Testare gratuită în vederea depistării cancerului de col uterin în localitățile Hoceni, Mălușteni, Blăgești și Vaslui

Caravana mobilă a Institutului Regional de Oncologie (IRO) Iași revine în județul Vaslui pentru o nouă acțiune de testare gratuită Babeş-Papanicolau, în vederea depistării cancerului de col uterin. De această dată, vizate sunt femeile din comunele Hoceni, Mălușteni și Blăgești și cele din municipiul Vaslui. Ca și la campaniile precedente, de testare vor putea profita atât femeile cu asigurare medicală, cât și cele neasigurate.

Cancerul de col uterin este al patrulea cel mai frecvent tip de cancer depistat în rândul femeilor din întreaga lume și reprezintă principala cauză de mortalitate la femeile de vârstă activă (15-45 ani). Locul unde apare acest tip de cancer este colul uterin (numit și cervix), adică partea inferioară a uterului, ce face legătura cu vaginul. Maladia este cauzată de infecția persistentă cu HPV (Human Papilloma Virus), ce provoacă schimbări celulare la nivelul colului uterin. Celulele anormale acumulate formează o masă (tumoră).

Anual, în România, se înregistrează peste 3.300 de noi cazuri de cancer de col uterin și mai mult de 1.700 de decese, ceea ce însemnă o rată a mortalității de 8,9 la suta de mii de locuitori, care plasează țara noastră pe primul loc în Uniunea Europeană la mortalitatea provocată de acest tip de cancer.

Pentru a încerca pe cât posibil prevenirea îmbolnăvirii în rândul femeilor, IRO Iași organizează o nouă acțiune de testare gratuită Babeş-Papanicolau, în vederea depistării din timp a cancerului de col uterin. Asta după ce, în martie, aprilie și mai, campanii similare s-au desfășurat în Bârlad, Fălciu, Coroiești, Vaslui, Rebricea, Draxeni, Rafaila, Epureni, Pogonești, Stănilești și Zorleni. Acțiunea se desfășoară în colaborare cu Direcția de Sănătate Publică (DSP) Vaslui și vizează populația ferninină cu vârsta cuprinsă între 25-64 ani din municipiul Vaslui și comunele Hoceni, Mălușteni și Blăgești.

„Unitatea mobilă din cadrul Institutului Regional de Oncologie Iași are programată deplasare în județul Vaslui, în luna iunie 2022, pentru testarea gratuită a femeilor eligibile în cadrul proiectului «Oncoprev – Fii responsabilă de sănătatea ta! Prevenție, depistare, diagnostic și tratament precoce al cancerului de col uterin», cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Operațional Capital Uman 2014-2020. Testarea se va desfășura conform graficului următoare: • comuna Hoceni (9 iunie, ora 09.00) – caravana mobilă va fi amplasată la Primăria Hoceni; • comuna Mălușteni (10 iunie, între 09.00-11.00) – caravana mobilă va fi amplasată la Dispensar; • comuna Blăgești (10 iunie, ora 11.30) – caravana mobilă va fi amplasată la Căminul Cultural; • municipiul Vaslui (27 iunie, ora 09.00) – caravana mobilă va fi amplasată la Fabrica Safir (strada Podu Înalt, nr. 2)”, au precizat reprezentanții DSP Vaslui.

„Programul se adresează tuturor femeilor asigurate sau neasigurate, care nu au un diagnostic confirmat de cancer de col uterin (sunt asimptomatice, fără antecedente sugestive pentru această patologie), pentru testare gratuită, prezentând doar un act de identitate (fără bilet de trimitere de la medicul de familie). Categoria eligibilă este reprezentată de populația feminină în vârstă de 25-29 ani pentru testare Babeș-Papanicolau și 30-64 ani pentru testare HPV, aparținând grupurilor vulnerabile și care nu au beneficiat de testare gratuită în ultimii 5 ani. Numărul necesar de persoane feminine pentru efectuarea screening-ului este minim 60 femei eligibile / deplasare”, mai spun reprezentanții DSP Vaslui.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.