A fost semnat contractul de finantare pentru extinderea transportului ecologic de calatori in Vaslui!

Municipalitatea vasluiana a reusit atragerea de noi fonduri europene, contractul de finantare al unuia dintre cele mai mari proiecte accesate in ultimii ani fiind semnat ieri. In valoare de aproape 22 milioane de euro (108 milioane lei!), proiectul de extindere a rutelor, traseelor si statiilor pentru transportul public de calatori din municipiul Vaslui va permite nu doar extinderea traseelor de troleibuz in oras, spre Zona Industriala si Moara Grecilor, ci si achizitionarea de noi mijloce de transport ecologice, modernizarea statiilor si instalarea de sisteme inteligente de monitorizare. Toate proiectele depuse de Primaria Vaslui pentru finantare in cadrul POR 2014 – 2020 au sanse mari de a fi implementate, trei dintre ele avand deja semnate contactele de finantare.

Ieri a fost semnat, de catre directorul Asociatiei de Dezvoltare Rgionala Nord-Est, Vasile Asandei, si primarul municipiului Vaslui, ing. Vasile Paval, contractul de finantare a proiectului de extindere a rutelor, traseelor si statiilor pentru transportul public de calatori din municipiul Vaslui. Suma nerambursabila accesata, aproximativ 108 milioane de lei, va permite, pe langa achizitionarea a 8 autobuze hibrid cu cate 67 de locuri si 10 troleibuze cu cate 90 de locuri, extinderea si modernizarea actualei retele de transport in comun. In primul rand, va fi extins traseul de troleibuz spre Moara Grecilor, pana in zona Koket, si vor fi infiintate doua noi trasee, unul spre Zona Industriala, avand capat de linie dupa fostul CFS, iar al doilea, pe strada Traian – strada Castanilor, deservind inclusiv elevii si locuitorii din zona liceelelor Stefan Procopiu si Ion Mincu, cu punct terminus Baraj Delea. Pentru realizarea acestor obiective, vor fi dispusi 342 de stalpi de sustinere a retelei electrice, vor fi amenajate trotuarele pentru a permite accesul facil al pietonilor catre transportul in comun, urmand a fi realizate si 25 de statii noi pentru calatori, pe langa realizarea infrastructurii rutiere necesare intoarcerii mijloacelor de transport in comun la capetele de traseu nou create: pe str. Gheorghe Doja, la Barajul Delea si dupa fostul CFS. In plus, alte 69 de statii existente vor fi modernizate si, pentru fluidizarea circulatiei, va fi amenajat un nou sens giratoriu, la intersectia strazii Metalurgiei cu DN 2F, si va fi corectata curba de pe strada Ceramica. Totodata, ca o a treia componenta a acestui proiect, va fi implementat un sistem inteligent de transport, prin care utilizatorii vor vedea in fiecare clipa unde se afla pe traseu mijloacele de transport in comun, inclusiv timpul pana la sosirea urmatorului troleibuz, autobuz sau microbuz. Durata totala de realizare a investitiei va fi de 36 de luni, din care 21 de luni destinate executiei extinderii rutelor, traseelor si statiilor pentru transportul public de calatori. Municipalitatea a inceput deja implementarea acestui proiect, organizand licitatia pentru desemnarea firmei care va intocmi proiectul tehnic, sub conditia semnarii contractului dupa obtinerea finantarii. Astfel, au fost castigate cel putin doua luni, iar pana cel tarziu la sfarsitul lui februarie, va fi anuntat si castigatorul licitatiei.

Vin cu placere la Vaslui, pentru ca dumneavoastra, domnule primar, impreuna cu echipa, ati trasformat si modernizat acest oras in ultimii ani, lucru apreciat si de reprezentanta Comisiei Europene, care v-a vizitat in urma cu doi ani pentru a vedea ce s-a realizat aici cu fondurile europene accesate. Valoarea acestui nou proiect ar fi de peste o mie de miliarde de lei vechi, iar cu ajutorul acestor bani ar trebui sa se simta un impact major asupra vietii cetatenilor acestui municipiu, si nu numai. Sper sa avem o colaborare la fel de buna si pe viitor, cand ne asteapta provocari si mai mari, odata cu debutul noului exercitiu financiar 2021 – 2027. Ne dorim ca banii pusi la dispozitie de catre Uniunea Europeana sa-i investim, nu sa-i cheltuim!, a declarat Vasile Asandei, directorul ADR NE, dupa semnarea noului contractul de finantare.

Nu ne ramane acum decat sa ne luam atributiile foarte in serios, aceste 7 pagini, cat contine contractul semnat astazi, reprezintand un volum imens de munca, in urmatoarea perioada, pana la finalizarea proiectului. Avem insa satisfactia ca facem ceva cu adevarat important pentru noi, pentru aceasta comunitate. Programul Operational Regional nu este singura sursa de finantare pe care am incercat sa o accesam, am facut acest lucru cu succes si in cadrul POCA, a fondurilor puse la dispozitie pentru dezvoltarea invatamantului ori a fondurilor din cadrul programelor transfrontaliere de colaborare cu Republica Moldova. Fondurile nerambursabile sunt singura sansa pentru dezvoltarea si modernizarea municipiului Vaslui. Din fondurile propriu nu am fi reusit niciodata sa realizam ceea ce am reusit in acesti ultimi ani!, a declarat primarul Vasile Paval.

Edilul a mentionat si sadiul in care se afla celelalte proiecte cu finantare prin POR 2014 – 2020: Pe Directia 4.1 – Transport, am accesat deja acest proiact, semnat astazi, iar un al doilea, privind Depoul, este in analiza la ADR NE si urmeaza a fi transmis Ministerului Lucrarilor Publice spre aprobare. Pe Directia 4.2, avem proiectul privind reconversia unui teren de langa parcul Copou, saptamana trecuta s-au emis, de catre Consiliul Local, documentele de asumare a unor costuri neeligibile, iar acum proiectul se afla la ADR NE, in analiza. Pe Directia 4.3, avem depus proiectul de regenerare fizica, economica si sociala a comunitatii marginalizate din zona Rediu, pentru care deja a fost intocmit proiectul tehnic, care este acum trimis spre verificare la autoritatea competenta, ADR NE, si in curand va fi scoasa la licitatie executia lucrarilor. Pe 4.4 – Cresterea calitatii infrastucturii pentru asigurarea educatiei timpurii, este vorba de constructia si mobilarea unei crese noi, iar pe 4.5, a unei gradinite, ambele obiective au contractele de finantare semnate, se lucreaza la intocmirea proiectelor tehnice, urmand ca executia sa demareze chiar din acest an! In sfarsit, proiectul privind reabilitarea atelierelor de la Liceul Ion Mincu se afla deja la Ministerul lucrarilor Publice si ne asteptam ca, cat de curand, sa semnam contractul de finantare. Sper la o veste buna si in legatura cu iluminatul public pe traseul troleibuzelor, pe care noi il vrem extins la nivelul intregului oras, proiect important pentru care deasemenea, speram sa obtinem finantare nerambursabila si sa il demaram cat de curand!.

Cu aceeasi ocazie, Primaul Vasile Paval a anuntat inca o reusita a echipei pe care o coordoneaza. Este vorba de semnarea, in chiar aceasta saptamana, a unui parteneriat cu Republica Moldova si cu capitala Ungariei, Budapesta, pentru aducerea la Vaslui a activitatilor din cadrul proiectului regional Fabricat in Moldova!, lucru care va impulsiona semnificativ nu doar mediul de afaceri si investitiile, ci si turismul din zona.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.