La mai bine de trei saptamani de la aprobarea bugetului de stat pe anul 2020 si la o saptamana de la promulgarea acestuia, UAT-urile locale nu stiu inca pe ce bani pot conta pentru a-si intocmi propriile bugete locale. Asta pentru ca Ministerul Finantelor nu a transmis inca alocarile din cota defalcata din TVA si din cota defalcata din impozitul pe venit, alocari care constituie cea mai mare parte a veniturilor la bugetele locale. Cert este un lucru: pentru 2020, toate bugetele vor fi considerabil mai sarace, in cazul Consiliului Judetean Vaslui, cu circa 90 – 100 de milioane de lei, cu peste un sfert mai putin ca anul trecut!
Pe 23 decembrie, Guvernul Romaniei reusea aprobarea Bugetului de stat pentru anul 2020, prin asumarea raspunderii, metoda aleasa fiind explicata tocmai prin nevoia ca institutiile si UAT-urile sa-si poata intocmi cat mai repede, chiar la inceputul anului, propriile bugete. Nu a fost asa, pentru ca, dupa ce s-a intarziat timp de doua saptamani cu promulgarea Legii, lucru care s-a intamplat pe 6 ianuarie, zi in care actul normativ a fost si publicat in Monitorul Oficial, nici pana acum primariile si consiliile judetene nu se pot apuca de intocmirea bugetelor locale. Asta pentru ca, desi Ministerul Finantelor avea obligatia ca in termen de 5 zile de la publicarea Legii Bugetului in Monitorul Oficial sa transmita in teritoriu alocarile de la bugetul de stat, acest lucru nu s-a intamplat. Din cate se pare, de vina ar fi algoritmul de repartizare a sumelor din cota defalcata din TVA si a celor din cota defalcata din impozitul pe venit, algoritm care a fost modificat fata de cel de anul trecut. Ori, impozitul pe venit estimat a fi incasat la bugetul de stat, la nivelul fiecarei unitati administrativ-teritoriale se repartizeaza prin decizie a directorului DGRFP sau a sefului AJFP, incepand cu luna ianuarie. 14% din bani vor ajunge la bugetul local al judetului iar 63%, la bugetele locale ale comunelor, oraselor si municipiilor pe al caror teritoriu isi desfasoara activitatea platitorii de impozit pe venit. Alti 14% din impozitul pe venit sunt destinati echilibrarii bugetelor locale ale comunelor, oraselor, municipiilor si judetelor, din care 85% pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraselor si municipiilor si 15% pentru cele ale judetelor. In sfarsit, primariile vor mai primi inca 6% din cota defalcata din impozitul pe venit, bani care se vor repartiza prin hotarare a consiliului judetean. Spre deosebire de anul trecut, cand toate aceste sume au fost repartizate prin intermediul CJ, in acest an, fiecare primarie urmeaza sa primeasca banii de la bugetul de stat direct prin intermediul Ministerului Finantelor, mai putin cei 6%, repartizati de catre CJ, si banii destinati intretinerii drumurilor comunale si satesti, impartiti tot de catre institutia judeteana. In plus, fiecare UAT va fi informat direct de catre DGFP cu privire la alocarile de la bugetul de stat, lista respectiva nemaifiind transmisa prin CJ! Deocamdata insa, nici o primarie nu stie inca pe ce bani poate conta, in ciuda adreselor transmise DGFP, adrese ramase inca fara raspuns, si, in consecinta, nu se pot apuca inca de conturarea propriilor bugete, care ar trebui sa fie finalizate, puse in discutie publica si aprobate de catre consiliile locale sau cel judetean pana cel mai tarziu pe 23 februarie.
Indiferent cand vor fi facute respectivele comunicari din partea finantistilor, cert este un lucru: in acest an, bugetele locale si cel judetean vor fi mai subtiri decat cele de anul trecut, din cauza respectivelor alocari de la bugetul de stat, care, in ciuda procentelor crescute declarate, sunt mai mici. Asta pentru ca, doar in cazul sumelor defalcate alocate din TVA alocate bugetului de stat, suma alocata judetului Vaslui in acest an, de 275,336 milioane lei, este cu 70 de milioane lei mai mica fata de 2019, iar la fel se va intampla si cu alte alocari de la bugetul de stat. De exemplu, in cazul CJ Vaslui, conform calculelor, se pare ca bugetul pe anul 2020 va fi cu circa 90 – 100 de milioane mai mic fata de cel din 2019, atunci cand, din cotele defalcate din TVA sau din impozitul pe venit, de la bugetul de stat a fost alocata la inceputul anului suma de aproape 210 milioane lei. Teoretic, diferenta ar veni din faptul ca, conform Legii Bugetului, Ministerul Muncii ar urma sa suporte 50% din costul serviciilor sociale, pe cand anul trecut, aceste servicii au fost suportate in integralitate din bugetele locale. Insa, pentru finantarea serviciilor sociale din sistemul de protectie a copilului, judetului Vaslui i s-a alocat suma de 24,78 milioane lei, iar pentru sustinerea a centrelor publice pentru persoane adulte cu handicap, alti 9,297 milioane lei, aceste alocari reprezintand doar in jur de 20% din necesarul financiar pentru sustinerea acestor servicii, pentru anul 2020, conform spuselor oficialilor judeteni. In aceste conditii, DGASPC ar urma sa functioneze in regim de avarie, bugetul judetului neavand posibilitate sa acopere in intregime toate cheltuielile institutiei. La fel se va intampla si cu drumurile comunale si judetene, UAT-urile urmand a primi pentru intretinerea si repararea acestora mai putini bani decat anul trecut, cand fiecare unitate administrativa a primit cate 50.000 lei. Asta pentru ca si sumele alocate la nivelul judetului sunt considerabil mai mici in acest an, doar doar 15,882 milioane lei, fata de 20,398 milioane lei, in 2019!
Cat priveste cota de 6% din impozitul pe venit ce urmeaza a fi distribuita de catre CJ in vederea echilibrarii bugetelor locale, se pare ca, si in acest an, se va proceda ca anul trecut, respectiv o parte la inceputul anului, odata cu aprobarea bugetului judetului, si o parte, in a doua jumatate a anului, in functie de nevoile fiecarui UAT. Deja, CJ Vaslui a solicitat fiecarui UAT necesarul de fonduri pentru acest an, obligatie care trebuia indeplinita in termen de 10 zile de la promulgarea Bugetului de stat. Indiferent insa de sumele pe care le vor primi de la bugetul de stat sau de la cel judetean, fiecare comuna, oras si municipiu va trebui sa fie foarte atenta la felul in care isi va contura bugetul pentru acest an.