile grile de venituri, n cursul anului trecut beneficiind de acest drept 21.027 familii.

Criza economic creste numrul asistatilor

Explicatiile diminurii masive a bugetelor familiilor din judet, a imposibilitt ii asigurrii din surse proprii a un trai decent sunt multiple. n primul rnd, este vorba despre concedierile aproape cotidiene si trimiterea n somaj a unei prti nsemnate a fortei de munc. De altfel, pe lng cifra de someri cu sau fr indemnizatie, exist un numr nsemnat de persoane care nu sunt nregistrate n nici o statistic ca neavnd un loc de munc. De asemenea, nghetarea salariilor sau reducerea lor, eliminarea anumitor sporuri si premii, aduce alte familii n situatii limit. Nu trebuie uitate nici persoanele care au plecat la munc n strintate si au luat n trile de rezident copiii si care, n ultima vreme, au nceput s se ntoarc acas. Dac la consecintele negative ale crizei economice adugm si starea general de srcie, care se perpetueaz n rdul comunittilor locale, se explic interesul maxim pentru oricare tip de asistent.

Primarul stabileste dreptul

Pentru a beneficia de alocatia complementar, familiile care se ncadreaz n limitele de venituri trebuie s depun la primriile comunale un dosar. n respectiva documentatie, petentii trebuie s precizeze totalul veniturilor realizate n luna anterioar solicitrii dreptului social. Dup ce asistentii sociali din cadrul primriilor efectueaz o anchet social prin care s stabileasc veridicitatea celor declarate, edilul d o dipozitie prin care stabileste dreptul. Odat solutionat, dosarul se transmite la AJPS Vaslui, care va plti alocatia complementar n functie de numrul copiilor, pn la data n care acestia mplinesc vrsta 18 ani. Spre deosebire de alocatia de stat, care este un drept universal, achitarea de ctre stat a alocatiei complementare este conditionat de continuarea sudiilor scolare. Cuantumul alocatiei complementare este urmtorul: familia cu un copil – 50 lei; familia cu doi copii – 60 lei; familia cu trei copii – 65 lei; familia cu patru si mai multi copii – 70 lei. De asemenea, valoarea alocatiei complementare cu venit minim garantat este urmtoarea: familia cu un copil – 63 lei; familia cu doi copii – 75 lei; familia cu trei copii – 81 lei; familia cu patru si mai multi copii – 88 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.