Atenție la cultivarea plantelor modificate genetic!

În curând, în funcție de condițiile meteo, ar putea demara campania agricolă de primăvară, cu înființarea culturilor specifice. Și în acest an, specialiștii Direcției pentru Agricultură Județeană vor face verificări în teren pentru a depista eventualele culturi cu plante modificate genetic.

Potrivit legislației comunitare și naționale în domeniul cultivării de plante modificate genetic, pe teritoriul României se pot cultiva în scop comercial, pentru consum propriu sau producere de sămânță, numai plantele modificate genetic autorizate pentru cultivare în Uniunea Europeană. Pentru aceasta, trebuie depusă o cerere, până pe 15 mai, și notificați vecinii cu privire la intenția de a cultiva plante modificate genetic, aceștia din urmă putând contesta, dacă consideră că le pot fi afectate propriile culturi prin polenizare încrucișată.

În România, cultivarea de soia modificată genetic este interzisă încă din 2007, odată cu aderarea la Uniunea Europeană, iar la porumb este admis în cultură produsul MON 810, pentru care modificarea genetică este destinată să protejeze recolta împotriva unui dăunător – sfredelitorul european al porumbului. De asemenea, cultivarea plantelor modificate genetic este reglementată prin Ordinul ministrului MADR nr. 237/2006, act care stipulează și condițiile în care se pot înființa astfel de culturi. Pentru a putea cultiva plante modificate genetic, cultivatorul trebuie să depună în fiecare an la Direcția pentru Agricultură Județeană, o cerere în vederea autorizării, până la 15 mai. Cultivatorii vor trebui să respecte și unele condiții, respectiv crearea unor zone tampon de regulă de circa 200 de metri lățime, până la tarlalele învecinate, pentru a se evita polenizarea încrucișată și impurificarea genetică. De asemenea, cultivatorul este obligat să notifice atât primăria, cât și vecinii cu privire la intenția de a cultiva plante modificate genetic, aceștia din urmă putând contesta, dacă consideră că le pot fi afectate propriile culturi prin polenizare încrucișată. „Pe parcursul anului 2021, consilierul cu atribuții de inspecție în domeniul organismelor modificate genetic din cadrul Direcției pentru Agricultură Județene Vaslui va efectua acțiuni de verificare și control în teritoriu, la agenții economici care cultivă porumb și/sau soia, în vederea identificării cultivatorilor de plante modificate genetic care își desfășoară activitatea fără autorizație de cultivare, eliberată de D.A.J. Vaslui sau depistării eventualelor impurificări cu organisme modificate genetic, prin efectuarea de teste în câmp sau la producția depozitată”, a anunțat ing. Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

Trebuie spus că suprafața terenurilor cultivate cu organisme modificate genetic în județul Vaslui a scăzut considerabil după aderarea Româniai la UE și impunerea de interdicții pentru anumite soiuri, iar la un moment dat, în anii 2010 – 2011, cultivatorii chiar au renunțat la acest lucru. Ulterior, s-au reînființat astfel de culturi, însă doar pe suprafețe mici, de ordinul hectarelor, și doar pentru obținerea de sămânță care ulterior era comercializată către furnizorii autorizați. În ultimii ani, DAJ Vaslui nu a mai primit nici o cerere în acest sens, pentru porumb MON 810!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.