Facebok-ul, spațiu de „cultură civică” pentru primarii vasluieni

Facebook-ul a devenit un mijloc de comunicare important al administraților locale cu publicul. Mulți primari din județ transmit astfel informațiile pe care consideră că trebuie să le aibă cetățenii, dar și intră în legătură cu ei. Recent, primarul din Băcani, Vasile Stoica, a excelat oferind o adevărată lecție de cultură civică pe contul său de socializare.

Facebook-ul a devenit un instrument important de comunicare al primarilor vasluieni cu locuitorii comunităților pe care le conduc. Multe dintre problemele comunităților sunt afișate pe paginile instituțiilor, dar mai ales pe conturile edililor. Cel mai bine la acest capitol, de departe stă primarul Bârladului, care comunică excelent astfel cu locuitorii orașului, dar și cu presa. Alți primari, de la Negrești, Șuletea, Hoceni, Vinderei, Grivița, Tutova sau Bălteni, sunt, de asemenea, unii dintre cei mai buni comunicatori, prin aceste mijloace, din administrația publică vasluiană.   

Pe conturile personale, edilii își etalează realizările – și primesc cuvinte de laudă din partea concetățenilor -, dar și necazurile, precum atunci când primarul din Șuletea le-a arătat oamenilor cum au fost furate cablurile de internet și telefonie de pe stâlpii dintre două sate ale comunei sau atunci când primarul din Bălteni a arătat cum hoții au distrus alimentarea cu apă a unor sate.

Primarul din Șuletea, care transmite constant mesaje cetățenilor online, a realizat și o sesiune video de întrebări și răspunsuri, acțiune care s-a bucurat de succes printre șuleșteni. Zilele trecute, primarul din Bârlad a răspuns la întrebările adunate de la cetățeni tot online, pe pagina de socializare a instituției.

Primarul din Băcani oferă o adevărată lecție de cultură civică

De pe conturile și paginile de socializare ale instituțiilor și edililor nu lipsesc sfaturile și îndemnurile către cetățeni, cum au fost cele pentru colectarea selectivă a deșeurile casnice sau consumul rațional al apei.

Primarul din Băcani, Vasile Stoica, deși nu este unul dintre cei mai activi edili în spațiul online, atunci când postează, o face cu maxim simț de răspundere. Recent, edilul din Băcani a excelat la capitolul comunicare cu o postare în care le oferă locuitorilor o adevărată lecție de cultură civică.

„Dragi cetățeni, după toată activitatea intensă din ultimii ani pentru implementare și realizarea mai multor proiecte de „Dezvoltare Locală” în comuna Băcani, sper eu că ușor, ușor am intrat în rândul comunelor civilizate din România! Dacă, printr-un efort mare și, spun eu, foarte repede, am reușit să construim! HAIDEȚI ÎMPREUNĂ SĂ ȘI PĂSTRĂM!!”, le spune edilul oamenilor.  

Urmează sfaturile pentru copii. „A venit vacanța! Mare bucurie în rândul copiilor, după doi ani de restricții datorită Pandemiei de COVID-19!! În fiecare sat din comună sunt cîte două, trei locații (zone) unde copiii se întâlnesc seară de seară pentru a se juca, socializa sau bucura de libertate. Acesta este un lucru bun, de care au parte copiii noștri, dar o parte dintre ei au trecut la lucruri mai puțin plăcute, cum ar fi: distrugerea bunului public sau ce este mai grav, jignirea și amenințarea persoanelor în vârstă care locuiesc în zonele respective”, context în care primarul care apel la spiritul civic al locuitorilor: „Având în vedere buna credință, precum și „SPIRITUL CIVIC” al tuturor cetățenilor din comună, fac apel către toți cei care împreună cu noi, să ne implicăm pentru a preveni eventualele distrugeri din bunurile proprietate publică”.

„Totodată îi rog din suflet pe părinții să-și supravegheze cu multă atenție copiii pentru ca aceștia să nu producă prejudicii domeniului public, dar ce este mai grav, trebuie o supraveghere atentă pentru integritatea acestora, deoarece în comună, de când s-au realizat aceste proiecte de Asfaltare drumuri, se circulă cu viteză foarte mare, iar copiii lăsați nesupravegheați oricând pot fi accidentați. (Rog poliția rutieră să dispună măsuri). Am rugamintea ca părinții să îi atenționeze și săi supravegheze pe copiii, atunci când pleacă la joacă pentru evitarea accidentelor și a distrugerilor din bunul public și aici mă refer la: Ruperea gardurilor, porților, distrugerea băncilor, coșurilor de gunoi, scrisul pe garduri și în stațiile de Microbuz; Aruncarea pe domeniul public a gunoiului: peturi, cutii de suc, bere s-au energizant, ambalaje din carton, șervețele, semințe. Totodată, rog din suflet toți părinții să discute cu copiii lor și să le interzică acestora să se manifeste gălăgios după ora 22.00, sau – ce este mai grav – să evite să mai vorbească mizerabil, amenințător sau jignitor la adresa cetățenilor în vârstă din satele respective”, își continuă edilul din Băcani mesajul.

„Dragi cetățeni, dragi copii, eu v-am adus la cunoștință o serie de fapte care trebuiesc evitate, pentru a nu veni în conflict cu prevederile legale în vigoare. Faptele de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și linistei publice se consideră contravenție și se acordă amendă între 1500 lei și 5000 lei. La fel ca și dumneavoastră, și eu îmi doresc o comună curată, sigură, liniștită și prosperă! Doamne ajută!”, astfel își încheie postarea Vasile Stoica, un mesaj adresat copiilor și părinților.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.