• În scurt timp, spitalul bârlădean va amenaja spații speciale pentru carantinarea eventualilor pacienți bolnavi de noul coronavirus după ce, în urma unor dezbateri aprinse, consilierii locali au alocat, luni, 225.000 lei necesari achiziționării a cinci containere metalice speciale. Construcția va avea rezerve cu cel mult zece paturi și grupuri sanitare separate pentru cei infectați cu COVID-19, dar și încăperi pentru echiparea și dezinfectarea personalului medical care va intra în contact cu bolnavii.
Pe fondul epidemiei de infecție cu virusul COVID-19, ce a afectat peste 110.000 de persoane de pe toate continentele, iar în țară au fost diagnosticați deja 17 români, conducerea Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad a solicitat Consiliului Local (CL) aprobarea alocării de fonduri pentru achiziționarea unor containere metalice. Este vorba despre cinci containere similare celor în care au fost amenajate birourile personalului administrativ al unității spitalicești, în care se dorește amenajarea a cinci saloane/rezerve pentru spitalizarea a maximum zece persoane și a unor grupuri sanitare separate de spital pentru eventualele persoane confirmate cu COVID-19 ce trebuie plasate în carantină. De asemenea, vor fi amenajate și încăperi pentru echiparea și dezinfectarea personalului medical care va intra în contact cu bolnavii.
Solicitarea a fost trimisă pe 6 martie atât CL-ului, cât și primăriei, iar în cadrul ședinței ordinare din 9 martie a fost prezentată celor 21 de consilieri de medicul epidemiolog Gabriela Daniș. Aceasta a explicat pe înțelesul tuturor ce criterii trebuie îndeplinite de o persoană pentru a fi considerată suspectă de infectare cu noul coronavirus. Adică simptomele prezentate (tuse, febră, durere în gât, dificultate în respirație, etc.), zonele în care a călătorit persoana (Zona Roșie – regiunile din China, Italia și Coreea de Sud în care s-au înregistrat cele mai multe îmbolnăviri și decese și în care suspecții sunt plasați în carantină timp de 14 zile sau Zona Galbenă – alte provincii din China, toate celelalte regiuni din Italia, alte județe din Coreea de Sud, întregul Iran și un district din Germania și în care suspecții sunt auto-izolați la domiciliu), dacă a avut contact apropiat cu un caz confirmat sau cu un posibil bolnav, etc. În continuare, a explicat și ce anume se dorește a se realiza cu cele cinci containere.
„Carantina este acel spațiu al comunității unde ar putea fi carantinați cei care vin din zona Roșie. Așadar, cei care vin din zona Roșie vor fi carantinați în acea carantină instituționalizată, în timp ce cei care vin din zona Galbenă vor fi carantinați la domiciliu tot 14 zile. Până acum, la noi nu a ajuns niciun caz suspect, dar în cazul în care vom ajunge în această situație și să nu fim luați pe nepregătite, ne trebuie un spațiu special pentru carantinarea eventualilor suspecți, pentru că trebuie izolați imediat. Totul se va face cu un echipament special corespunzător, atât a medicului care îl va examina pe pacient, cât și a pacientului în cauză. Izolarea trebuie făcută obligatoriu într-un spațiu care trebuie să aibă grup sanitar separat, circuit separat. Practic, medicul trebuie să intre într-un spațiu în care trebuie să-și pună echipamentul special de protecție, iar de aici în rezerva în care este persoana suspectă. După ce va consulta pacientul, medicul va ieși într-o altă încăpere în care se va dezbrăca de echipament, îl va așeza într-un recipient special, după care va părăsi spațiul de carantină. Am explicat aceste lucruri în detaliu pentru a vă face să înțelegeți că este nevoie urgentă de spații separate pentru a izola maximum una-două persoane, de preferat o persoană. Așadar avem nevoie urgent de acordul dumneavoastră pentru a putea achiziționa cel puțin cinci structuri de tip container”, a concluzionat dr. Daniș.
După expunerea făcută de aceasta, a urmat mai bine de o oră de discuții în contradictoriu, scântei, tensiuni, pauze pentru consultări și noi discuții aprinse, atât pe tema proiectului de buget aferent anului 2020 (respins pe 27 februarie), cât și a aprobării utilizării excedentului bugetar de 7.657.474 lei înregistrat la finele lui 2019 pentru finanțarea cheltuielilor secțiunii de dezvoltare a bugetului. În final, consilierii au votat ca 225.000 lei din acest excedent să fie direcționați către achiziția de containere și amenajarea lor, iar diferența către secțiunea de dezvoltare. Din păcate, nici de această dată nu a fost aprobat bugetul pe anul 2020, deși a fost supus la vot în trei variante, așa că, până la aprobarea bugetului, respectivii bani nu pot fi cheltuiți efectiv.
Trebuie menționat că, tocmai din cauza picării bugetului, nu a putut fi alocată nici suma de 60.000 lei din același excedent bugetar pentru cheltuieli urgente impuse de răspândirea noului coronavirus. Concret, consilierii au fost înștiințați exact în timpul ședinței că angajații Direcției de Asistență Socială din cadrul primăriei vor fi obligați ca, în cazul în care cei auto-izolați la domiciliu timp de 14 zile nu au rude, să răspundă solicitărilor acestora de a le cumpăra și livra alimente cu bani din fondul de rezervă al Guvernului. Cei 60.000 lei urmau să fie direcționați astfel: 40.000 lei pentru achiziția de echipamente speciale de protecție (salopete, măști pentru nas și gură, mănuși, ochelari, etc.), 10.000 pentru achiziția de dezinfectanți, iar 10.000 lei pentru alte cheltuieli legate de situația creată pe fondul infecției cu COVID-19.