Încrierea la clasa pregătitoare a intrat în cea de-a doua etapă

Inspectoratul Școlar Județean Vaslui a făcut publică atât lista copiilor admiși în clasa pregătitoare, după prima etapă de înscriere, cât și lista cu locurile rămase libere la școlile din județ. Dacă locurile în cele 5 clase de învățământ step-by-step, s-au ocupat aproape în totalitate, în ceea ce privește învățământul normal sau cel simultan, au rămas libere încă circa o cincime din cele 3.240 de locuri puse la dispoziție în acest an. În schimb, nu s-a ocupat niciunul dintre cele 18 locuri puse la dispoziție în acest an pentru învățământul special. A doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare a demarat pe 22 iulie.

Epidemia de Covid 19 a decalat Calendarul de înscriere a preșcolarilor în clasa pregătitoare în anul școlar 2020 – 2021, astfel că înscrierile s-au putut face în perioada 4 martie – 7 iulie, în loc de 4 – 23 martie, cum era prevăzut inițial. Ulterior, pe 8 iulie, s-a făcut repartizarea copiilor la școala de circumscripție, pentru ca până pe 15 iulie, să fie procesate cererile de înscriere la altă unitate de învățământ decât școala de circumscripție, pe locurile rămase libere. În sfârșit, pe 21 iulie, ISJ Vaslui a făcut publică lista copiilor admiși în clasa pregătitoare, după prima etapă de înscriere, cât și lista cu locurile rămase libere la școlile din județ. Așa cum era de așteptat, cele mai bune școli au fost și cele mai solicitate de către părinți, în urma repartizării făcute pe baza cererilor depuse nerămânând nici un loc sau cu prea puține locuri rămase neocupate. Este cazul, de exemplu, a Școlii Gimnaziale „Vasile Alecsandri” din Vaslui, acolo unde toate cele 21 de locuri disponibile au fost ocupate, ori a Școlii Gimnaziale „Constantin Parfene”, din același oraș, unde au mai rămas disponibile doar 2 din cele 50 de locuri propuse pentru viitorul an școlar. Sunt însă școli, și nu neapărat din mediul rural, cazul Liceului tehnologic “Ghenuță Coman” din Murgeni, unde nu s-a ocupat nici măcar unul dintre cele 25 de locuri disponibile! În total, pentru anul școlar 2020 – 2021 au fost pregătite un număr de 191,45 clase de învățămănt preșcolar, însumând 3.400 de elevi, între care 5 clase cu o capacitate de 139 de locuri la învățământul step-by-step (doar 9 locuri rămase libere), 2.232 de locuri la învățământul normal de masă, 1.008 locuri la învățământul simultan, și 18 locuri pentru învățământul special, la cele două instituții din Vaslui, Centrele școlare de Educație Incluzivă „Constantin Pufan” și „Elisabeta Polihroniade”. În total, la finalul primei etape de înscriere, au fost ocupate 2.724 de locuri, restul, circa o cincime, atât pentru clasele cu învățământ normal, cât și cu învățământ simultan, fiind disponibile pentru următoarele etape de înscriere.

A doua etapă a debutat ieri, 22 iulie, și până pe 29 iulie, se poate face depunerea/transmiterea cererii-tip de înscriere la secretariatul unității de învățământ aflate pe prima poziție dintre cele trei opțiuni exprimate pentru etapa a doua, de către părinții copiilor care nu au fost cuprinși în nicio unitate de învățământ în etapa anterioară sau care nu au participat la prima etapă. Tot în această perioadă se va face și validarea cererilor-tip de înscriere la unitatea de învățământ aflată pe prima poziție în opțiunile privind înscrierea copiilor. Afișarea, la fiecare școală, a listelor finale ale copiilor înscriși în clasa pregătitoare se va face pe 31 iulie. În sfârșit, între 1 – 4 septembrie 2020 se va proceda la centralizarea și soluționarea de către Inspectoratul Școlar Județean a cererilor părinților/ tutorilor legal instituiți/ reprezentanților legali ai copiilor care nu au fost încă înscriși la vreo unitate de învățământ. Soluționarea de către inspectoratul școlar a oricărei alte situații referitoare la înscrierea în învățământul primar, având în vedere, cu prioritate, interesul educațional al copilului. “Cereri de înscriere se pot primi și ulterior, astfel ca toți copii să poată beneficia de această formă de învățământ școlar”, au anunțat responsabilii din învățământul vasluian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.