Numai în prima jumătate a acestui an, 430 de firme au fost radiate, iar alte 148 și-au încetat activitatea, în vreme ce 206 și-au suspendat activitatea și 28 au intrat în insolvență. În acest context economic sumbru, discuțiile de la București privind majorări de taxe și impozite pentru a acoperi deficitul sperie mediul de afaceri vasluian, aflat la limita supraviețuirii.

Datele oficiale ale Oficiului Național al Registrului Comerțului arată că în prima jumătate a anului nu mai puțin de 430 de firme au fost radiate din Registrul Comerțului, iar 148 de societăți comerciale și-au suspendat activitatea. Alte 206 firme au fost dizolvate, iar 28 au intrat în insolvență în aceeași perioadă. Până la sfârțitul anului, este de așteptat că numărul firmelor care nu vor mai funcționa în județ, și deci nu vor mai plăti nici impozite la stat, va depăși cifra de 1.000.
În aceste condiții grele, discuții de la București, din sânul guvernării, privind unele măsuri de austeritate, care prevăd majorări de taxe și impozite pentru a acoperi deficitul imens de la bugetul consolidat al statului, au speriat mediul de afaceri vasluian, aflat deja în suferință.
Ovidiu Copacinschi, președintele Asociației Patronale a Întreprinderilor Mici și Mijlocii, avertiza recent că taxarea suplimentară a IMM-uri ar putea duce la un declin semnificativ al veniturilor bugetare, dar și falimentul unui număr tot mai mare de companii mici și mijlocii, afectând, în același timp, cifra de afaceri și provocând disponibilizări în masă. Dar aceste măsuru vor afecta și capacitatea agenților economici de a face proiecții pentru viitor și vor reprezenta o lovitură dură pentru mediul de afaceri.