Veste extrem de bună pentru bârlădeni! După aproape două luni de evaluare a documentelor celor șase oferte depuse la licitație, Asocierea Nomis 2003 SRL (leader) – KTZ EDIL International SRL (ofertant) și Electroinst Scinteie SRL (subcontractant) a fost declarată câștigătoare și va realiza lucrările de construire și dotarea noului corp de clădire la Grădinița nr. 5 Bârlad. Contractul a fost semnat ieri, 11 mai, și are o valoare de 3.005.530,67 lei fără TVA, majoritatea banilor provenind de la Uniunea Europeană. Investiția se preconizează a se realiza în decurs de 20 de luni.
În sfârșit, după ce, pe 19 aprilie, a fost desemnat câștigătorul licitației lansate de Primăria Bârlad pentru lucrările de execuție a obiectivului de investiții „Construire și dotare corp nou pentru Grădinița cu Program Prelungit nr. 5 «Clopoțel», municipiul Bârlad, județul Vaslui”, iată că, ieri, 11 mai, a fost semnat contractul la sediul primăriei. Oferta declarată câștigătoare îi aparține Asocierii Nomis 2003 SRL (leader), KTZ EDIL International SRL (ofertant) și Electroinst Scinteie SRL (subcontractant 12,91%), care și-a adjudecat-o cu suma de 3.005.530,67 lei fără TVA. La aceasta se adaugă cota legală de TVA conform legii de 19%, respectiv 571.050,83 lei, valoarea totală ridicându-se la 3.576.581,50 lei fără TVA (4.256.131,99 lei cu TVA). Așa cum se prevede în contractul de finanțare al investiției, semnat încă din vara lui 2019, execuția lucrărilor trebuie realizată în decurs de 20 luni.
Beneficiarii direcți ai investiției sunt 120 de preșcolari, 12 cadre didactice și 13 cadre didactice auxiliare și nedidactice. Noul corp de clădire în care va funcționa Grădinița nr. 5 va fi construit vis-a-vis de actuala locație a grădiniței (str. Mihail Kogălniceanu, nr. 4-6), respectiv pe un amplasament cu o suprafață totală de 2.345 metri pătrați în care a funcționat Sindicatul Învățământ „Tutova” Bârlad timp de câțiva ani. Pentru a face loc noului imobil, în primă fază, vor fi demolate cele două construcții existente în prezent pe respectivul teren. Clădirea va avea parter și etaj, va fi dreptunghiulară și va avea o lungime de 41,78 metri, o lățime de 15,65 metri și o înălțime de 9,05 metri.
Imobilul va avea spații specifice pentru învățământul preșcolar: spațiu primire copii, vestiar, cabinet medical, izolator, șase săli de grupă, sală multifuncțională, grupuri sanitare pentru fiecare sală de grupă, vestiare și grupuri sanitare pentru personal, bucătărie, spații administrative, centrală termică și spălătorie. Clădirea va avea, pe lângă cele două case de scară închise, și o scară exterioară pentru evacuarea în situații de urgență.
În plus, proiectul prevede și dotarea sălilor de grupă și a sălii multifuncționale cu mobilier și materiale didactice corespunzătoare pentru creșterea gradului de confort, atât pentru copii, cât și pentru cadrele didactice; echiparea corespunzătoare a bucătăriei și a spălătoriei cu dotări specifice pentru asigurarea unei funcționalități adecvate, conform standardelor în vigoare; dotarea corespunzătoare a spațiilor administrative (birouri, cabinet medical, vestiare), pentru asigurarea condițiilor moderne de lucru și o mai bună organizare administrativă. Nu în ultimul rând, proiectul prevede și achiziția de dotări destinate persoanelor cu dizabilități: un elevator pentru transportul pe scări a persoanelor cu dizabilități locomotorii pentru a facilita accesul acestora, în vederea accesibilizării mijloacelor de comunicare și informare.
Investiția este finanțată în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, Axa 10, Prioritatea de investiții 10.1 – Investițiile în educație și formare, inclusiv în formare profesională, pentru dobândirea de competențe și învățare pe tot parcursul vieții prin dezvoltarea infrastructurilor de educație și formare, Obiectivul specific 10.1 – Creșterea gradului de participare la nivelul educației timpurii și învățământului obligatoriu, în special pentru copii cu risc crescut de părăsire timpurie a sistemului.
Trebuie spus că, în septembrie 2019, reprezentanții primăriei au demarat procedura de achiziție a serviciilor de elaborare a proiectului tehnic și de asistență tehnică din partea proiectantului pentru obiectivul de investiție. În ianuarie 2020, contractul a fost atribuit firmei SC Pencraft SRL din județul Iași, pentru suma de 98.000 lei fără TVA (adică 116.620 lei cu TVA).