Daune morale de 1,1 milioane lei acordate rudelor unei eleve de la Liceul „Cuza” Bârlad, omorâtă într-un accident rutier

Două termene de judecată le-au fost suficiente magistraților bârlădeni pentru a se convinge de vinovăția unui tânăr de 21 de ani (la momentul infracțiunii avea 18 ani) care a provocat un groaznic accident rutier, în urma căruia și-a pierdut viața o adolescentă de 15 ani, elevă a Liceului Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Bârlad. Acesta a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare, iar firma la care avea încheiată polița de asigurare a fost obligată să plătească părinților, celor patru bunici și surorii victimei daune morale în valoare totală de 1.100.000 lei.

După un proces care a durat doar câteva luni și a avut numai două termene de judecată, miercuri, 16 februarie, magistrații Judecătoriei Bârlad au dictat sentința în dosarul în care un tânăr de 21 de ani a fost judecat pentru infracțiunea de ucidere din culpă. Inculpatul este Sorin Valentin R., din comuna Perieni, iar victimă i-a fost Raluca N., în vârstă de 15 ani, din aceeași localitate, la acel moment elevă în clasa a IX-a în cadrul Liceului Tehnologic „Alexandru Ioan Cuza” Bârlad. Ba chiar era proaspăt câștigătoare a titlului „Miss Boboc”.

Accidentul în care și-a pierdut viața fata s-a petrecut pe 9 ianuarie 2019, în jurul orei 21.00, pe raza satului Perieni, când încă se afla în vacanța de iarnă. La acel moment, tânărul avea 18 ani și abia își luase permisul de conducere, așa că voia să o impresioneze pe adolescentă cu abilitățile lui de șofer la volanul mașinii tatălui său. Nu a apucat să meargă mulți kilometri că, din cauza vitezei excesive și a lipsei de experiență, tânărul a pierdut controlul volanului și a intrat cu mașina într-un cap de pod. În urma impactului extrem de violent, fata, care nu purta centură de siguranță, a fost proiectată prin parbriz, la o distanță de câteva zeci de metri.

A fost transportată în stare gravă la Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad (în comă și cu multiple traumatisme craniene și toraco-abdominale), unde a fost dusă în sala de operație pentru o intervenție chirurgicală de urgență în urma căreia i-a fost extrasă splina. Din nefericire, din cauza leziunilor severe suferite, a doua zi, pe 10 ianuarie, a fost declarată decedată. În schimb, șoferul, s-a ales cu leziuni minore.

Acum, la mai bine de trei ani de la groaznicul accident, judecătorii bârlădeni au dictat sentința: l-au condamnat la 2 ani de închisoare cu suspendare, pe un termen de încercare de 3 ani, timp în care i-au fost interzise anumite drepturi. În plus, inculpatul este obligat să presteze muncă neremunerată în folosul comunităţii pe o perioadă de 90 de zile, fie în cadrul Primăriei Perieni, fie în cadrul Postului de Poliţie Perieni.

Nu în ultimul rând, instanța a admis în parte acţiunea civilă formulată de rudele fetei, respectiv părinții, sora și cei patru bunici, și au obligat firma de asigurări la care tânărul șofer avea încheiată polița de asigurare să plătească, cu titlu de despăgubiri civile, următoarele sume de bani reprezentând daune morale: tatălui victimei – 250.000 lei; mamei victimei – 250.000 lei; surorii victimei – 200.000 lei; celor patru bunici – câte 100.000 lei fiecăruia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.