Primarul din Muntenii de Jos, dat pe mâna procurorilor pentru conflict de interese și fals în declarații

Paul-Iulian Lazăr, edilul șef al comunei Muntenii de Jos, este cercetat de procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție întrucât, în calitate de primar, s-a numit reprezentantul Consiliului Local (CL) în Adunarea Generală a Acționarilor (AGA) unei societăți deținute de CL. Adică s-a aflat în conflict de interese, stare de pe urma căreia a obținut venituri de peste 42.000 de lei. În plus, a comis și fals în declarații.

Agenția Națională de Integritate (ANI) a sesizat Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție cu privire la existența unor indicii referitoare la posibila săvârșire de către Paul-Iulian Lazăr, primarul comunei Muntenii de Jos, a infracțiunii de folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane, prevăzută de art. 301 din Codul Penal. Mai exact, s-a aflat în conflict de interese, infracțiune pedepsită de Codul Penal cu închisoarea de la unu la 5 ani şi interzicerea exercitării dreptului de a ocupa o funcţie publică.

„În calitate de primar, persoana evaluată a inițiat și promovat un proiect de hotărâre prin care s-a propus reprezentantul CL al comunei Muntenii de Jos în Adunarea Generală a Acționarilor a unei societăți la care Consiliul Local deține calitatea de acționar – proiect adoptat la data de 20 ianuarie 2021, în forma propusă de inițiator. În calitate de reprezentant al CL în AGA a societății la care Consiliul Local deține calitatea de acționar, Lazăr Paul-Iulian a obținut, în perioada 2021 – septembrie 2022, venituri totale în sumă de 42.659 lei. De asemenea, Lazăr Paul-Iulian a emis la data de 5 februarie 2021, la solicitarea soției sale, o adeverință care atestă că aceasta este deținătoarea unui teren situat în intravilanul localității Băcăoani, comuna Muntenii de Jos. Mai mult, Lazăr Paul-Iulian a semnat la data de 13 aprilie 2021 Întâmpinarea depusă de comuna Muntenii de Jos la cererea de chemare în judecată introdusă de soția sa”, precizează reprezentanții ANI.

„Totodată, există și indicii referitoare la posibila săvârșire de către Lazăr Paul-Iulian a infracțiunii de fals în declarații, prevăzută de art. 326 din Codul Penal, întrucât nu a menționat în declarația de avere din data de  27 mai 2022, veniturile în sumă totală de 23.947 lei realizate în anul 2021 în calitate de reprezentant al CL în AGA a societății la care Consiliul Local deține calitatea de acționar. În același timp, în declarațiile de avere din 15 ianuarie și 13 martie 2023, a consemnat faptul că a realizat venituri în calitate de «membru CA» al societății mai sus menționate, în condițiile în care, în perioada de referință, nu deținea funcția de administrator al acelei societăți”, mai spun reprezentanții Agenției Naționale de Integritate.

Pentru falsul în declarații, Codul Penal prevede o pedeapsă cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.