Rotary Club Bârlad, invitație deschisă la o plimbare prin Grădina Publică

Pentru a marca Ziua Mondială a Inimii, sărbătorită în fiecare an pe 29 septembrie, bârlădenii sunt invitați în week-end să facă mișcare în aer liber în cadrul activității intitulate sugestiv „Promenada Inimilor 2023 – Rotary inima mea”. Cei interesați vor lua parte la o plimbare pe aleile Grădinii Publice, la final putând câștiga premiile puse la bătaie la o tombolă.

Clubul Rotary Bârlad și Interact Club Bârlad, împreună cu Fundația Inimii, continuă și în 2023 programul „Promenada Inimilor – Rotary inima mea”, un proiect de amenajare a unui traseu accesibil, ce își propune să încurajeze populația orașului să facă mișcare, ca mijloc de prevenție a bolilor cardiovasculare. Manifestarea va avea loc sâmbătă, 30 septembrie, începând cu ora 10.00, și este dedicată Zilei Mondiale a Inimii, sărbătorită anual pe data de 29 septembrie. Întrucât întregul oraș este un adevărat șantier în lucru, în acest an, plimbarea nu se va mai desfășura din Zona Centrală și până la Grădina Publică „Mihail Sturdza”, ci doar pe aleile grădinii. La plimbarea în grup sunt invitați să participe cât mai mulți locuitori ai oraşului.

„Ideea proiectului este să păstrăm un stil de viață cât mai sănătos, reamintind tuturor că activitatea fizică, minimum 30 de minute pe zi, este cel mai bun mijloc de prevenţie a bolilor cardiovasculare. Cu acest prilej, bârlădenii sunt așteptați să se alăture la o plimbare în grup, sâmbătă, 30 septembrie, de la ora 10.00, prin Grădina Publică Bârlad. Traseul propus pentru promenadă începe la poarta de intrare în Grădina Publică, are un punct de control la rondul central, un al doilea la crucea din deal, iar punctul terminus este tot la poarta grădinii. După parcurgerea întregului traseu și validarea tichetelor de participare la fiecare dintre cele trei puncte de control, toți «plimbăreții» vor participa la o tombolă cu cadouri surpriză! Beneficiile mișcării în aer liber sunt multiple, viața din ce în ce mai sedentară a omului contemporan, precum și alimentația nesănătoasă sunt cauzele bolilor cardiovasculare, a obezității și diabetului”, este invitația lansată de Adina Codreanu, președintele Rotary Club Bârlad 2023 – 2024.

Programul a fost ințiat de Fundația Irlandeză a Inimii și a fost deja implementat în numeroase țări europene, inclusiv în România, unde a avut un succes răsunător. Aici, programul a fost lansat în 2013, în ultimii ani participând mii de persoane în lupta bolilor cardiovasculare.

„La fiecare 30 de minute, un român face infarct miocardic. Unul din trei români suferă de hipertensiune arterială. Șapte milioane de români suferă de una dintre manifestările generalizate ale bolilor cardiovasculare. Toate aceste boli pot fi prevenite, iar mișcarea zilnică este elementul central al optimizării modului nostru de viață. Noi ne-am pus inima la treabă. Tu ce faci?”, este îndemnul prof. dr. Dan Gaiță, profesor de Cardiologie și membru Rotary.

Trebuie spus că Ziua Mondială a Inimii a fost sărbătorită pentru prima dată în anul 2000, cu scopul de a informa populația din întreaga lume cu privire la principala cauză de deces, și anume: bolile cardiovasculare. La nivel mondial, anual se înregistrează 17,3 milioane de decese, iar acest număr este în continuă creștere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.