Tudor Polak, deputat PNL de Vaslui: „Fără impozite la diurnele angajaților care efectuează transport internațional!”

Tudor Polak, deputat PNL de Vaslui, a anunțat că qaa inițiat un proiect de lege prin care șoferilor care efectuează transport internațional și se va oferi un sprijin financiar, pentru a proveni astfel și migrația firmelor de transport în străinătate.

„Este o inițiativă pe care, alături de colegii mei liberali, Alina Gorghiu , Gheorghe Pecingina, Bogdan Huţucă şi George Tuță, am propus-o în vederea clarificării regimului fiscal care se aplică indemnizației pentru detaşările internaționale. Până în prezent, legislația în acest domeniu a lăsat loc interpretărilor, astfel că diurna acordată şoferilor care efectuează transport internațional, pe perioada detaşării, a fost încadrată ca venit asimilat salariilor. Partidul Național Liberal vede absolut necesară clarificarea acestor aspecte legislative, pentru a răspunde nevoilor sociale ale salariaților din acest domeniu.

Suntem conştienți că pe parcursul ultimilor doi ani, normalitatea a primit noi definiții pentru fiecare dintre noi. Aproape orice sector de activitate a suferit în urma noilor condiții impuse de pandemie, iar efectele economice s-au simțit din plin. Aceste schimbări ne cer să ne adaptăm şi să venim către cetățeni cu măsuri de susţinere şi protecție socială, pentru a trece cu bine de această etapă”, scrie deputatul vasluian din partea PNL Tudor Polak în prezentarea inițiativei sale legislative.

Așa cum spune Polak, proiectul de lege propus anulează diferențele de obligaţii fiscale principale şi alte obligații accesorii stabilite de ANAF, ca urmare a reîncadrării sumelor neachitate, reprezentând indemnizația aferentă pe perioada detaşării, în intervalul 1 iulie 2015 şi data intrării în vigoare a prezentei legi.

„Am urmărit, de asemenea, aplicarea unui regim fiscal diferențiat față de cel prezent, astfel:

– Indemnizațiile şi alte plăți similare, precum şi costurile de transport şi cazare nu se impozitează pe perioada detaşării sau delegării în altă localitate, în țară şi în străinătate în limita plafonului neimpozabil legal”, detaliază parlamentarul.

Polak explică că plafonul neimpozabil este reglementat astfel:

– În țară, 2,5 ori nivelul legal aferent indemnizației, stabilit prin HG pentru personalul autorităților şi instituțiilor publice.

– În străinătate, 2,5 ori nivelul legal aferent diurnei, stabilit prin HG pentru personalul român trimis pentru îndeplinirea unor misiuni cu durată determinată.

Aceste sume nu vor fi incluse în baza de calcul a contribuției la asigurări sociale, asigurări sociale de sănătate şi a contribuției asiguratorii pentru muncă.

„Am propus ca, pentru perioada 1 iulie 2015 pâna la data intrării în vigoare a legii, sumele de această natură să nu fie reîncadrate şi să nu se emită decizii de impunere. Dacă deja acestea au fost plătite în intervalul precizat, cobtribuabilii au dreptul la restituirea sumelor, la cerere, în termen legal, stabilit de la 1 ianuarie 2022. Totodată, indemnizația pentru detaşările transnaționale ar putea fi reîncadrată de către organul fiscal, ca venit asmilat salariului pentru care există restanțe la plata impozitului pe venit şi contribuții sociale obligatorii, doar în urma verificărilor Inspecției Muncii. Inspectoratele Teritoriale de Muncă vor avea obligația ca, la cererea celor interesați, să confirme încadrarea prestărilor de servicii ca detaşări transnaționale”, mai explică deputatul liberal.

„Munca şoferilor care fac transporturi în străinătate şi nu numai nu este deloc uşoară. Încercăm, prin acest proiect, să le oferim un sprijin financiar acestora, dar şi să prevenim migrația firmelor de transport în străinătate. Salariații şi angajatorii români trebuie să găsească la noi sprijinul necesar pentru a-şi îndeplini activitatea în cele mai bune condiții. Sper că toți colegii noştri să înțeleagă utilitatea acestei măsuri şi să-şi arate susținerea prin vot”, a mai scris Tudor Polak.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.