Reprezentanții Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui au arătat că nu a existat niciun caz de pestă la micile rumegătoare în județ, în cadrul întâlnirii cu crescătorii de ovine şi caprine din judeţul Vaslui, care a avut loc la Centrul de Afaceri Vaslui.

Peste 100 de crescători de animale au participat la ședința de lucru convocată de Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Vaslui a cărei temă a fost situaţia epidemiologică din ţară şi faptul că în 4 judeţe – Tulcea, Constanţa, Ialomiţa, Timiş – Pesta Micilor Rumegătoare evoluează. S-a discutat și pe marginea Ordinului 155 din 4 septembrie 2024 privind stabilirea unor măsuri suplimentare pentru controlul şi eradicarea pestei micilor rumegătoare.
Până în prezent, în județul Vaslui nu a fost depistat niciun caz de boală la micile rumegătoare.
DSVSA Vaslui a precizat că au fost luate toate măsurile pentru ca virusul să nu re răspândească pe teritoriul județului nostru.
La această dată, exportul animalelor nu este interzis și este permisă sacrificarea tradițională în curte. Vestea bună este că, la nivel național, numărul de focare de pestă a scăzut de la 47 la 40 de focare.
„Fermierii au înțeles că timp de 30 de zile animalele nu trebuie mișcate. Este foarte important ca animalele să nu fie mișcate. În județul Vaslui avem 500.000 de ovine și caprine cu tot cu tineret. În perioada următoare vor începe verificări la exploatațiile cu risc și trebuie ca animalele să fie identificate pentru ca, în cazul unui focar, crescătorii de animale să poată primi despăgubiri. Cel mai apropiat focar față de județul Vaslui este cel de la Tulcea, Virusul pestei micilor rumegătoare nu este periculos pentru om. Animalele bolnave sunt ucise și incinerate”, au precizat reprezentanții DSVSA Vaslui.
Este încurajator să vedem că județul Vaslui nu a fost afectat de pesta micilor rumegătoare și că autoritățile locale au luat măsuri proactive pentru a preveni răspândirea virusului. În același timp, mă întreb cât de bine sunt informate comunitățile de crescători de animale cu privire la riscurile și măsurile de prevenire și dacă există suficiente resurse pentru a sprijini acești fermieri în eventualitatea apariției unui focar. Cum credeți că pot fi îmbunătățite măsurile de prevenție și comunicare în astfel de situații?