Ritm de melc la execuția Variantei Ocolitoare a Bârladului: 1 iulie – 68%, 2 octombrie – 70%!

Chiar dacă oficialii CNAIR au anunțat de luni bune că Varianta de Ocolire (VO) a Bârladului va fi gata abia în 2024 și nu în decembrie 2023, nu înseamnă că echipele de muncitori care lucrează la investiție trebuie să „frece menta”. În timp ce, în orice alt colț al lumii, constructorii profită de lunile de vară pentru a avansa cât mai mult cu lucrările la astfel de drumuri și autostrăzi, realitatea din teren demonstrează că, la noi, mai mult se pierde vremea. O arată cea mai recentă informare a municipalității, unde se dă un stadiu de peste 70% de realizare a investiției. Asta în timp ce, la 1 iulie, lucrările erau finalizate în proporție de 68%.

Se lucrează „în draci” la Șoseaua de Centură a Bârladului! După mai bine de trei ani de când au început lucrările la mult așteptatul obiectiv de investiție, cu o pauză de opt luni în care lucrările au fost blocate, iată că stadiul de realizare a lucrărilor abia trece de 70%. Asta dacă e să ne luăm după cea mai recentă informare transmisă de Primăria Bârlad, în care se aduce la cunoștința localnicilor că, pe 2 octombrie, lucrările erau realizate puțin peste 70%. În condițiile în care situația lunară publicată de oficialii Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) arăta că, în august, execuția VO Bârlad se afla la 69,15%, este limpede că ritmul de lucru al constructorilor lasă mult de dorit. Este și motivul pentru care termenul de finalizare a investiției a fost mutat din decembrie 2023 în cursul anului 2024, fără a se specifica cu precizie momentul în care se estimează că VO Bârlad se va da în folosință.

„Urmare a vizitelor în teren, constructorii Variantei de Ocolire a Bârladului au anunțat stadiul lucrărilor la data de 2 octombrie. Vestea bună este că s-a lucrat intens în ultimele luni, astfel că obiectivul este realizat în proporție de peste 70%. Prin urmare, se lucrează la pasajul de la km 0+405 m, unde se toarnă plăcile suprabetonate, la deschiderile 2 și 5, iar la pasajul de la km 1+630 m se montează instalația electrică pentru iluminatul exterior. La intersecția de la kilometrul 2, lucrările sunt sistate temporar. De asemenea, la pasajul de la km 5+305 m se toarnă plăci suprabetonate și se amenajează straturi de balastare pentru rampe, în timp ce la kilometrii 5+450 m și 5+600 m (zona DSVSA Vaslui) se execută lucrări de relocare a stației hidrometalice, respectiv a rețelelor electrice și de gaz. La pasajul de la km 6+705 m se toarnă plăcile suprabetonate de la deschiderea 1. Totodată, de la km 8+100 m până la km 8+900 m se execută șanțuri pentru rețelele pluviale și se lucrează la taluzarea terasamentelor, ca de altfel și pe distanța situată între km 9+100 m și km 10. Tot la km 10 au demarat lucrările la girație (zona Simila – Fabrica de oțet) și cele de relocare a rețelelor electrice și de gaz”, se arată în informarea transmisă de municipalitate pe data de 3 octombrie.

În continuare, se precizează că se lucrează pe toată lungimea VO Bârladului și că, la acest moment, pe șantier, lucrează 196 de muncitori și 62 de utilaje.

Dacă acest ritm de lucru pare mulțumitor pentru autoritățile locale, progresul făcut în ultimele trei luni demonstrează că, în realitate, nu prea s-a lucrat. Cel puțin așa reiese din informarea transmisă de Primăria Bârlad pe 1 iulie, când se anunța un stadiu de realizare a lucrărilor de 68%. Un calcul simplu arată că, în lunile iulie, august și septembrie, s-a avansat cu foarte puține procente, adică de la 68% la puțin peste 70%.

Reamintim că VO Bârlad este formată dintr-un segment distinct și anume Varianta de Est, ce se desfășoară între DN 24, la intrarea în Barlad, și DN 24, la ieșirea din Bârlad spre Vaslui. Investiția este finanțată prin Programul Operațional Infrastructura Mare (POIM) 2014-2020, iar valoarea totală a contractului de finanțare este de 189.667.269,13 lei, după ce a fost suplimentată la finele lui decembrie 2020 cu mai mult de 3 milioane de lei. Din total, 85% reprezintă contribuția Uniunii Europene din Fondul European de Dezvoltare Regională (136.514.287,24 lei), iar 15% este cofinanțarea beneficiarului (24.090.756,56 lei).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.