Drumul din Deleni, un ideal devenit realitate

• În vremuri nu demult apuse, iarna sau după ploi torențiale, autobuzul care îi ducea spre casă pe locuitorii comunei Deleni era obligat să oprească la poalele dealului, oamenii fiind nevoiți să parcurgă și peste 5 km pentru a ajunge la domiciliile lor. Acum, totul a devenit istorie, printr-un proiect european, Consiliul Județean transformând drumul județean într-unul modern.

Drumul DJ 245 E a fost modernizat cu fonduri europene. Până în prezent a fost recepționat primul tronson, în lungime de 1,4 kilometri (DN 24 Bulboaca – Zizinca – Deleni – Moreni – DJ 245L Costești), în prezent lucrându-se la reabilitarea și modernizarea celui de-al doilea tronson de drum, în lungime de 5,74 km.

În urmă cu 10 ani, bătrânii din satele comunei Deleni, Deleni de Jos sau Deleni de Sus, Moreni, nici nu ar fi putut visa la una ca asta. Mulți s-au stins fără a mai crede că drumul care le aducea copiii acasă va fi vreodată „bun”. Orice rudă sau musafir punea această întrebare înainte de a-i vizita: „Cum e drumul?”. Iar de multe ori primeau răspunsul: „Se circulă foarte greu!” sau chiar „Nu se poate circula!”. Până nu demult, în vreme de iarnă sau după ploi torențiale, autobuzul care îi ducea acasă pe locuitorii satelor menționate era obligat să oprească la poalele dealului, oamenii, mulți bătrâni, fiind nevoiți să parcurgă și până la peste 5 kilometri pentru a ajunge acasă.

Acum însă, totul a devenit istorie, și asta prin proiectul implementat de Consiliul Județean Vaslui și cofinanțat de Uniunea Europeană din Fondul European pentru Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operațional Regional 2014-2020, Axa prioritară 6 „Îmbunătățirea infrastructurii rutierede importanță națională”, Prioritatea de investiții 6.1 – Stimularea mobilității regionale prin conectarea nodurilor secundare și terțiare la infrastructura TEN-T, inclusiv a nodurilor modale.

Perioada de implementare a proiectului este de 78 luni, începând cu data de 01 august 2015 până la data de 31 ianuarie 2022. Această perioadă cuprinde și perioada de desfășurare a activităților proiectului înainte de semnarea Contractului de finanțare.

Principalele rezultate obținute prin implementarea acestui proiect sunt modernizarea si reabilitarea pentru îmbunătățirea parametrilor relevanți a 7,14 km de drum județean, podețe pentru scurgerea apelor – 10 podețe transversale noi, categorii de elemente de sigurantă a drumului realizate: număr – 2, marcaje longitudinale și verticale, parapeți metalici. Valoarea totală a proiectului este de 16.550.275,59 lei.

2 COMENTARII

  1. Cristi, știi foarte bine că este o păcăleală. Mașinăriile au plecat iar drumul a rămas… în aer! Și apoi, ce lucrări au făcut ? NIMIC BUN! TOTUL ESTE DE MÂNTUIALĂ! Dacă se opresc din a „construi”, tot ce au făcut până acum, s-a făcut de degeaba pentru că se va strica. Plus de asta, dealul Deleniului nu va vedea NICIODATĂ asfalt. Pe motiv că iarna se urcă greu dealul și să nu patineze mașinile, se pune zgură…

  2. De fapt consiliul judetean a cofinantat si uniunea europeana a finantat
    Si daca vin alegerile dupa 20 de ani a inceput constructia podului de la Crasna.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.