Colectarea deșeurilor – un succes, selectarea – un eșec!

„Gradul de acoperire pentru serviciile de salubrizare este de 100% la nivel de județ”, raportează Consiliul Județean astăzi, într-o informare către aleșii județului. Proiectul Sistem Integrat de Management al Deșeurilor Solide în Județul Vaslui, de 84,76 milioane lei, a fost un succes, pe partea de colectare. În privința selectării, autoritățile și-au recunoscut eșecul, o cauză fiind „gradul scăzut de informare și conștientizare a populației”.

La ora bilanțurilor, odată cu prezentarea raportului de activitate a Consiliului Județean (CJ) pe anul 2021, executivul instituției va prezenta consilierilor județeni în ședința de astăzi și o informare cu privire la implementarea proiectului Sistem Integrat de Management al Deșeurilor Solide în Județul Vaslui. „În prezent, gradul de acoperire pentru serviciile de salubrizare este de 100% la nivel de județ, datorită sistemului creat prin proiect”, se spune în această informare.

Toate investițiile cuprinse în proiectul cu o valoare de 84,76 de milioane au fost realizare: a fost construit un depozit ecologic de deșeuri la Roșiești cu o capacitate de 3,76 Mtone, prevăzut cu o stație de sortare şi o stație de tratare a levigatului, amplasate în incinta depozitului; au fost construite 4 stații de transfer deșeuri la Vaslui (48.087 t/an), Bârlad (40.149 t/an), Huși (20.331 t/an) şi Negrești (9.573 t/an); pentru colectarea selectivă a deșeurilor au fost construite 41.50 unități de platformă în toate localitățile județului Vaslui și dotate cu eurocontainere pentru colectarea selectivă pe patru fracții; pentru compostarea deșeurilor biodegradabile au fost achiziționate 24.800 unități de compostare individuală, distribuite la populația din zona de case a județului şi 4 2 tocătoare distribuite la operatorii ce întrețin parcurile și spațiile verzi ale municipiilor și orașului Negrești; au fost închise definitiv depozitele urbane neconforme de la Bârlad, Huși şi Negrești; au fost achiziționate vehicule pentru colectarea şi transportul deșeurilor (6 autocamioane cu remorci și 18 vehicule pentru colectarea selectivă a deșeurilor pentru deșeurile menajere, hârtie/carton, plastic/metal și sticlă).

Selectarea gunoiului mai are de așteptat

„Stațiile de transfer și depozitul ecologic sunt operate în baza contractului de delegare încheiat între UAT Județul Vaslui și S.C. ROMPREST ENERGY S.R.L”, se precizează în informare.

Îna celași document însă autoritățile județene sunt nevoite să recunoască că „colectării selective” îi lipsește selecția deșeurilor.

„Pe parcursul celor patru ani de funcționare au fost identificate o serie de deficiențe ale infrastructurii de gestionare a deșeurilor în județul Vaslui, constând în: lipsa tratării deșeurilor reziduale; lipsa tratării biodeșeurilor colectate separat și a deșeurilor verzi; dificultăți de colectare separată a deșeurilor; grad scăzut de informare și conștientizare a populației, în vederea colectării selective a deșeurilor și a creșterii ratei de capturare a deșeurilor reciclabile din deșeurile menajere. Aceste deficiențe ale sistemului au fost constatate și de către autoritățile locale membre ADIV, operatorii de salubrizare, precum și instituțiile cu atribuții în domeniul protecției mediului”, se spune în document.

Pentru remedierea deficiențelor, CJ a realizat un nou proiect prin care să se realizeze investiții suplimentare față de cele existente: „o instalație pentru tratarea deșeurilor reziduale, o instalație de tratare a biodeșeurilor colectate separat și a deșeurilor verzi (stație de compostare), suplimentarea dotărilor existente (cu recipiente de colectare a deșeurilor reziduale, biodegradabile și reciclabile) și creșterea frecvenței de campanii de informare și conștientizare a populației în vederea colectării selective a deșeurilor și creșterea ratei de capturare a deșeurilor reciclabile din deșeurile menajere”.

Noul proiect, „Sprijin în pregătirea aplicației de finanțare, precum și a documentațiilor de atribuire pentru proiectul Extindere a sistemului integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui” va fi depus la Ministerul Fondurilor Europene

„Obiectivul proiectului constă în elaborarea documentațiilor tehnico – economice necesare pentru extinderea și dezvoltarea sistemului integrat de management al deșeurilor solide în județul Vaslui, în vederea atingerii țintelor asumate de România prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeană prin achiziționarea serviciilor de consultanță în vederea sprijinirii activității Autorității Contractante, respectiv Autorității de Management, pentru pregătirea proiectelor ce urmează să fie propuse spre finanțare, prin întocmirea documentațiilor tehnico – economice ce constituie parte integrantă a Aplicației de Finanțare”, se arată în documentul amintit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.