Doar 42 de profesori din județ au declarat la Fisc că oferă meditații în particular

Conform datelor ANAF, pe parcursul lui 2023, 42 de cadre didactice din județul Vaslui au declarat venituri realizate din meditații, suma netă fiind de 592 de mii. Astfel, județul nostru se situează la coada clasamentului cu veniturile nete încasate din meditații, pe antepenultimul loc.


La nivel național, 11.734 de persoane fizice au declarat venituri încasate din activități independente de meditații, în anul 2023, fiind încasate 169 milioane de lei, arată datele Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) publicate de Economica.net.

Cele mai mari venituri nete declarate de profesori din meditații au fost realizate în București – peste 40 de milioane de lei, în Sibiu – peste 15 milioane de lei și în județul Cluj – peste 14 milioane de lei.

Conform informațiilor ANAF, pe parcursul anului 2023, doar 42 de cadre didactice din județul Vaslui au declarat venituri din meditații, suma netă fiind de 592.930 lei. Cu această sumă, județul nostru se situează la coada clasamentului cu veniturile nete încasate din meditații, pe antepenultimul loc, înainte de județul Tulcea – 520.446 lei și Călărați – 512.015 lei.

În Moldova, cele mai multe venituri din astfel de activități independente au fost declarate la Iași, 6,2 milioane lei, urmat de Bacău, 2,62 milioane lei, și Suceava – 2,35 milioane lei.

Veniturile obținute din acordarea meditațiilor sunt venituri din activități independente pentru care persoana fizică are obligația trimiterii declarației unice la ANAF. Venitul net anual din acordarea meditațiilor se poate determina ori pe baza normelor de venit, ori în sistem real, pe baza datelor din contabilitate.

Anul trecut, ANAF a publicat un ghid privind tratamentul fiscal aplicabil veniturilor obținute din meditații acordate în particular de persoanele fizice, care prevede că, în cazul în care persoanele fizice intenționează să realizeze sau realizează deja în mod individual venituri din prestarea de servicii reprezentând meditații, au obligația de a se înregistra la Oficiul Național al Registrului Comerțului și de a solicita autorizarea funcționării. Persoanele fizice au obligația de a depune la organul fiscal Declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice (formular 212). În cazul în care încep activitatea în cursul anului fiscal, persoanele fizice vor depune Declarația unică în termen de 30 de zile de la data producerii evenimentului.

Conform legii, cadrele didactice pot acorda meditații contracost, cu condiția să declare aceste venituri și, important, să nu le facă cu proprii elevi ori să-i oblige pe aceștia să facă meditații în particular cu alți colegi. Numărul celor care-și declară astfel de venituri este an de an în creștere, în 2019, de exemplu, doar 4.139 persoane depunând la ANAF declarații de venit în acest sens, sumele totale declarate atunci fiind de o cincime față de cuantumul declarat în 2023.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.