Doi mistreți de pe Fondul de Vânătoare 38 Schineni, pozitivi la pestă porcină africană

Chiar dacă, de luni bune, nu au mai fost depistate cazuri de pestă porcină africană (PPA) pe raza județului Vaslui, iată că, în aceste zile, virusul a fost depistat la doi mistreți vânați pe Fondul de Vânătoare nr. 38 Schineni.

Miercuri, 6 martie, reprezentanții Prefecturii Vaslui și ai Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Vaslui au anunțat că, în urmă cu câteva zile, Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Iași a confirmat prin buletin de analiză două noi cazuri de PPA la doi porci mistreți vânați pe raza Fondului de Vânătoare nr. 38 Schineni.

În consecință, după confirmarea diagnosticului, au fost întreprinse mai multe măsuri. Astfel, în data de 6 martie, la solicitarea DSVSA Vaslui, Prefectura Vaslui a convocat Centrul Local de Combatere al Bolilor (CLCB) transmisibile ale animalelor și a zoonozelor la nivelul județului Vaslui, care a aprobat Planul de măsuri în cazul confirmării de PPA la porcii mistreți, aflat în administrarea AJVPS Vaslui.

„Pe data de 24 februarie, în zona de pădure din localitatea Bârlălești, comuna Epureni, au fost vânați doi porci mistreți în Fondul de Vânătoare nr. 38 Schineni. Procedând conform regulamentelor în vigoare, au fost colectate probe pentru analize ulterioare. După recoltarea probelor și emiterea buletinului de analiză, cele două carcase au fost reținute în baza unui document oficial de reținere. Având în vedere această situație, autoritățile competente acționează prompt și responsabil pentru prevenirea și limitarea răspândirii Pestei Porcine Africane, asigurând astfel siguranța animalelor sălbatice și a populației. Continuăm să monitorizăm evoluția situației și să întreprindem toate măsurile necesare pentru gestionarea acestei probleme”, a declarat prefectul Daniel Onofrei. 

1 COMENTARIU

  1. Este preocupant să vedem că virusul pestei porcine africane reapare în județul Vaslui, mai ales după o perioadă în care nu au fost cazuri raportate. Ce măsuri suplimentare ar trebui luate pentru a preveni răspândirea acestui virus și pentru a proteja atât animalele sălbatice, cât și populația?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.