Un asistent medical din Vaslui, primul donator de plasmă din județ!

• Primul care a răspuns apelului lansat săptămâna trecută de conducerea spitalului bârlădean și a Centrului Județean de Transfuzii Sanguine (CJTS) Bârlad și adresat pacienților infectați cu COVID-19 ce s-au vindecat este un vasluian de 30 de ani. Tânărul, asistent medical la o clinică privată din Vaslui, a donat chiar ieri plasmă pentru a-i salva pe baolnavii în stare critică.

Andrei Sarca, un vasluian în vârstă de 30 de ani, fost asistent medical în cadrul Serviciului de Ambulanță Județean Vaslui și actualmente asistent medical la o clinică medicală privată din Vaslui, este primul donator de plasmă din județ. Prin intermediul unui mesaj postat pe contul său de facebook, acesta își anunță prietenii virtuali că, ieri, a mers la CJTS Bârlad pentru a dona plasmă și că, peste două luni, o va face din nou.

„În urmă cu două săptămâni, m-am vindecat de COVID-19 și astăzi (ieri, 25 mai, n.r.) am devenit primul pacient care a donat plasmă din Vaslui! Astăzi (ieri, n.r.) am fost la Centrul de donare din Bârlad și am donat sânge, din care se va separa ulterior plasmă. Din pacate, nu s-a putut recolta plasmă direct prin aparatul de plasmafereza, din motive tehnice, nu am avut o venă destul de groasă pentru recoltare, așa că am donat sânge integral și plasma se va separa ulterior. Peste două luni, voi veni iarăși să donez! Vă invit pe toți cei care ați avut șansa să vă vindecați de COVD-19 să treceți pe la Centrul de Transfuzii. Prin gestul vostru puteți salva o viață! PS: Am văzut că pentru recoltarea sângelui au folosit ac gros (mai gros decât G22). Știți cumva ce tip de ac este necesar pentru a se putea recolta folosind aparatul de plasmafereza?”, este mesajul postat, ieri, în jurul orei 13.00, de către vasluianul Andrei Sarca.

Reamintim că, pe 20 mai, conducerea CJTS Bârlad și cea a Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad au făcut un apel către pacienții infectați cu COVID-19 din județ care au fost declarați vindecați și externați din spital să doneze plasmă pentru a-i salva pe cei aflați în stare critică la ATI.

„Oameni ca dumneavoastră au avut șansa să învingă boala. Plasma dumneavoastră are anticorpi contra virusului după 14 zile de la externare și v-ați putea gândi să ajutați prin gestul dumneavoastră o persoană aflată în momente dificile. Conform cu Ordinul Ministerului Sănătății nr. 654/22.04.2020, apelăm la cei care ați fost internați în spital pentru COVID-19, confirmați prin test RT-PCR pozitiv, vindecați și externați în urma RT-PCR negativ, să contactați CJTS Bârlad, după 14 zile de la externare, în vederea programării pentru donarea de plasmă prin procedura de plasmafereză prioritar sau prin donare de sânge total. La prezentare, este necesar biletul de externare din spital. În urma consultului medical și al rezultatelor analizelor, cei care vor fi declarați eligibili vor putea dona. Puteți contacta personalul CJTS Bârlad la numerele de telefon 0335/414.490 și 0774/667.087”, este apelul lansat de conducerea CJTS Bârlad și publicat pe pagina de socializare a instituției.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.