Poftiți la Târgul de mărțișoare!

0
1003

La Vaslui, în acest weekend, are loc un prim eveniment cultural al acestui an deschis publicului larg: Târgul de Mărțișoare, ediția a XIII-a. De această dată, manifestarea se va desfășura în Centrul Civic, atât din motive de siguranță epidemiologică, cât și pentru a da posibilitatea cât mai multor vizitatori să admire și să achiziționeze produsele meșterilor populari prezenți. O a doua componentă a evenimentului o reprezintă atelierele destinate elevilor, care vor învăța, online, de la meșterii populari arta confecționării mărțișoarelor.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

În perioada 26 – 28 februarie, în Centrul civic al municipiului Vaslui se va desfășura un eveniment intrat deja în tradiție, Târgul de Mărțișoare, ajuns la ediția a XIII-a. „Din păcate, Târgul va funcționa mai mult ca o piață sau ca o expoziție cu vânzare decât ca un eveniment cultural, asta pentru că, din cauza restricțiilor impuse de pandemia de Covid 19, am fost nevoiți să renunțăm atât la obișnuitele spectacole, cât și la atelierele în aer liber conduse de meșteri populari. Am dus însă dorul întâlnirilor cu publicul și am dorit, cu pași mărunți, să ne apropiem din nou de el. De asemenea, am fost nevoiți să ne limităm la a invita meșteri și expozanți doar din zonă, singura excepție fiind producătorul piteștean de turtă dulce Andrei Onu; în rest, cei mai mulți sunt din Vaslui, dar vor fi prezenți și meșteri populari din Bârlad sau Negrești. De asemenea, avem un protocol cu DGASPC, prin care vom da posibilitatea și unor expozanți provenind din locuințe protejate din județ să-și arate și să vândă roadele muncii lor. Târgul de Mărțișoare are și o a doua componentă, organizând în școlile din municipiul Vaslui ateliere de creație, în care peste 300 de elevi, care au primit în acest sens kituri de confecționare a mărțișoarelor tradiționale, vor fi îndrumați de meșteri populari, prin intermediul unor filmări special făcute, și direct de către învățători. La sfârșit, vor fi făcute fotografii ale celor mai frumoase mărțișoare, fotografii care vor fi expuse pe site-ul nostru”, a explicat Lucian Onciu, directorul CJCPCT Vaslui, instituție care, în colaborare cu Primăria și Consiliul Județean Vaslui, s-a ocupat de organizarea celei de-a XIII-a ediții a Târgului de Mărțișoare, Vaslui, 2021.

În Centrul Civic au fost deja amplasate 20 de standuri, puse la dispoziție de Primărie, standuri unde vor expune 35 de meșteri populari. Târgul va fi deschis zilnic, între orele 9.00 – 19.00, iar organizatorii fac un apel către vizitatori să respecte măsurile de distanțare și cele de protecție sanitară impuse în pandemie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.