La mulți ani, Nicolae Țaga!

0
1058

Nicolae Țaga, unul dintre primii campioni olimpici pe care i-a dat județul Vaslui, împlinește, astăzi, 54 de ani. Deși este prea puțin cunoscut de generațiile de tineri, fostul mare canotor al României merită pe deplin recunoștința și respectul iubitorilor de sport.

S-a născut pe 12 aprilie, în satul Avrămești, comuna Voinești, județul Vaslui, însă cursurile primare și gimnaziale le-a urmat la Bârlad. Ulterior, s-a înscris la Liceul Industrial (actualul Colegiu Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Bârlad), însă, în urma unei selecții făcute de reprezentanții Clubului Sportiv Școlar „Triumf” București, la vârsta de 16 ani s-a transferat la București pentru a urma o carieră în sport. Mai exact în canotaj, unde a participat în special la probele de rame cu cârmaci (2 ^ 1 rame, 4 ^ 1 rame, 8 ^ 1 rame). Ulterior, s-a transferat la Clubul Dinamo, iar după câțiva ani a fost selectat la lotul național, unde a făcut istorie.

De-a lungul carierei, a cucerit numeroase titluri naționale și a fost medaliat la diverse regate internaționale și campionate balcanice. Însă, primele rezultate cu adevărat excepționale le-a obținut în 1992, la Jocurile Olimpice de la Barcelona (Spania), unde a cucerit titlul olimpic la proba de 4 ^ 1 rame, alături de canotorii Viorel Talapan, Dimitrie Popescu, Iulică Ruican și Dumitru Răducanu, și medalia de bronz la proba de 2 ^ 1 rame. A participat și la ediția din 1996 a Jocurilor Olimpice, găzduite la Atlanta (SUA), în proba de 8 ^ 1 rame, însă a ieșit pe locul șapte. Și în ceea ce privește rezultatele obținute la campionatele mondiale, canotorul Nicolae Țaga are cu ce se lăuda: în 1993 a cucerit titlul mondial la proba de 4 ^ 1 rame, în 1996 a obținut argintul în proba de 2 ^ 1 rame, iar la ediția din 1999 a obținut medalia de bronz la proba de 4 ^ 1 rame.

A fost decorat de șeful statului cu Ordinul „Meritul Sportiv clasa I” și a primit titlul de Maestru Emerit al sportului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.