Muzeul „Vasile Pârvan” cere ajutorul bârlădenilor pentru a organiza expoziția „Viața în comunism”

Muzeul „Vasile Pârvan” din municipiul Bârlad intenționează să organizeze o expoziție numită „Viața în comunism” în care, într-un apartament, din oraț să fie reproduse cât mai exact segvențe din viața cotidiană a oamenilor. În acest scop, dar și contatând că nu au toate piesele, muzeografii au făcut apel la populație pentru a completa necesarul de obiecte. Bârlădenii pot ceda muzeului obiecte precum dormeză cu ladă, canapea, masă și scaune din epocă, vitrine, dulapuri, covoare, carpete, aragaz, chiuvetă, mobilier de bucătărie, mașină de spălat rufe, etc

Muzeul „Vasile Pârvan” din municipiul Bârlad și-a anunțat dorința de a-și diversifica oferta expozițională, dar și să lanseze în circuitul expozițional noi mărturii care vorbesc de istoria recentă a României. În aceste scopuri, propune publicului său o expoziție inedită care va fi organizată sub genericul „Viața în comunism”.

„Prin intermediul acesteia încercăm să surprindem o serie de aspecte specifice perioadei în care regimul comunist și-a pus amprenta pe destinele românilor. Într-un spațiu cât un apartament de bloc, din perioada amintită, dorim să prezentăm secvențe din viața de zi cu zi a oamenilor încorsetați de legile și regulile impuse de cei care au condus țara în intervalul 1947 – 1989, reguli ușor de surprins în viața cotidiană, trăită în acea perioadă de părinții, bunicii sau chiar de unii dintre noi”, a transmis instituția de cultură din Bârlad.

Muzeografii își propun ca într-un spațiu din imobilul din str. Republicii 235 să organizeze un apartament, după modelul celor existente în urmă cu câteva decenii, format dintr-o bucătărie mică, un dormitor și o sufragerie, în aceste spații urmând să așeze obiecte și lucruri specifice epocii.

„Pentru că nu dispunem de un portofoliu foarte bogat și diversificat de piese, apelăm la sprijinul dumneavoastră pentru a completa necesarul de obiecte care să ilustreze elemente din ceea ce a reprezentat viața în comunism. Ne sunt necesare obiecte, gen dormeză cu ladă, canapea, masă și scaune întâlnite în epocă, vitrine, dulapuri, covoare, (eventual de iută), carpete, aragaz, chiuvetă, mobilier de bucătărie cu obiectele specifice din dotare – veselă, tacâmuri, față de masă (mușama), mașină de spălat rufe, etc. De asemenea ne pot fi utile și o serie de obiecte vestimentare, inclusiv ținute de șoim al patriei, pionier, liceeni, salopetă de muncitor etc. aparate electrice și electronice gen televizoare, aparate de radio, frigider (ex. Fram), fier de călcat, lampă cu gaz etc”, a transmis muzeul, invitând bârlădenii ca, înainte de a dona, să poarte un dialog care să ajute în alegerea materialelor.

„Doamnelor și domnilor, în speranța că veți deveni partenerii noștri în acest demers expozițional, vă informez că obiectele pe care doriți să le donați pot fi aduse la sediul central al muzeului, din str. Vasile Pârvan nr. 1, sau puteti să ne apelati la numerele de telefon 0235421691 / 0741065208, pentru a stabili amănunte sau întâlniri. Vă multumim anticipat și suntem convinși că împreună vom reuși să realizăm o expozitie de excepție, de care să se bucure atât cei care au fost parte din acea epocă, cât și tinerii care ar putea înțelege mai ușor cum au trăit părinții și bunicii lor într-o epocă uneori greu de explicat și înțeles”, a transmis directorul instituției, Mircea Mamalaucă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.