• În perioada următoare, pompierii din județ vor desfășura un proiect comun cu cei din Republica Moldova, respectiv „Îmbunătățirea timpului de reacție pentru prevenirea și lichidarea consecințelor inundațiilor în zona transfrontalieră”, vizate fiind zonele situate de o parte și de cealaltă a Prutului.

Zilele trecute, în prezența oficialilor din România și Republica Moldova, a fost lansat proiectul „Îmbunătățirea timpului de reacție pentru prevenirea și lichidarea consecințelor inundațiilor în zona transfrontalieră”. Din România, în acest proiect sunt incluse următoarele UAT-uri: orașul Murgeni, comunele Drânceni, Stănilești, Lunca Banului, Duda-Epureni, Vetrișoaia, Fălciu și Berezeni. Din Republica Moldova, la proiect vor participa: raioanele Hâncești, Criuleni, Dubăsari, Anenii Noi, Strășeni și municipiul Chișinău.
„Implementarea acestui proiect are drept scop asigurarea siguranței și securității cetățenilor din regiunea transfrontalieră a României și Republicii Moldova, prin abordarea provocărilor comune, prevenirea dezastrelor naturale și îmbunătățirea capacității de intervenție, precum și reacția promptă în cazurile în care zonele țintă ar fi inundate. Activitățile cheie care sunt încadrate în proiect țin de elaborarea hărților de risc la inundații, consolidarea capacităților departamentelor pentru situații excepționale Chișinău și Hâncești, dar și a Inspectoratului pentru Situații de Urgență «Podul Înalt» al Județului Vaslui, precum și dotarea cu echipamentul necesar”, au precizat reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui.
Potrivit acestora, oficialii prezenți la eveniment au vorbit despre „importanța acestui proiect care vine în întâmpinarea realizării și soluționării unor obiective propuse de către Guvernul Republicii Moldova” (Natalia Cărăuș – șef Secție Cooperare Regională din cadrul Direcției de Asistență Externă, Autoritatea Națională din Republica Moldova), dar și despre necesitatea creării unor instrumente atât de esențiale managementului inundațiilor, atât în Republica Moldova, cât și în România.
„Cooperarea și schimbul de informații între parteneri, precum și instruirea acestora va duce la consolidarea cunoștințelor în domeniu, dar și la aplicarea directivelor Uniunii Europene, ce ține de managementul inundațiilor, și anume: prevenire, pregătire și răspuns”, a declarat inspectorul șef al ISU Vaslui.