Elevii bârlădeni, astronomi în devenire, au măsurat raza Pământului

Câțiva elevi de ciclu primar și gimnaziu din Bârlad, membri ai Asociației Astronomice „Sirius” Bârlad, îndrumați de profesorul de fizică Ioan Adam, au luat parte la proiectul internațional „Erathostenes”, prin care s-a dorit determinarea razei Pământului după o metodă folosită acum mii de ani.

Asociația Astronomică „Sirius” (AAS) Bârlad a participat la proiectul internațional „Erathostenes”, ediția 2021, cu o echipă MiniAAS, alcătuită din elevii Dragoș-Gabriel Csepel (clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad), Cristian Silvestru (clasa a VI-a, Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad), Andreea Silvestru (clasa a III-a, Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad) și Marian Cotună (clasa a VIII-a, Școala Gimnazială „Episcop Iacov Antonovici” Bârlad). Toți sunt îndrumați de profesorul coordonator Ioan Adam.

Proiectul „Erathostenes” a fost inițiat la propunerea Departamentului de Fizică, Facultatea de Științe Naturale, Universitatea din Buenos Aires (Argentina), Laboratorul Pie-Auger, Universitatea Națională Tehnologică, Regional Mendoza (Argentina) și Societatea de Fizică din Argentina. Concret, elevi din întreaga lume măsoară raza planetei Pământ, așa cum a făcut-o matematicianul grec Eratosthenes de Cyrene în urmă cu 2.300 de ani, adică utilizând bețe, umbre, matematică, astronomie, imaginație și multă pasiune pentru cunoaștere.

Pentru membrii MiniAAS, evenimentul a început cu efectuarea experimentului în mod repetitiv cu ocazia activităților din cadrul proiectului educațional „Tabăra de lângă casă” din vara acestui an. Elevii participanți la proiect au măsurat raza Pământului cu o vergea (gnomon), umbre, matematică, astronomie, imaginație și multă pasiune pentru cunoaștere. Măsurătorile au fost programate în perioada 13 septembrie – 10 octombrie 2021.

„Fiecare școală / entitate înregistrată în proiect a avut libertatea de a alege una sau mai multe școli /entități pentru efectuarea măsurătorilor. Din punct de vedere metodologic, fiecare calcul al razei terestre necesită cel puțin două echipe din școli / entități din întreaga lume, pentru a măsura lungimile umbrelor gnomonului, fiecare în locația sa geografică la prânzul solar, în aceeași zi, în apropierea echinocțiului. Participanții pot măsura în zile diferite, dar raza terestră trebuie determinată de ambele școli / entități în aceeași zi. Dacă nu există astfel de parteneri aleși direct, organizatorii proiectului stabilesc parteneri virtuali. Analiza rezultatelor a fost efectuată de organizatori prin alegerea perechilor de școli /entități prin optimizarea componentei N – S a distanței (emisfera Nordică – emisfera Sudică) și condiționării efectuării măsurătorilor în aceeași zi. La ediția 2021 a proiectului, au participat 159 de perechi de școli / entități din Argentina, Brazilia, Chile, Columbia, Spania, Italia, Luxemburg, Paraguay, Peru, Portugalia, Republica Dominicană, România, Grecia, Venezuela și Uruguay. O histogramă corespunzătoare valorilor obținute pentru raza terestră (axa orizontală corespunde valorilor razelor în kilometri, iar axa verticală redă numărul de rezultate din intervalul corespunzător) a fost realizată cu valorile care au variat între 4.697,56 km și 7.681,56 km. Valoarea de referință la această ediție este 6.371,696 km. În acest caz, pentru circumferința Pământului se obțin 40.014,25 km”, a precizat profesorul Ioan Adam, președintele AAS.

În ceea ce privește rezultatele măsurătorilor celor trei echipe MiniAAS participante la această ediție, acestea sunt următoarele:

• Dragoș Gabriel Csepel / R # 6.352 km (19,636 km mai mult față de raza medie estimată a Pământului);

• Cristian Silvestru și Andreea Silvestru / R # 6.311 km (60,636 km mai mult față de raza medie estimată a Pământului);

• Marian Cotună / R # 6.729 km (358,374 km mai mult față de raza medie estimată a Pământului).

„În calitate de profesor îndrumător în proiect, mulțumesc și cu această ocazie colegilor din Asociația Astronomică Sirius, participanți în calitate de profesori colaboratori: Culiță Stănescu – director, Georgel Bradu – director și Adrian Profir, din cadrul Şcolii Gimnaziale «Episcop Iacov Antonovici» Bârlad. Felicitări participanților MiniAAS pentru explorarea lumii fascinante a științei, pentru abordarea astronomiei din perspectiva tehnicii de investigare știintifică și pentru rezultate!”, a mai completat profesorul Adam.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.