O voluntară din Bogdănița face adevărate minuni. Ultima ispravă, dotarea bibliotecii!

„Exemplul de azi poate fi succesul de mâine!”. Este mottoul după care își conduce existența Anca Elena Ursu, din comuna Bogdănița. Ea însăși este un exemplu de cum poți schimba lucrurile în bine în jurul tău, dacă îți dorești cu adevărat. „În fiecare an, această perioadă este un pic mai liberă, și îmi dedic timpul proiectelor de voluntariat. Anul trecut, am fost Renul lui Moș Crăciun pentru 230 copii și 30 bătrâni. Anul acesta, îmi voi focusa activitatea pe Biblioteca Activă”, spune Anca Elena Ursu despre proiectul care, prin donații și implicare, va dota biblioteca din comună și va aduce alte bucurii copiilor din comună.

La început, a fost doar ideea de a dota biblicoteca din comună, din Bogdănița. Anca Elena Ursu nu s-a lăsat descurajată de informațiile potrivit cărora copiii nu mai citesc, mai ales pentru că nu le consideră adevărate. „Se mai spune că o casă care are în interiorul său o bibliotecă are suflet. O comună cu o bibliotecă activă hrănește sufletul celor ce pășesc în ea sau celor ce urmăresc postările. Biblioteca trebuie să fie un mediu atractiv, cu fond de carte actualizat, cu dotările necesare pentru a desfășura activități diverse. Unii mi-au râs în față, că cine mai citește în ziua de azi? Mai bine zis, cine mai merge la bibliotecă… În 2019, în scrisorile pentru Moș Crăciun, copiii au avut de ales dintre jucării, dulciuri, haine și cărți. Fiind o activitate spontană, m-au uimit când am văzut că 70% au ales cărți. În 2020, copiii au putut scrie lui Moș Crăciun ce au dorit. La fel, multe scrisori cu cărți. Anul acesta, am desfășurat diferite activități voluntare. Copiii participă dacă le creăm oportunități”, spune ea.

Așa că Anca Elena Ursu a trecut la fapte, mai ales că activitățile de voluntariat și caritabile nu îi sunt străine, și găsește o satisfacție deosebită în a dărui și a aduce bucurie celor din jur. „În fiecare an, această perioadă este un pic mai liberă, și îmi dedic timpul proiectelor de voluntariat. Anul trecut, am fost Renul lui Moș Crăciun pentru 230 copii și 30 bătrâni. Anul acesta, îmi voi focusa activitatea pe Biblioteca Activă. De ce bibliotecă? În primul rând, îmi doresc ca în comuna mea de suflet să fie o bibliotecă în care să să intri cu drag și să ai posibilitatea de a face diferite activități”, spune ea.

Nu s-a lăsat descurajată nici de primele dificultăți, impedimente și bariere. Așa că, dacă Primăria i-a comunicat că nu are fonduri pentru rafturile bibliotecii, a apelat la donații. Viceprimarul a donat pentru câteva rafturi. Apoi, în proiect s-a implicat și preotul din comună.

„Nu sunt bani. Un răspuns întâlnit în multe comunități unde prioritățile sunt altele. Biblioteca Comunală Bogdănița a fost mutată din școala veche în cea nouă din Coroiești. Un spațiu curat, simplu. Am făcut un necesar cu doamna bibliotecar. Multe cărți nu au mai încăput pe rafturi. Alte rafturi abia se țin. Prima urgență: rafturi. S-a comunicat la primărie și am primit răspuns: „Momentan, nu sunt fonduri să putem achiziționa rafturi și ce mai este nevoie. Dacă puteți face ceva, facem împreună, o să facem act de donații și tot ce trebuie”. Atât îmi doream. Să aud cuvântul „facem”. Sunt câțiva bani de investit, dar am zis că dacă fiecare ar pune, se adună. Eu, cum mă ghidam după un citat văzut la Biblioteca Dăișoara „Lasă o urmă în urma ta…”, am zis să ne facem și noi un motto. Cu o sclipire de moment a ieșit „Mână cu mână lăsăm o urmă în comună!”, povestește tânăra pe contul său de socializare.  

Primul ce „a lăsat o urmă în comună” a fost părintele Andrei, care „a reușit să unească comunitatea și mi-a dat încredere că, atâta timp cât este cineva să inițieze, comunitatea va fi alături”. „Se spune că așa cum arată azi școala mâine va arăta țara. Ei bine, așa cum arată azi biblioteca, mâine va arăta comuna”, este convinsă ea.

Și donațiile au început să curgă…

„Când a văzut postarea cu Biblioteca Activă, Mihaela Gabriela Negura nu a mai stat pe gânduri; repejor, a pregătit câteva cărți de suflet din biblioteca personală și, împreună cu soțul, au stabilit să vină de la Suceava la Bogdănița să ne aducă cărți pentru proiectul nostru”, scria într-una din zilele trecute Anca Elena Ursu pe contul său de socializare. Într-o altă zi, proiectul său înregistrează un alt succes spontan: „Azi a fost voluntara noastră Corina să ridice coletele strânse la Librăria Ruxi și la Centrul de Transfuzie sânge Bârlad. Văzând că iese din librărie, o doamnă a întrebat-o dacă aici se lasă cărțile pentru Bogdănița și că are o sacoșă plină în mașină. A prins-o pe Corina la fix”.

„Aparatura și alte elemente de decor au fost achiziționate (imprimantă color, hârtie, flipchart, videoproiector, ecran, baterie, Tika-math, șine draperii, raft pivotant, raft colț citit, fotoliu puf curcubeu colț citit, scaun multicolor, stickere cu mesaje). Din donațiile primite amintim: covor, calculator, laptop, draperii, birou, cărți, jocuri. Am avut donații din partea a 25 de oameni ce cred că darurile mici sunt pentru un viitor mare”, scrie voluntara din Bogdănița care acum se pregătește de finalizarea proiectului său.

Până pe 8 noiembrie se mai strâng cărți pentru o inițiativă care se anunță deja un mare succes. Ce a făcut-o posibilă a fost doar forța interioară și perseverența unui singur om care și-a propus să demonstreze că se poate: lucrurile din jurul tău pot fi schimbate în bine dacă îți propui asta. „Poate mai sunt doritori să se implice. Știu, e simplu să stăm pe margine și să arătam cu mâna, să râdem, să criticăm, să întrebăm da cine mai merge la bibliotecă sau să aud afirmații precum eu nu fac, trebuia să facă x sau y. În loc să căutam scuze sau acuze, mai bine să întrebi „eu cu ce pot ajuta?…”. Discuții sunt multe, e momentul faptelor. Acum discutăm cum putem ajuta comunitatea”, scrie voluntara din Bogdănița.

Orice vasluian poate ajuta la succesul acestui proiect. În Bârlad, există un punct de colectare la Librăria Ruxi, din zona centrală, iar cei care doresc să trimită colete o pot face la următoarea adresă: Ursu Anca Elena, Strada Grădinarilor, nr. 65, Sat Bogdănița, județul Vaslui, Cod poștal 737095.

Anca Elena Ursu are planuri mari și frumoase în continuare. „În noiembrie, facem primele activități. Vom pregăti o expoziție de fotografie și expoziție din materiale reciclabile. Vom începe proiectul „Luna și meseria”, unde copiii vor putea întâlni pentru început online oameni din diferite meserii. Vom organiza un eveniment de deschidere și din noiembrie puteți merge la bibliotecă să vă faceți fișă și să vă bucurați de ce am făcut.

Obiectivul nostru până la sfârșit de an este cel puțin 15 fișe de lectură făcute la bibliotecă (nu s-a mai făcut o fișă de 4 ani, dotarea bibliotecii fiind un motiv de fiecare dată. La ce să vină copiii, dacă nu au la ce?)”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.