Muzeul bârlădean prezintă expoziția „Aparate muzicale în miniatură”

În acest week-end, bârlădenii sunt invitați la vernisarea unei noi expoziții organizate la Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad, în speță expoziția temporară „Aparate muzicale în miniatură”, ce conține piese din colecția Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” Iași și colecția privată George Marici. Va fi inaugurată sâmbătă și va putea fi vizitată până pe 22 noiembrie.

În acest week-end, Muzeul „Vasile Pârvan” Bârlad organizează expoziţia itinerantă „Aparate muzicale în miniatură”, al cărei vernisaj va avea loc sâmbătă, 30 septembrie, începând cu ora 12.00, la sediul situat în strada Republicii nr. 235. Expoziția conține piese din colecția Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” Iași și din colecția privată George Marici.

Potrivit muzeografei Alina Butnaru, cea care a organizat evenimentul, expoziția prezintă o serie de piese cu mecanism muzical, ce relevă preocupările tehnicienilor privind amplasarea unor mecanisme cu cilindru cu pini și disc metalic perforat în cutii de mici dimensiuni. Varietatea pieselor în miniatură cu mecanism muzical – sub forma casetelor de bijuterii și machiaj, jucării (păpuși, arlechini, soldați, calești, carusel); instrumente muzicale (chitară, gramofon, vioară ș.a), elemente de veselă (sticle și halbe ceramice, cutii metalice pentru păstrat ceaiuri), dar și obiecte decorative (bibelouri din porțelan) – exemplifică expozițional ingeniozitatea meșterilor artizani și a fabricanților din diverse companii, în efortul de miniaturizare a mecanismului cilindrului cu pini, sistem preponderent utilizat la cutiile muzicale răspândite la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX, în Europa.

„Finalul secolului al XIX-lea, perioadă în care cutia muzicală a devenit o industrie, se reflectă în colecțiile Muzeului Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu», prin prezentarea atât a două principale tipologii de mecanisme, cea cu cilindru și cea cu disc de metal, dar și a celor doi poli ai Europei, care au stat la baza realizării de cutii muzicale: spațiul elvețian și cel german. Gama aparatelor muzicale din patrimoniul Muzeului Științei și Tehnicii «Ștefan Procopiu» cuprinde o serie de piese în miniatură reprezentative pentru înregistrarea și redarea sunetului, a căror grupare permite evidențierea următoarelor categorii: cutii cu cilindru cu pini, cutii cu discuri metalice perforate, cutii muzicale cu discuri de vinil, aparate muzicale. Piesele din colecția George Marici, realizate între anii 1940 – 1990, din lemn, metal, sticlă, plastic, ceramică,  captează atenția privitorului atât prin forma constructivă și design, cât și prin sunete, respectiv melodiile reproduse de mecanismul de mici dimensiuni al cilindrului cu pini, ce se declanșează prin intermediul unei cheițe odată cu ridicarea capacului sau prin acționarea unor alte elemente ingenioase de construcție”, a anunțat muzeografa Alina Butnaru.

Vernisarea va fi realizată de dr. Monica Nănescu, din cadrul Muzeului Științei și Tehnicii „Ștefan Procopiu” Iași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.