„Nu mă tem de moarte, ci de veșnicia ei” (Al. Vlahuță)
Recent a trecut la Domnul renumita profesoară de istorie, Margareta Paicu, de la Liceul Teoretic „Mihail Kogălniceanu”, școala vasluiană devenind tot mai săracă.
A văzut lumina zilei la 18 august 1938, în oraşul Vaslui. A urmat cursurile primare la şcoli din Vaslui şi Sighet, pe cele gimnaziale la Şcoala generală nr. 2 Vaslui, iar studiile liceale la Şcoala Medie nr. l (Liceul „Mihail Kogălniceanu”, clasa a VIII-a) şi la Şcoala Medie nr. 2 (astăzi, şcoala „Mihai Eminescu”, clasele a IX-a şi a X-a, întrucăt, după Reforma învăţământului din 1948, liceul funcţiona cu clasele VIII – X). A absolvit apoi Facultatea de Istorie – Filosofie a Universităţii „Alexandru Ioan Cuza”, Iaşi, promoţia 1960.
A debutat ca profesoară titulară de istorie la Şcoala generală Belceşti, judeţul Iaşi, în anul şcolar 1960 -1961. Între anii 1961 – 1963 a predat, ca profesoară economia şi filosofia.
Din 1963 şi până în 1975 a funcționat ca profesoară de istorie în orașul rulmenților, Bârlad, la Şcoala generală nr.2 (1965 – 1966) şi la Liceul „Gh. Gheorghiu Dej” (actualmente, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”), unde a îndeplinit şi funcţia de director adjunct.
De la 1 septembrie 1975, revine în oraşul natal, Vaslui, la Liceul „Mihail Kogălniceanu” unde funcţionează fără întrerupere, până în anul pensionării, 1995, perioadă în care a fost şi director al liceului (1975-1980).
A fost aleasă deputat în Marea Adunare Naţională, în legislatura 1975 – 1979. A îndeplinit multiple responsabilităţi: director educativ al liceului, responsabil al cercului pedagogic al profesorilor de istorie din centrul metodic Vaslui, metodist al Inspectoratului Şcolar Judeţean Vaslui, calitate în care a efectuat inspecţii speciale pentru acordarea gradelor didactice II şi I., preşedinte sau vicepreşedinte la unele comisii de bacalaureat, delegat al Inspectoratului Şcolar Judeţean la comisiile de examen pentru obţinerea gradelor didactice II şi I la Universitatea „Alexandru I.Cuza”, Iaşi. A participat la cursurile de vară organizate de Ministerul Învăţământului pentru profesorii de istorie la Cluj, Piatra Neamţ, Suceava și Predeal.
După pensionare, în perioada 1995 – 2000, a fost profesoară suplinitoare la Grupul Şcolar „Ştefan Procopiu”, Vaslui.
A fost o profesoară de elită, cu vocație de pedagog, cu har pe tărâmul muzei Clio, avînd o solidă pregătire de specialitate și metodică. A îmbinat eficient valențele ştiinţifice, patriotice și educative ale lecţiei de istorie, cu autoritate şi prestanţă, fiind ataşată de elevi, corectă, înţelegătoare în relaţiile cu aceştia, dobândind un meritat prestigiu profesional, marcat de succese ale elevilor săi la olimpiadele naţionale, la bacalaureat şi la admiterea în învăţământul universitar.
Dirigintă a multor generaţii de absolvenţi ai liceului, a cultivat elevilor valorile moral-civice fundamentale şi le-a imprimat acestora spiritul de ordine şi disciplină. Profesoara Margareta Paicu şi în postura de director, s-a remarcat prin preocupări de modernizare a procesului didactic, militând pentru amenajarea de cabinete, pe specialităţi, în liceu. Experienţa sa didactică a fost valorificată în cercul pedagogic, cu prilejul inspecţiilor speciale și la consfătuirile profesorilor de istorie. De menționat este şi faptul că a donat bibliotecii Muzeului Judeţean „Ștefan cel Mare” din Vaslui colecţia revistei „Magazin Istoric”, apărută până în anul 2000.
Pentru rezultate meritorii în activitatea didactică a fost distinsă cu titlul: „Profesor evidenţiat” şi cu medalii jubiliare. Cu demnitatea, delicatețea, finețea şi discreţia care au caracterizat-o, profesoara, Margareta Paicu, este omagiată şi în prezent de foşti elevi şi colegi la întâlnirile de promoţie. A fost enoriașă a Bisericii „Sfânta Parascheva” din Vaslui și o bună creștină.
Prin întreaga activitate didactică şi comportamentul adecvat omului de la catedră, profesoara Margareta Paicu rămâne un nume de referinţă în istoria învățământului vasluian, în memoria foştilor elevi și a colegilor de la Liceul „Mihail Kogălniceanu” Vaslui.
Dumnezeu să o odihnească în pace!
Prof. dr. Nicolae Ionescu