Cinci stații de transformare a energiei electrice din județul Valui au intrat în proces de modernizare

Lucrările sunt  în derulare la stațiile Stănilești și Murgeni. Circa 40.000 de utilizatori alimentați din aceste stații vor beneficia de servicii mai bune de distribuție. Investiția de peste 31 milioane lei beneficiază de finanțare europeană.

Echipele contractorilor companiei de distribuție Delgaz Grid au început implementarea proiectului de modernizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice în stațiile Stănilești și Murgeni, iar luna viitoare vor demara lucrări și în stațiile Huși și Fălciu. În același timp, toate stațiile au fost aprovizionate cu echipamentele de bază (întrerupătoare, separatoare, transformatoare de curent și tensiune, suporturi echipamente, transformator de putere 110 kV/20kV).  

Stațiile de transformare vor fi modernizate prin înlocuirea unor echipamente de înaltă şi medie tensiune. De asemenea, vor fi create condiţiile necesare pentru integrarea în SCADA (control şi achiziţie de date la distanţă) a celor cinci staţii de transformare.

Lucrările au ca obiectiv principal creșterea siguranței preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile, prin reducerea numărului de întreruperi, diminuarea cantității de energie electrică nelivrată și reducerea costurilor de mentenanță a rețelei de distribuţie.

În acelaşi timp, calitatea serviciului de distribuţie va fi îmbunătăţită pentru peste 40.000 de clienţi care sunt alimentaţi din staţiile incluse în proiect.

Accesarea surselor de finanțare europeană reprezintă o prioritate pentru compania Delgaz Grid, în vederea realizării obiectivelor de modernizare și digitalizare a infrastructurii de distribuție a energiei electrice. La acest moment, șapte proiecte, în valoare de circa 187 milioane lei (circa 37 mil. euro), cu cofinanțări de 140 milioane lei, se află în diferite stadii de implementare.

Două proiecte similare, ce presupun modernizarea în scopul preluării energiei electrice produse din resurse regenerabile a trei stații de transformare din județul Iași și a trei stații de transformare din județele Suceava și Botoșani sunt la momentul de față în diferite faze de implementare.

Alte două proiecte, ce vizează modernizarea rețelei de distribuție și montarea a câte 10.000 de contoare inteligente la consumatori, sunt în derulare în municipiile Iași și Suceava.

De asemenea, sunt în implementare două proiecte cu finanțare europeană, dintre care unul urmărește competențelor digitale ale personalului, iar al doilea vizează obiective de securitate cibernetică.

Despre Delgaz Grid

Delgaz Grid, compania de distribuție din cadrul Grupului german E.ON, operează o reţea de gaze naturale de peste 23.300 km în 20 de judeţe din partea de Nord şi de Vest a României (Cluj, Bistrița Năsăud, Maramureș, Satu Mare, Sălaj, Timiș, Arad, Bihor, Caraș-Severin, Hunedoara, Mureș, Sibiu, Alba, Harghita, Iași, Botoșani, Vaslui, Suceava, Neamț şi Bacău) şi o reţea de electricitate de aproape 82.300 km în şase judeţe din Moldova: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava şi Vaslui. De la intrarea pe piaţa locală, in anul 2005, E.ON a investit circa 1,9 miliarde de euro în principal pentru modernizarea reţelelor de gaze şi electricitate şi a virat către stat impozite şi taxe de 2,7 miliarde de euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.