Construirea podului peste râul Prut între Leova şi Bumbăta, din județul Vaslui, este o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova, spune viitorul ambasador al acestei țări în România, Victor Chirilă. El arară că țara noastră este primul partener comerical al Republicii Moldova, dar relațiile dintre cele două țări trebuie „dinamizate și mai mult”.
Din 13 decembrie, Republica Moldova va avea un nou ambasador la București, în persoana lui Victor Chirilă, care în prezent este directorul executiv al Asociaţiei de Politică Externă din Moldova. Chirilă, care a mai lucrat pentru pentru Înaltul Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi, dar şi pentru Banca Mondială, a fost şi expert internaţional pe lângă Biroul de Reintegrare din cadrul Guvernul Republicii Moldova pe problema transnistreană.
Într-un interviu pentru agenția de știri Agerpres, viitorul ambasador spune că, în cadrul dinamizării relațiilor comerciale dintre cele două țări, construirea podului peste râul Prut între Leova și localitatea Bumbăta, din județul Vaslui, este o prioritate pentru Guvernul Republicii Moldova.
„Ne dorim foarte mult să modernizăm şi să creăm şi să construim poduri între Leova şi Bumbăta – Vaslui. De asemenea, ne propunem să construim un pod în zona Cantemir, pe Prut. Planurile sunt mari în domeniile acestea”, spune viitorul ambasador. „Avem nevoie de o infrastructură de transport modernă, avem nevoie de cât mai multe poduri moderne, poduri rutiere, poduri feroviare”, arată diplomatul.
„Republica Moldova în prezent este al şaselea partener comercial al României din afara spaţiului Uniunii Europene. De asemenea, este al 34-lea partener investiţional al României. În România au fost create peste 6.000 de întreprinderi moldo-române, cu un capital de aproximativ 50 de milioane de euro. În acelaşi timp, România este primul nostru partener comercial. 27 de procente din exporturile noastre sunt îndreptate spre România. Înţeleg că anul acesta România va devansa Polonia la importurile de vinuri moldoveneşti, iar acesta este iarăşi un lucru care ne bucură. Importurile noastre din România se situează, de asemenea, la în jur de 12 procente. România este cel mai mare investitor în Republica Moldova. În prezent în Republica Moldova sunt create 1.600 de întreprinderi româneşti cu capital mixt, care au investit peste 250 de milioane de euro. Este o platformă foarte bună pentru a dinamiza şi mai mult relaţiile noastre”, arată viitorul ambasador al Republicii Moldova.