In judetul Vaslui, PSD a castigat, chiar daca la limita, cu mai putin de 4 procente in fata liberalilor, alegerile europarlamentare din acest an, insa a obtinut cu mai bine de 14 procente mai putin decat la alegerile similare desfasurate acum 5 ani! Cat priveste PNL, in acest caz particular s-a demonstrat ca, prin fuziunea cu PDL, suma procentelor electorale s-a pastrat, ramanand, in optiunile de vot ale vasluienilor, undeva in jurul a 26%. Marele castigator al alegerilor din 26 mai 2019 a fost USR, partid care in 2014 nici nu exista, iar la alegerile parlamentare din 2016 obtinea doar 4,25%, fata de 18,07%, in acest an, e adevarat, de aceasta data in alianta cu PLUS-ul lui Dacian Ciolos.
La alegerile europarlamentare din mai 2014, in judetul Vaslui erau inregistrati, pe listele electorale permanente, 371.020 alegatori, fiind organizate 515 sectii de votare, fata de 412.070 vasluieni cu drept de vot, in acest an, care au avut la dispozitie nu mai putin de 536 de sectii de votare. Acum 5 ani, miza acestor alegeri pentru Parlamentul European era prea putin interesanta pentru vasluieni, dovada stand prezenta la vot de doar 26,92%. Acest lucru nu s-a schimbat radical, duminica trecuta, doar 34,75% din totalul alegatorilor vasluieni exercitandu-si dreptul de vot. Lucrurile au fost luate totusi mai in serios, pentru ca, daca in 2014 au existat nu mai putin de 8.245 de voturi nule, mare parte anulate intentionat, avand scris pe ele Nu mai furati!, acum, numarul voturilor nule a scazut la 7.417, scaderea fiind la jumatate, daca vorbim de procentajul lor din totalul voturilor exprimate.
Cat priveste optiunile de vot, acestea erau impartite, in 2014, intre alti actori politici, PSD fiind atunci aliat cu PC si UNPR, iar fostul PDL, intre timp fuzionat cu PNL, avea candidati proprii. Mai existau alte cateva partide, PPDD, PRM sau Forta Civica, intre timp disparute de pe esichierul politic. In 2019, lupta pentru un fotoliu de europarlamentar a fost mult mai intensa, in competitie fiind inscrise nu mai putin de 13 partide, dintre care 7 parlamentare. In 2014, alianta PSD – UNPR – PC castiga lejer alegerile europarlamentare, in judetul Vaslui obtinand atunci 44,6% dintre voturi, la mare distanta fata de urmatorul clasat, PNL, care avea doar 14,8%. In acest an, Vasluiul a incercat sa contrazica eticheta de judet rosu, iar PSD-ul, chiar daca s-a clasat totusi pe primul loc, a obtinut doar 30,52% din sufragii. Si totusi, liderii judeteni si locali ai partidului de guvernamant au reusit sa-si conserve electoratul, dat fiind ca, daca in 2014 strangeau 40.895 de voturi, in acest an, la europarlamentare, au fost votati de 41.407 vasluieni!
Urmatorul clasat la alegerile din acest an a ramas, la fel ca in urma cu 5 ani, PNL, care acum a obtinut 26,61% din voturi, principalul partid de opozitie fiind votat de 36.101 vasluieni. Si in acest caz, cel putin la Vaslui, a fost contrazisa o axioma, conform careia prin fuziunea a doua partide, procentul de incredere rezultat va fi mai mic decat cel avut de fiecare in parte. Asta pentru ca, in urma cu 5 ani, PNL obtinea 14,8% iar PDL – 11,5%, prin insumare rezultand un procent, 26,1%, asemanator cu cel obtinut duminica. In schimb, prezenta masiva la vot la europarlamentarele din acest an a crescut, cu peste 22 de mii, masa de alegatori care, din diverse motive, simpatie pentru doctrina liberala ori, dimpotriva exprimand o reactie anti-PSD, au votat cu reprezentantii PNL.
Dintre partidele care au participat la ultimele doua scrutinuri europarlamentare, cel mai constant s-a dovedit a fi PMP, acum 5 ani, proaspat infiintat. Dupa ce deputatul Corneliu Bichinet si secretarul Organizatiei Judetene Marcel Gangu au reusit reorganizarea partidului, dupa pseudo-fuziunea cu UNPR, reusind sa construiasca de la zero nu mai putin de 65 de organizatii locale, eforturile le-au fost rasplatite obtinand 5,04% din voturile vasluienilor. Chiar daca procentul e ceva mai mic decat cel de 6% la alegerile anterioare, PMP a castigat insa sustinatori, fiind votat de 6.842 de alegatori, fata de 5.542, in 2014. Asta in conditiile unor campanii mult mai percutante ale celorlalte partide din opozitie si a unor acuzatii de colaborare cu securitatea ca politie politica aduse chiar inaintea alegerilor lui Traian Basescu, presedintele onorific al PMP, cel care, chiar si in acest conditii, a castigat un loc de europarlamentar, la fel ca actualul presedinte al partidului, Eugen Tomac.
La fel ca in intreaga tara, si la Vaslui marele castigator al acestor alegeri a fost alianta 2020 USR – PLUS, formata din doua partide care nu existau acum 5 ani, ba, mai mult, multi dintre membrii si conducatorii PLUS erau atunci fideli PNL. Partidul cu cea mai agresiva crestere de pe esichierul politic este de departe USR, care, in alianta, in acest an a castigat nu mai putin de 24.521 de voturi ale vasluienilor, clasandu-se, cu 18,07% din sufragii, pe locul 3. Performanta este cu atat mai notabila cu cat a reusit o crestere importanta in optiunile de vot ale vasluienilor chiar si fata de alegerile parlamentare din decembrie 2016, atunci cand USR reusea sa convinga doar 5.262 de vasluieni, 4,25% din totalul celor aproape 130 de mii de voturi exprimate atunci, sa-i acorde incredere.
In sfarsit, vorbind de alegerile eurparlamentare din acest an, mai trebuie amintiti cei 1.293 de vasluieni care i-au votat pe cei de la UDMR, candidatii Uniunii obtinand 0,95 de voturi, procentaj mic, dar care a contribuit la cele 6 procente care iii va trimite reprezentanti in Parlamentul European. La fel, merita mentionat si suportul acordat celor 3 candidati independenti, care, impreuna au obtinut 3.953 de voturi, respectiv 2,90% din totalul voturilor valabil exprimate de catre vasluieni. In 2014, candidatul independent Mircea Diaconu reusea o adevarata performanta, obtinand 5.440 de voturi si, cu un procent de 5,9%, se clasa pe locul 5 la nivelul judetului Vaslui.
Marian Mocanu
Rugam Consilul Judetean Vaslui (PSD) sa modernizeze drumul judetean DJ 242 B (comuna Malusteni) ca ne rupem masinile .