Un scenariu tentant: Vaslui, municipiu de gradul I

0
1097

Cu 140.000 de locuitori, orașul Vaslui poate deveni municipiu de gradul I. Primarul Vasile Pavăl a anunțat că a început demersurile în acest sens, noul statut urmând să aducă numeroase beneficii orașului. Chiar dacă se știe că „grosul” acestei populații în constituție cetățenii moldoveni, foarte probabil peste jumătate, edilul spune că orașul poate și trebuie să profite de această situație.

„Cu o populație de 140.000 de locuitori, cât avem în acte, municipiul Vaslui este un municipiu de gradul I”, a spus Vasile Pavăl, primarul municipiului Vaslui, în cadrul unei conferințe de presă. Astfel, din punct de vedere administrativ, municipiul Vaslui va fi pus, în aceeași regiune, în rândul municipiilor Iași sau Bacău, cu care va împărți același statut, și va devansa alte municipii importante, precum Piatra Neamț sau Focșani.

„În datele oficiale, municipiul Vaslui avea o populație de 140.000 de locuitori la începutul acestui an. Vor exista consecințe, cu siguranță, și la sumele alocate de la bugetul central, pentru că suma alocată la buget din impozit și TVA este raportată la numărul de locuitori. Vom avea avantaje din acest punct de vedere, și de aceea am vobit cu domnul secretar să facem demersurile pentru a trece Vasluiul în categoria I a municipiilor. Trebuie să vedem, pentru că mai sunt și alți indicatori, dar ca număr de locuitori ne încadrăm în categoria municipiilor de gradul I, pentru că avem o populație de peste 120.000”, a spus primarul Vasile Pavăl, adăugând că Vasluiul poate îndeplini și ceilalți indicatori și are toate șansele să devină în viitor un municipiu de gradul I. „Nu ar fi deloc rău ca Vasluiul să fie municipiul de gradul I!”, a concluzionat Pavăl.

În cadrul aceleiași conferințe de presă, primarul a recunoscut că numărul de locuitori este umflat foarte mult în statistici de moldovenii care își aleg domiciu în Vaslui pentru a obține cetățenie română și dreptul de a circula liber în Uniunea Europeană, dar a arătat că statisticile oficiale sunt singurele documente oficiale cu care lucrează inclusiv Ministerul Sănătății.

Cifra oficială de 140.000 de locuitori este și motivul pentru care municipiul Vaslui nu intră niciodată în scenariul roșu, menținând rata de infectare cu Covid-19 sub valorile de 3 la mia de locuitori. Vasluiul avea joia trecută o rată de infectare de 1,72 la mia de locuitori, pe când Bârladul, pentru că a depășit, din nou, rata de infectare de 3 la mia de locuitori, se afla, din nou, în scenariul roșu, cu închiderea barurilor și restaurantelor și a altor unități de alimentație publică și servicii.

Ce spune legea

Potrivit Legii nr. 351 din 2001 privind aprobarea Planului de amenajare a teritoriului național, care se referă și la Rețeaua de localități, prin obținerea rangului I, municipiul Vaslui ar face trecerea de la „municipii de importanță interjudețeană, județeană sau cu rol de echilibru în rețeaua de localități” la municipii de importanță națională, cu influență potențială la nivel european”.

Aceeași lege prevede că „trecerea localitatilor de la un rang la altul se face prin lege, la propunerea consiliilor locale, cu consultarea populatiei prin referendum și a instituțiilor implicate, în condițiile legii, cu respectarea principalilor indicatori cantitativi și calitativi minimali”.

Pe lângă sumele mai mari alocate de la buget, potrivit legii, un alt avantaj decurge din posibilitatea ca municipiul de gradul I să fie gazda unor instituții de importantă națională și regonală, dar și firme private importante, „sedii ale administrației publice locale, sedii de servicii descentralizate în teritoriu ale ministerelor și ale altor organe centrale, judecătorii, tribunale, parchete, sedii ale organizațiilor politice, sedii de sindicat, fundații, sedii ale unor organizații neguvernamentale etc.; sedii ale filialelor organismelor internaționale, mari instituții naționale cu caracter științific de deschidere internațională/ europeană (academie, centre și institute naționale de cercetare etc.); sedii pentru congrese și conferințe, sedii pentru expoziții și târguri, hoteluri de lux și de mare capacitate, școli internaționale, birouri pentru profesiuni recunoscute pe plan internațional, de arbitraj internațional etc.; firme și bănci străine, diverse alte instituții social-economice, culturale și științifice, organizații internaționale neguvernamentale, instituții științifice străine (școli, universități), consulate și alte reprezentanțe diplomatice, comerciale, turistice etc.; sedii financiar-bancare, de asigurări, sedii ale unor organizații culturale și științifice; universități, institute de învățământ superior diversificate, institute naționale de cercetare sau filiale ale acestora; clinici universitare și spitale; muzee, teatre dramatice, de comedie, de revistă, de păpuși, operă, operetă, filarmonică, săli de concerte, săli polivalente, mari biblioteci, edituri, tipografii; centre de comerț și de afaceri, burse de valori și de mărfuri, servicii comerciale diversificate și de înaltă calitate; sistem cu rază de difuzare și acoperire internațională/europeană sau regională, agenții de presă, posturi naționale și regionale de radio și televiziune; complexuri sportive, stadioane, săli de competiții sportive de nivel internațional/european, național sau regional, piscine, patinoare artificiale, bază turistică și de agrement diversificată, parcuri, grădini botanice, zoologice, cazinouri, cluburi pentru sport și agrement etc.; agenții de protecție a mediului și servicii ecologice dotate cu echipamente specifice pentru menținerea unui mediu de calitate (organizarea auditului de mediu, igiena urbană etc.); rețele de alimentare cu apă, sistem colector de canalizare, stație de epurare; centre ecumenice, mitropolii, episcopii, arhidioceze, dioceze, centre ale cultelor autorizate; aeroporturi internaționale, gări feroviare racordate la rețeaua europeană, servicii de poștă cu acoperire internațională; instituții specifice și racordate la organizații internaționale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.