Rectificarea Bugetului de stat – Vasluiul a primit cea mai mare sumă pentru echilibrarea bugetelor locale

• Guvernul României s-a dovedit a fi neobișnuit de generos cu județul Vaslui, căruia, la rectificarea bugetară de săptămâna trecută, i-a alocat cea mai mare sumă, peste 70 de milioane lei, aproape o treime din totalul sumelor alocate pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, orașelor, municipiilor și județelor.

După ce, la începutul anului, alocările din sumele defalcate din TVA de la bugetul de stat pentru bugetele UAT-urilor din județul Vaslui fuseseră complet insuficiente, iată că rectificarea bugetului de stat de săptămâna trecută a mai reparat din această nedreptate. Astfel, bugetele comunelor, orașelor, municipiilor și cel al județului Vaslui au fost suplimentate cu nu mai puțin de 70,043 milioane lei, din totalul de 228,184 milioane lei, suma alocată în acest scop la nivelul întregii țări. Practic, această suplimentare reprezintă aproape un sfert din alocările din sumele defalcate din TVA de la bugetul de stat pentru bugetele UAT-urilor din județul Vaslui făcute la începutul acestui an, odată cu adoptarea bugetului pe anul 2020. Din cele 70 de milioane de lei primite acum, 23,607 milioane lei vor merge către bugetul județului, iar 46,441 milioane lei sunt destinate suplimentării bugetelor comunelor, orașelor și municipiilor vasluiene. Spre comparație, la adoptarea bugetului de stat pe anul 2020, din sumele defalcate din TVA, bugetul județului Vaslui a primit 76,386 milioane lei, iar comunele, orașele și municipiile, în total, suma de 205,697 lei!

Așa cum se stipulează în Legea bugetului de stat, sumele defalcate din TVA trebuie folosite cu precădere pentru asigurarea secțiunii de funcționare a bugetelor locale, inclusiv pentru acoperirea cheltuielilor cauzate de epidemia de coronavirus, cheltuieli neașteptate care nu ar fi avut cum să fie prevăzute în bugetele locale întocmite la începutul anului. Restul banilor, dacă rămân, pot fi folosiți și la secțiunea de dezvoltare, inclusiv pentru acoperirea părții de cofinanțare a proiectelor derulate cu fonduri nerambursabile, cum sunt cele prin PNDL.

Trebuie spus că, în cadrul aceleiași rectificări ale bugetului de stat, au fost majorate și subvențiile pentru spitale, cu suma de 80 milioane lei, fiind posibil astfel ca și spitalele vasluiene, în special cel județean și cel din Bârlad, aflate în prima linie în lupta împotriva Covid 19, să primească alocări suplimentare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.