La activitățile organizate în perioada 29 iulie – 2 august 2024 în cadrul proiectului Tabăra de Astronomie „Priviţi cerul înstelat!” au participat 13 elevi de la diverse instituții școlare din municipiul Bârlad și cadre didactice. „Bisoca, județul Buzău, este locul ideal în care copiii se pot bucura de natură și un cer nocturn cu o transparență pentru observații astronomice cum rar găsești”, spune Ioan Adam, președintele Asociației Astronomice Sirius.
„Invitația de a petrece o parte a vacanței de vară la Bisoca a venit încă de anul trecut din partea Președintelui Fundației pentru copii „Sfântul Sava de la Buzău” – Preot Prof. Dr. Mihail Milea. Parteneriatul AAS cu această fundație a început în anul 2005, datorită implicării domnului Gheorghe Petcu, consilier județean la acel moment. Prezent la Bârlad pentru prezentarea volumului „Credințele țăranului român despre cer și stele” (autor Ion Otescu) la a cărui apariție a avut un rol esențial, domnul Gheorghe Petcu a avut ocazia să cunoască activitățile și realizările membrilor AAS și să le aducă la cunoștință conducerii Fundației „Sfântul Sava de la Buzău””, spune Ioan Adam, președintele Asociației Astronomice Sirius (ASS).
La activitățile organizate în perioada 29 iulie – 2 august 2024 în cadrul proiectului Tabăra de Astronomie AAS „Priviţi cerul înstelat!” au participat 13 elevi de la diverse instituții școlare (Școala Gimnazială „Iorgu Radu” Bârlad, Școala Gimnazială „Vasile Pârvan” Bârlad, Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad, Școala Gimnazială „George Tutoveanu” Bârlad, Școala Gimnazială „Costache Manolache Epureanu” Bârlad, Școala Gimnazială Nr.1 Perieni, Liceul Teoretic „Mihai Eminescu” Bârlad, Liceul Pedagogic „Ioan Popescu” Bârlad) și cadre didactice, membri AAS prof. Maria Giușcă și prof. Adrian Dodonete.
„Programul Taberei AAS a urmărit atât continuarea activității din domeniul astronomiei, cât și cunoașterea frumuseților acestor locuri, odihnă și recreere. Pentru realizarea activităților observaționale, au fost transportate de la Bârlad la Campusul pentru copii „Sfântul Sava” Buzău-Bisoca, instrumente astronomice, accesorii și alte echipamente din dotarea asociației.
Deoarece majoritatea copiilor veniți în tabără sunt începători în studiul fenomenelor astronomice, accentul a fost pus pe identificarea constelațiilor și stelelor mai strălucitoare, folosirea hărții cerești și a planisferei, observarea telescopică a stelelor duble și multiple. Un interes deosebit s-a manifestat în rândul copiilor pentru observarea răsăritului Lunii (vizual, prin binoclu și prin telescop) după miezul nopții (în fapt „al doilea răsărit”, din cauza muntelui Bisoca), la o temperatură scăzută, dar și a meteorilor care aparțin curenților de meteori activi în această perioadă”, a precizat Ioan Adam, care a arătat că, utilizând lucrul în echipă și un dispozitiv simplu prevăzut cu o mică oglindă, copiii au efectuat un experiment în care au determinat cu rezultate foarte bune diametrul Soarelui.
„Dintre activitățile complementare din această perioadă, menționez: drumeții pentru explorarea naturii înconjurătoare cu studierea florei, drumeție la „Muntele de sare”, jocuri în aer liber (ce asigură distracția, exercițiile fizice și veselia) coordonate de voluntarii Campusului, foc de tabără (la care a participat și un grup de copii din Buzău, cazați în Campus în aceeași perioadă cu grupul SIRIUS), însoțit de muzică și dans. Fiind ultima activitate din programul Taberei, participanții au primit din partea Asociației Astronomice SIRIUS câte o diplomă pentru rezultatele bune obținute”, spune președintele ASS, care a povestit că grupul SIRIUS a vizitat, de asemenea, un corp de clădire din Campus ce reprezintă o bisericuță din lemn în stil maramureșan, cu pictura în exterior pe frescă „a la Voroneț”. Pe exterior este pictată istoria poporului român de la origine, cu încreștinarea de către Sf. Andrei și până la Revoluția din Decembrie 1989. În interior se află pictată toată biblia în imagini și numai sfinți români. Un drapel românesc înconjoară toți sfinții de la un capăt la celălalt. Pictura în interior este realizată de arhidiaconul Gabriel Sibiescu, iar cea din exterior de familia pictorului Enache.
În cadrul întâlnirii cu Pr. Prof. Dr. Mihail Milea pe 31 iulie, toți cei prezenți la Campusul de la Bisoca, au primit o „Diplomă de admirație” pentru promovarea datinilor și tradițiilor strămoșești, lăsând o frumoasă amintire la acest eveniment.
Președintele AAS a oferit acestei personalități buzoiene, o „Diplomă de Excelență” pentru binecuvântarea organizării Taberei de Astronomie „Priviţi cerul înstelat!”, pentru generozitate și darurile oferite, precum și ultimul număr al revistei „Pași spre infinit”. Pentru o mai bună mediatizare a activităților și rezultatelor membrilor AAS, revista a fost oferită grupului de copii de la Buzău, personalului voluntari și Astroclubului Bisoca.
„Ne-a făcut plăcere revederea cu domnul Viorel Șerbănoiu – coordonatorul Astroclubului din localitate și creionarea unor colaborări viitoare. Mulțumim și cu această ocazie oamenilor de suflet: Părintelui Mihail Milea, membrilor Fundației și personalului voluntar pentru momentele memorabile!
Participarea la Tabără a prilejuit vizitarea pe 29 iulie a Mănăstirii Ciolanu (din documentele cunoscute, Mănăstirea Ciolanu este atestată prima dată la 15 ianuarie 1600, prin menționarea numelor unor monahi și al egumenului Vasilie, martori într-o hotărnicie, localizată pe versantul sudic al dealului Ciolanu, către pârâul Nișcov, în comuna Tisău. În imediata apropiere, pe poienile mănăstirii, este plasată expoziția Taberei de Sculptură în aer liber „Măgura”) și a unor frumuseţi ale peisajului românesc precum Vulcanii Noroioși Mici, iar pe 2 august a Vulcanilor Noroioși Mari. Numele localității Bisoca, comună recunoscută prin peisajele ei imortalizate atât în literatură, cât și în pictura națională, se potrivește cu altitudinea ei situată la aproximativ 1000 metri. Sperăm că, datorită programului diversificat cu activități în natură, distracției și experienței dobândite în prima lor tabără, copiii își vor aminti cu plăcere de această tabără „la înălțime”!”, a mai arătat Ioan Adam.