Spitalul Bârlad, al treilea din țară care deține un echipament de ultimă generație pentru diagnosticarea bolilor cardiovasculare

Începând de ieri, Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad se alătură celorlalte două spitale din țară care dețin un dispozitiv de ultimă generație – NICaS (Non-invasive Cardiac System), utilizat pentru investigarea pacienților cu afecțiuni cardiovasculare. Echipamentul medical costă circa 76.000 euro, a fost donat de Asociația „Doctori pentru sănătate” și, pentru început, investigațiile realizate vor fi decontate de Consiliul Județean Vaslui.

Ieri, conducerea Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad a organizat o conferință de presă, motivul fiind prezentarea ultimei donații primite din partea Asociației „Doctori pentru sănătate”. Este vorba despre NICaS (Non-invasive Cardiac System), un dispozitiv foarte performant utilizat în elucidarea cauzelor bolii hipertensive și ale insuficienței cardiace. Acesta este al treilea aparat medical de acest fel din țară, celelalte două fiind deținute de și Spitalul Municipal Sighetul Marmației, județul Maramureș, și Institutul pentru Boli Cardiovasculare „Prof. Dr. C. C. Iliescu” București (cunoscut ca Institutul Fundeni).

În urma unei astfel de investigații, se poate determina mecanismul direct implicat în producerea acestor afecțiuni și, implicit, terapia poate fi ghidată. Mai exact, este vorba de un sistem deosebit de performant de diagnosticare a bolilor cardiovasculare și de recomandare a unui tratament adecvat. Aparatul permite explorarea sistemului circulator, a arterelor și venelor pacientului, fără să fie nevoie de introducerea unei minicamere de luat vederi prin venă, ci numai prin simpla aplicare a unor senzori pe mâini, iar toată activitatea de scanare și de recomandare a tratamentului durează doar câteva minute.

La conferință au fost prezenți Freddy Abramovici, președintele la nivel național al Asociației „Doctori pentru Sănătate”, doctorul Aviram Hirsch, medic specialist ATI din Israel, Dan Marian, vicepreședintele Consiliului Județean (CJ) Vaslui, primarul Dumitru Boroș și, evident, managerul spitalului, Daniela Rusu.

Pentru început, primarul Boroș a spus câteva cuvinte despre conjunctura care a dus la această donație, menționând că au existat discuții între cele trei părți (CJ – Primărie – ONG) în ultima perioadă, cel care a făcut legătura fiind vicepreședintele CJ Vaslui. În continuare, a mulțumit reprezentanților Asociației pentru donație, menționând că aparatul medical va fi extrem de util pacienților din întreg județul și nu numai.

Ștafeta a fost preluată de Dan Marian, care, de asemenea, a mulțumit pentru valoroasa donație (circa 76.000 euro). A precizat, de asemenea, că, în următorii ani, spitalul va primi finanțări și din partea Consiliului Județean, lucru care până acum nu s-a întâmplat. Totodată, a spus că, din suma de 500.000 lei alocată Bârladului la ultima rectificare bugetară, CJ Vaslui a direcționat o parte către decontarea investigațiilor cu acest aparat medical de ultimă generație. Ulterior, aceste investigații vor fi decontate prin Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Vaslui.

În continuare, Freddy Abramovici, președintele Asociației „Doctori pentru Sănătate”, a subliniat că, prin această donație făcută la Bârlad, s-a dorit sprijinirea zonei de Est a țării și, în principal, a pacienților în ceea ce privește investigarea, tratarea și obținerea unor rezultate ce vor fi benefice pentru comunitatea locală.

„Un astfel de echipament mai există la Institutul pentru Boli Cardiovasculare «Prof. Dr. C. C. Iliescu» de la Fundeni, București, donat tot de noi, unde medicii au fost încântați că au putut să intre în posesia unui astfel de dispozitiv medical și să poată face investigații pentru tratarea bolnavilor hipertensivi, a celor din Terapie Intensivă și a celor care fac dializă. În momentul de față, astfel de echipamente sunt utilizate doar în Israel și în SUA. Puține state din Uniunea Europeană dețin acest aparat, deoarece, pentru achiziționarea unui astfel de dispozitiv, este o listă de așteptare de 2-3 ani. A fost, așadar, un efort foarte mare din partea noastră pentru a aduce aici acest aparat, așa că vom monitoriza ca echipamentul să fie exploatat la maximum, pentru a fi de folos pacienților care au nevoie. Mai ales că investigațiile sunt decontate de Casa de Sănătate. La nivel global, hipertensivi sunt cam 72% dintre oameni, însă doar circa 45-48% dintre ei știu acest lucru. Aveți acest echipament, vă voi acorda sprijinul meu în continuare, cu echipa din Israel, cu profesorii, cu specialiștii, cu specialistul numărul 1 în hemodinamocă din Israel, domnul doctor Aviram Hirsch, medic specialist pe ATI, cu experiență la nivel global, care a participat la nenumărate congrese pentru prezentarea și investigarea pe astfel de echipamente. Îi mulțumesc pentru efortul mare de a fi prezent aici și, înainte, la prezentările de la Chișinău și Huși, dar și pentru că va fi alături de noi și în continuare. Mai vreau să adaug că un astfel de echipament softat pentru România, tradus în română, cu toate avizele de la FDA și CE, care deja se află în dotarea spitalului, costă circa 76.000 euro. Suntem în fața Germaniei, Franței, Italiei, care nu au astfel de echipamente, dar România are, așa că e un motiv în plus să îl folosim la maximum”, a spus președintele Asociației „Doctori pentru Sănătate”.

Nu în ultimul rând, medicul Aviram Hirsch, venit tocmai din Israel, a vorbit câteva minute despre aparatul de ultimă generație și de beneficiile utilizării lui.

Dispozitivul NICaS introduce o soluție revoluționară în procesul de monitorizare și diagnosticare din punct de vedere al acurateții și al rapidității obținerii informațiilor, dar și în ceea ce privește diversitatea și complexitatea acestora. Aparatul măsoară parametrii hemodinamici ai pacientului foarte precis și neinvaziv, cum ar fi: • volumul bătăilor inimii, • debitul cardiac, • rezistența periferică, • echilibrul fluidelor. Acești parametri sunt critici atunci când vine vorba de echilibrarea hipertensiunii arteriale, tratarea insuficienței cardiace, tratarea unui pacient în timpul dializei și spitalizării în Terapie Intensivă, în special la pacienții în stare de șoc, cu tensiune arterială scăzută, care nu primesc lichide și medicamente precum adrenalină și dopamină.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.