Școala începe în 612 de unități de învățămând preuniversitar, aproape jumătate fără autorizații sanitare

Anul școlar 2024 – 2024 începe luni, 9 septembrie, în județul Vaslui în 612 unități de învățământ preuniversitar, 124 în mediul urban și 488 în rural, 5 fiind private. În orașe sunt 58 de grădinițe, 34 de școli gimnaziale, 18 licee și colegii, 14 cluburi sportive și școli postliceale. În rural, există 244 de grădinițe, 238 de școli gimnaziale și 6 licee și colegii. La sfârșitul lui august, 188 de unităţi de învăţământ din judeţ nu aveau autorizaţii sanitare de funcţionare şi 134 aveau autorizaţiile retrase, în timp ce 275 de unităţi şcolare au autorizaţii emise de Direcţia de Sănătate Publică Vaslui.

Luni, 9 septembrie, anul școlat începe în județul Vaslui în 612 unități de învățământ preuniversitar, din care 124 sunt situate în mediul urban și 488 în mediul rural. Dintre acestea, 607 unități aparțin sistemului de învățământ de stat și 5 sistemului privat. În mediul urban funcționează 58 de grădinițe, 34 de școli gimnaziale, 18 licee și colegii, precum și 14 cluburi sportive și școli postliceale. În mediul rural, există 244 de grădinițe, 238 de școli gimnaziale și 6 licee și colegii.

La sfârșitul lui august, cu două săptămâni îainte de începutul anului școlar 2024 – 2025, 188 de unităţi de învăţământ din judeţul Vaslui nu aveau autorizaţii sanitare de funcţionare şi 134 de școli aveau autorizaţiile retrase, în timp ce 275 de unităţi şcolare aveau autorizaţii emise de Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Vaslui.

Conform datelor furnizate, miercuri, 28 august 2024, de reprezentanţii DSP Vaslui, 89 de şcoli, 98 de grădiniţe şi o creşă funcţionează fără autorizaţie sanitară, iar în cazul a 69 de şcoli, 64 de grădiniţe şi un liceu autorizaţiile au fost retrase.

„Motivele care duc la lipsa emiterii autorizaţiilor sunt legate de faptul că unităţile de învăţământ nu sunt racordate la o sursă de apă potabilă sau nu sunt prevăzute cu cabinet medical propriu, De asemenea, clădirile nu sunt prevăzute cu grupuri sanitare în interior şi nu au prevăzute spaţii destinate depozitării alimentelor distribuite în cadrul programului naţional „Laptele şi cornul”. Un alt motiv este nesolicitarea autorizaţiei sanitare de funcţionare”, au arătat reprezentanţii DSP Vaslui.

Motivele care au dus la neemiterea sau retragerea autorizaţiilor de funcţionare au fost legate de modificările de structură care au intervenit de la momentul eliberării documentelor, existenţa unor corpuri de clădire vechi, cu risc seismic, a unor pavimente vechi, nelavabile, a mobilierului vechi şi deteriorat sau a unor obiecte sanitare insuficiente şi neadaptate grupei de vârstă. De asemenea, unele autorizaţii au fost retrase din cauza clădirilor care nu au fost supuse procesului de reabilitare şi restructurare, din cauza lipsei unor surse de alimentare cu apă sau pentru că în anumite spaţii nu este asigurat iluminatul natural corespunzător.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.