Revoluția în infrastructura județului începe cu „Autostrada Vasluienilor”

• Semnarea contractului pentru studiul de fezabilitate la Drumul Expres Tișița – Albița și realizarea acestuia vor marca o revoluție în infrastructura rutieră și, implicit, economică vasluiană, una care, potrivit Strategiei de dezvoltare a județului, este mult rămasă în urmă. Investiția, una de proporție (160 de km, 900 de milioane euro) va conecta județul pentru prima dată la o autostradă, Autostrada Moldovei A7. „Este cel mai important proiect de infrastructură care s-a făcut vreodată în județul Vaslui”, spunea deputatul Daniel Olteanu, inițiatorul acestui obiectiv strategic pentru județ.

Săptămâna trecută, a fost semnat contractul de realizare a studiului de fezabilitate pentru o șosea de mare viteză în județul Vaslui, prima de acest fel. Deputatul Daniel Olteanu, inițiatorul acestui obiectiv strategic pentru județ, a anunțat astfel demararea „celui mai important proiect de infrastructură care s-a făcut vreodată în județul Vaslui”, în sprijinul acestei afirmații aducând atât dimensiunea proiectului (circa 160 de km de drum, de la Tișița – la nord de Foșani – până la Vama Albița), cât și valoarea, estimată la 900 de milioane de euro. Termenul de realizare este de 26 de luni.

Importanța acestei investiții rezultă însă și din „Strategia de dezvoltare socio-economică a județului cu orizontul de timp 2021-2017”, document la care se lucrează în prezent la Consiliul Județean și care menționează că, „Deși se află la granița de est a României și, implicit, a Uniunii Europene, județul Vaslui are acces la un singur coridor european de transport, care face parte din rețeaua TEN-T extinsă, respectiv drumul european E 581. Acesta străbate județul de la sud-vest la nord-est, prin Culoarul Bârladului și Valea Lohanului, legând județul de axul Siretului, respectiv de Republica Moldova, Transnistria și Ucraina. Practic, este cea mai tranzitată legătura rutieră către granița de est a țării, traficul în Vama Albița ajungând la circa 3 milioane de vehicule pe an”.

Realizarea drumului expres Tișița-Albița se înscrie astfel ca un moment crucial în dezvoltarea județului, având în vedere mai ales nivelul scăzut al investițiilor aprobate de București care s-au făcut până acum în rețeaua națională de transport rutier din județul Vaslui. Așa cum menționează același document al CJ Vaslui, din cei 350 de kilometri de drumuri naționale care traversează județul, „39 km sunt cu îmbrăcăminte asfaltică ușoară – situație anormală pentru un drum de importanță națională”.

Realizarea noii șosele este importantă economic pentru județ datorită valorii traficului către Republica Mondova din cel mai important punct de trecere a frontiere de la granița de est – Albița, dar și datorită stării celorlalte drumuri naționale. După cum spune aceeași strategie de dezvoltare, „recensământul de trafic din anul 2015 (ultimul disponibil, urmând ca în anul 2020 să fie actualizat) a indicat valori relativ scăzute ale traficului pe drumurile naționale din județ, excepție făcând DN 24, de la granița cu județul Galați – Bârlad – Crasna – Vaslui – până la limita cu județul Iași, unde valorile ating între 5.000 și 10.000 vehicule pe zi, cel mai intens trafic fiind raportat în preajma celor două municipii, pe fondul navetismului. Pe restul drumurilor, valorile se mențin sub 5.000 de vehicule/zi, chiar și sub 3.000 în cazul DN 2F, DN 15D, DN 24A, DN 28, DN 11A, mai ales în zonele îndepărtate de orașe. Un drum pe care traficul crește să crească accentuat este DN 24B Crasna – Huși”.

„Ca inițiator al acestui obiectiv strategic, m-am luptat etapă cu etapă pentru îndeplinirea lui. Puțini au crezut în munca mea, dar acum îmi exprim bucuria că a venit și momentul unei victorii. Singura întârziere reală în foaia de parcurs a acestei investiții majore a fost în ultimele patru luni, adică în guvernarea PNL, exact între momentul desemnării cîștigătorului și semnării contractului, de altfel partea cea mai simplă. (Dar ce să aștepți de la unii care au scos fără niciun scrupul „Autostrada Vasluienilor” din Legea Bugetului de stat?)”, a declarat deputatul Daniel Olteanu, președintele ALDE Vaslui, după semnarea contractului pentru realizarea studiului de fezabilitate la Drumul Expres Tișița – Albita, moment care marchează o revoluție în infrastructura județului Vaslui.

Practic, în zona Tișița, viitorul Drum expres ar urma să se conecteze la Autostrada Moldovei A7, care în prezent este în curs de proiectare și ar putea fi scoasă la licitația de execuție în 2021. 

Potrivit informațiilor din caietul de sarcini, profilul transversal al drumului va avea caracteristicile unui drum expres cu 2×2 benzi de circulație (3,5 m/bandă), zonă mediană de 3 m și acostamente de 2×2,25 m din care 0,75 m benzi de încadrare, cu aceeași structură rutieră ca a benzilor de circulație, și 1,5 m acostament consolidat. În cadrul studiului de traffic, proiectantul va considera și analiza, încă din faza inițială de proiectare, opțiunea de a dezvolta drumul expres cu 2×2 benzi de circulație în drum expres cu 2×3 benzi de circulație pe sens sau aducerea la profil de autostradă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.