Darnicie pentru executantii lucrarilor PNDL

La jumatatea lunii decembrie, Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA) a facut plati importante in vederea decontarilor solicitate de catre UAT-urile vasluiene pentru plata lucrarilor executate la obiectivele finantate prin PNDL I si II. Dupa ce, pe 13 decembrie, s-a platit o prima transa de 19,35 milioane lei, ulterior, pe 18 si 20 decembrie, in conturile primariilor au mai intrat alti aproape 36 de milioane lei, achitandu-se astfel marea parte a datoriilor catre executantii lucrarilor. Nu acelasi lucru se poate spune despre bani platiti pentru obiective in executie cu finantare prin Programul Operational Regional, judetul Vaslui fiind ocolit la plata. Singura veste buna este in legatura cu un proiect implementat de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, care a primit sume importante pentru plata ambulantelor achizitionate in cadrul unui proiect finantat cu fonduri europene, mai multe astfel de autospeciale urmand a ajunge in curand si la Vaslui.

Constructorii care realizeaza lucrari finantate prin PNDL I si II si-au primit, la sfarsit de an, banii, sau macar o parte din ei, pentru lucrarile deja executate ori bunurile achizitionate in vederea realizarii obiectivelor finantate prin cele doua etape de pana acum ale Programului National de Dezvoltare Locala. Multe dintre UAT-uri depusesera spre decontare astfel de facturi inca din luna septembrie, fara a primi vreun ban sau macar vreo speranta ca acestea vor fi achitate pana la sfarsitul anului. Initial, suma solicitata la nivelul judetului Vaslui era de peste 50 milioane lei, insa, ulterior, a crescut, dupa ce au fost trimise noi facturi spre decontare, pe masura ce alte si alte lucrari erau executate si receptionate partial sau final. La rectificarea bugetara din noiembrie, Guvernul Orban a aprobat alocarea din Fondul de Rezerva, a unei sume considerabile in acest sens, 1,8 miliarde lei, insa a mai durat ceva pana cand banii au intrat in conturile beneficiarilor si, implicit, apoi, in cele ale executantilor lucrarilor. Un motiv a fost faptul ca platile au fost facute doar dupa ce toate lucrarile, respectiv devizele si facturile trimise spre decontare au fost verificate in teren de catre inspectorii ISC, la cererea ministrului Ministerul Lucrarilor Publice, Dezvoltarii si Administratiei (MLPDA). Din cate se pare, verificarile au aratat ca lucrarile si documentatiile aferente ale obiectivelor vasluiene au fost corect executate si intocmite, astfel ca marea parte a solicitarilor au fost onorate.

Constructorii care executa obiective din cadrul PNDL I si II in judetul Vaslui au primit in prima faza, pe 13 decembrie, peste 19,35 milioane lei, pentru 41 de obiective pentru ale caror lucrari partiale s-a cerut decontarea. Cateva zile mai tarziu, pe 18 decembrie, au fost facute noi plati, in suma totala de aproape 29,3 milioane lei, pentru ca pe 20 decembrie, in contul altor 5 primarii si al Consiliului judetean Vaslui sa mai intre alti aproape 7 milioane lei. Banii au sosit tocmai la timp pentru ca beneficiarii obiectivelor PNDL sa se poata achita de obligatiile catre executantii lucrarilor, aflati si ei in mare nevoie financiara, chiar inaintea perioadei sarbatorilor de iarna, cand bancile, dar si Trezoreria au fost mai mult inchise. In total, in luna decembrie, MLPDA a facut plati catre autoritatile locale vasluiene o suma totala ce a depasit 55 de milioane lei, pentru nu mai putin de 105 proiecte aflate in executie ori chiar finalizate, onorand astfel aproape toate solicitarile vasluienilor. Sunt primarii care au putut sa se achite de obligatiile catre constructorii chiar si pentru mai multe obiective, cazul comunelor Ivanesti – 6 obiective, Voinesti si Coroiesti, cate 4 obiective, Balteni si Gherghesti, cate 3 astfel de obiective finantate prin PNDL. La fel, in cazul Consiliului Judetean Vaslui, care a primit in total 8,3 milioane lei, pentru decontarea unor lucrari executate la nu mai putin de 11 obiective de investitii. Trebuie spus insa ca suma primita de CJ Vaslui de la MLPDA in luna decembrie nu acopera insa nici pe departe solicitarile de plata facute. Doar in luna septembrie, am trimis spre decontare facturi insumand peste 20 de milioane lei, la care s-au adaugat si altele, pentru lucrari executate inclusiv in aceasta luna. Din fericire, noi avem asigurate fonduri destule pentru a-i plati pe constructori de la bugetul local, din excedentul anilor anteriori, astfel incat sa nu le cream blocaje sau dificultati, banii urmand a-i recupera anul viitor, anunta, anul trecut, Ciprian Trifan, vicepresedintele CJ Vaslui.

Acum, UAT-urile vasluiene sunt puse in fata unei noi provocari, cea de a-si asigura de la bugetul local, buget pe care acum fiecare abia si-l contureaza pentru acest an, sumele necesare cofinantarii in vederea inchiderii unor proiecte finalizate. Anul trecut, primariile au mai primit ajutor de la Consiliul Judetean, care a alocat de la Fondul de Rezerva aflat la dispozitia autoritatilor locale peste 10 milioane lei, suma deloc mica. In acest an, dat fiind ca alocarile de la bugetul de stat destinate echilibrarii bugetelor locale vor fi mai mici, nu se stie daca CJ isi va mai permite acordarea unui ajutor atat de consistent. Asta, cu atat mai mult cu cat in 2020 ar trebui sa demareze noi mari investitii, drumul strategic Barlad – Laza – Codaesti, proiect in valoare de peste 222 milioane lei, din care aproape 9 milioane lei reprezinta cofinantare din partea judetului, fiind doar unul dntre acestea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.