Membrii Asociației Astronomice „Sirius”, participanți la proiectul „În lumea științei – Astronomia și noile tehnologii pe înțelesul copiilor”

Grație unor fonduri primite de la bugetul local prin Programul anual privind acordarea de finanţări nerambursabile din fonduri publice, Asociația Astronomică „Sirius” (AAS) Bârlad a desfășurat proiectul „În lumea științei – Astronomia și noile tehnologii pe înțelesul copiilor”. Obiectivul proiectului a fost creșterea interesului pentru știință în rândul tinerelor generații prin Astronomie și noile tehnologii.

În urma participării la Programul anual privind acordarea de finanţări nerambursabile din fonduri publice, acordată din bugetul local al municipiului Bârlad pe anul 2024, proiectul educațional al AAS Bârlad, respectiv „În lumea științei – Astronomia și noile tehnologii pe înțelesul copiilor”, a fost declarat eligibil și finanțat cu suma de este 9.976 lei.

Potrivit profesorului Ioan Adam, președintele AAS Bârlad, în cadrul acestui proiect s-au realizat, în perioada 1 – 18 august, ateliere pentru activități teoretice, practice și observaționale care vizează atât inițierea copiilor interesați în domeniul Astronomiei, cât și pregătirea celor inițiați care au participat, în perioada 19 – 22 august, la Concursul Regional de Astronomie „Noi și cerul boreal al Deltei”, de la Sulina, județul Tulcea. De asemenea, în perioada septembrie – octombrie, s-a editat revista „Paşi spre infinit”, numerele 50 și 51.

„Prin activitățile realizate, participanții la proiect au înțeles mai bine rolul «Științei cerului» în momentul de față și în viitor: Astronomia este o știință în creștere, ce va continua să producă descoperiri în următoarele decenii, datorită tehnologiei care ne permite să construim telescoape mai mari și mai bune și să analizăm seturi de date tot mai mari. De asemenea, apar noi subiecte de cercetare, ceea ce ne conduce la o mai bună înțelegere a Universului nostru. Dorim să încurajăm în continuare părinții să coopereze cu noi pentru a ne asigura de creșterea conștientizării cu privire la educația prin Astronomie”, a declarat profesorul Adam, coordonatorul proiectului.

Acesta spune că, într-o lume care se confruntă cu numeroase probleme, Astronomia are beneficii pe termen lung pentru o societate civilizată. Investițiile în educația științifică, cercetare și tehnologie oferă un profit mare nu numai din punct de vedere economic, ci și cultural și indirect pentru populație.

„Putem evidenția progresele tehnologice recente pentru care putem mulțumi Astronomiei, cum ar fi GPS-ul – Sateliții Global Positioning System (GPS), ce se bazează pe obiecte astronomice, cum ar fi quasari și galaxii îndepărtate, pentru a determina pozițiile precise, imagistica medicală și internetul wireless. Astronomia și domeniile conexe sunt în fruntea științei și tehnologiei, răspunzând la întrebări fundamentale și stimulând inovația. De aceea, atunci când vorbim de Astronomie, avem în vedere următoarele domenii principale: tehnologie și competențe; știință și cercetare; cultură și societate. De-a lungul istoriei, Astronomia a fost o piatră de temelie a progresului tehnologic: calculatoarele, sateliții și telefoanele inteligente pe care le deservesc, sistemul de poziționare globală, panourile solare eficiente din punct de vedere energetic, senzorii camerelor digitale, scanerele de securitate aeroportuare, aparatele portabile cu raze X și scanerele pentru imagistica prin rezonanță magnetică (RMN) sunt doar câteva exemple dintre progresele tehnologice ce sunt moștenirea Astronomiei”, a subliniat profesorul Adam.

Președintele AAS Bârlad mai spune că, în cei 23 de ani de activitate, Asociația Astronomică „Sirius” Bârlad a reușit să dezvolte simțul responsabilității sociale și dorința de implicare a tinerilor, înregistrând experiențe de viață ce pot constitui un model pentru ceilalți tineri din comunitate. Scopul proiectului „În lumea științei – Astronomia și noile tehnologii pe înțelesul copiilor”, derulat în perioada vacanței de vară, a vizat creșterea interesului pentru știință în rândul tinerelor generații prin Astronomie și noile tehnologii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.