Deja-vu! Ireala constelație Orion, imortalizată din nou de muzeograful Ciprian Vîntdevară

La cinci luni de la surprinderea în același cadru a numeroase obiecte deep sky din constelația Orion, realizatorul fotografiei de milioane a „recidivat”. Zilele trecute, Dumitru Ciprian Vîntdevară, coordonatorul Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, a făcut publică o nouă imagine cu obiectele deep sky din constelația Orion, surprinse din aceeași comună, însă pe cerul de iarnă.

Muzeograful Dumitru Ciprian Vîntdevară, coordonatorul Observatorului Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad, a devenit cunoscut de mult pentru activitățile desfășurate pentru popularizarea astronomiei în rândul amatorilor din Bârlad și nu numai. Și mai celebru l-a făcut descoperirea unei roșii luminoase și a unei stele variabile, pe care a botezat-o „Bârlad V1”. Dar, de ceva timp, s-a remarcat și prin fotografiile extrem de frumoase realizate cu echipamentele din dotarea Observatorului, în multe cazuri acestea fiind subiectul unor articole de presă. Așa cum, probabil, se va întâmpla și acum.

Astfel, în urmă cu câteva zile, Vîntdevară a reușit să surprindă o nouă imagine „de milioane”, respectiv în același cadru fiind vizibile numeroase obiecte deep sky.

„Constelația Orion de pe cerul de iarnă! Una din cele mai frumoase constelații de pe cer, bogată în obiecte «deep sky», în special nebuloase. Unele dintre aceste obiecte se pot observa ușor, chiar și cu ochiul liber, cum ar fi Nebuloasa din Orion. Zona respectivă poate fi pusă în valoare mult mai bine fotografic. Imaginea a fost realizată sâmbătă seara, pe 13 februarie 2021, din zona localității Pochidia, județul Vaslui. Foto: Ciprian Vîntdevară. Date tehnice: aparat foto Canon 1100D, filtru UHC, obiectiv 70 – 200 mm. Expunere 2 minute x 20 de cadre. Procesare în PixInsight și Lightroom”, este postarea făcută de muzeograf pe contul său de socializare, pe data de 17 februarie.

Trebuie spus că, și în urmă cu cinci luni, mai exact la jumătatea lui septembrie 2020, același Vîntdevară a imortalizat constelația Orion și mai multe obiecte deep sky.

„O parte din constelația Orion, acolo unde se află o mulțime de obiecte deep sky, surprinse într-un singur cadru, cum ar fi: Nebuloasa din Orion, Horsehead Nebula (Nebuloasa Cap de Cal), Flame Nebula, Messier 78, dar și celebrele stele ce formează «Centura lui Orion», respectiv Alnitak, Alnilam și Mintaka. Imaginea a fost realizată în dimineața zilei de 13 septembrie 2020, în comuna Pochidia, județul Vaslui. Date tehnice: aparat foto Canon 6D Mark II, obiectiv 70 – 200 mm, filtru de difuzie, montură Star Adventurer. Expunere: 40 de cadre x 1 min pe cadru”, a postat acesta pe 17 septembrie 2020.

Descoperirile care l-au făcut celebru

În ultimii câțiva ani, coordonatorul Observatorului Astronomic din Bârlad s-a făcut cunoscut pentru două descoperiri extrem de importante. Astfel, pe 10 februarie 2015, în urma unei sesiuni de observații astronomice realizate cu telescopul principal din dotarea instituției, acesta a descoperit în premieră națională o novă roșie luminoasă (explozie stelară) în galaxia apropiată „Messier 101” (Pinwheel Galaxy), situată la circa 21 milioane de ani lumină, pe teritoriul constelației Ursa Mare. Respectiva descoperire științifică a avut un ecou răsunător în comunitatea științifică internațională, întrucât nova roșie luminoasă este un obiect extrem de rar și foarte puțin studiat. Doi ani mai târziu, explozia stelară a primit numele oficial de catalog „M101 OT2015-1”.

De asemenea, la începutul lunii noiembrie 2019, Vîntdevară a reușit să descopere, în premieră pentru Observatorul Astronomic din Bârlad, prima stea variabilă, ce a fost denumită „Bârlad V1”. Respectiva stea, situată la o distanță de circa 4.000 de ani lumină față de Pământ, în dreptul constelației Perseu, a fost descoperită în urma procesării unor cadre test pentru observații fotometrice. După cum a precizat muzeograful la acel moment, curba de lumină a fost raportată oficialilor din cadrul American Association of Variable Star Observers (AAVSO) pe data de 4 decembrie 2019.

Dumitru Ciprian Vîntdevară (35 ani) este originar din Galați, dar este bârlădean cu acte în regulă din 2009, de când a început să coordoneze Planetariul din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad. În ianuarie 2020 a primit titlul de „Cetățean de Onoare al Bârladului”.

1 COMENTARIU

  1. Felicitări domnului muzeograf Dumitru Ciprian Vîntdevară pentru munca depusă la Observatorul Astronomic din cadrul Muzeului „Vasile Pârvan” Bârlad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.