Incepand chiar cu acest anu scolar, 2019-2020, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale si Ministerul Educatiei Nationale urmeaza sa selecteze, dintr-un numar de peste 150 de licee tehnologice care au clase de agricultura, licee tehnologice care au in prezent profil preponderent agricol, pentru care va asigura finantarea unor investitii si a unor cheltuieli materiale. Senatorul PSD Doina Silistru, presedintele Comisiei pentru Agricultura din Senatul Romaniei, a confirmat ca unul dintre liceele ce vor beneficia de implicarea materiala si financiara a MADR va fi Colegiul Agricol Dimitrie Cantemir din Husi, singurul liceu vasluian cu profil preponderent agricol.
Intr-un judet Vaslui al carui principal domeniu de activitate este agricultura, scolarizarea in acest domeniu este destul de slabuta, din 22 de licee, doar unul singur, Colegiul Agricol Dimitrie Cantemir din Husi, fiind de profil, cu doar 3 clase, doua pentru viitori tehnicieni in horticultura si una pentru tehnicieni in agricultura. Lor li se adauga alte doua clase, care pregatesc tehnicieni in domeniul industriei alimentare. In rest, alte doua licee tehnologice, Ghenuta Coman, din Murgeni, si cel din Vladia, mai au incluse in planul de scolarizare cate o clasa in domeniul agricultura, pentru a pregati tehnicieni veterinari, respectiv tehnicieni in agricultura. Noroc cu invatamantul profesional de trei ani care mai scoate ceva lucratori in diverse ramuri ale agriculturii, la nivelul judetului fiind infiintate, in acest an scolar, un numar de opt clase, care pregatesc mecanici agricoli, horticultori, lucratori in agricultura ecologica si chiar apicultori – sericultori.
Lipsa de specialisti in agricultura este generalizata la nivelul intregii tari. Din acest motiv, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR) a elaborat un proiect de lege, recent aprobat si promulgat, care reglementeaza activitatea liceelor agricole, in sensul stoparii declinului acestora, asigurand corelarea programei scolare si a specializarilor cu noile realitati din agricultura. O parte din cele liceele tehnologice cu profil preponderent agricol ar urma sa primeasca finantare de la MADR in vederea implementarii unor investitii si acoperirii unor cheltuieli materiale destinate a creste calitatea actului de invatamant si, in final, a nivelului de pregatire a elevilor.
In acest program va fi inclus si Colegiul Agricol Dimitrie Cantemir din Husi, care indeplineste principalele conditiii pentru a fi selectat: unitatea sa fie de invatamant exclusiv liceal, fara clase de gimnaziu, iar in curricula sa aiba cel putin jumatate din clase cu profil agricol. Cu bani guvernamentali urmeaza a fi finantate, intre altele, constructii agricole si zootehnice, inclusiv modernizarea acestora, dar si achizitionarea de combine, tractoare si echipamente de lucru specifice acestora, mijloace de transport, echipamente pentru irigatii, motoare si alte tipuri de echipamente pentru dotarea laboratoarelor didactice si a atelierelor mecanice, animale vii si echipamente specifice activitatii in zootehnie si medicina veterinara, echipamente de procesare destinate practicii elevilor. De asemenea, liceele selectate in acest program vor primi finantare pentru infiintarea de plantatii pomicole, viticole, sere, solarii si rasadnite, dar si pentru construirea de cantine, internate, sali de sport, inclusiv pentru modernizarea acestora. Liceele tehnologice cu profil preponderent agricol care nu au in proprietate sau in administrare terenuri agricole vor primi in folosinta, cu sprijinul MADR, o suprafata de teren de minimum 10 ha pentru constituirea loturilor didactice. Practica de specialitate a liceelor tehnologice cu profil preponderent agricol se va asigura cu sprijinul unitatilor subordonate MADR, in colaborare cu inspectoratele scolare judetene.
O alta masura ce va fi luata in sprijinul invatamantului agricol o reprezinta infiintarea de noi specializari in domeniul agricol, in functie de nevoile identificate la nivel local sau zonal.
In cele din urma, s-a reusit incheierea unei colaborari intre Ministerul Ecucatiei si cel al Agriculturii in vederea pregatirii tinerilor specialisti, acesta fiind o mare realizare a Guvernului Romaniei. Prin realizarea acestor investitii, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale urmareste sa creeze conditiile necesare pentru a atrage cat mai multi elevi in cadrul acestei forme de invatamant, de asigurare a fortei de munca tanara in agricultura, cu un nivel corespunzator de pregatire profesionala, astfel incat sa raspundem cerintelor actuale si de perspectiva ale sectorul agricol. Poate daca liceele cuprinse in prima faza in program vor folosi eficient aceasta finantare pentru a se dezvolta si a-si extinde serviciile educationale si baza materiala necesare pregatirii elevilor, si alte licee vor infiinta clase cu profil agricol pentru a intra in program. Insa principalii beneficiari ai acestei initiative a MADR sunt fermierii romani, care au neaparata nevoie de specialisti. Si in agricultura, ca in orice alt domeniu, tehnologia evolueaza si ne trebuie specialisti care sa foloseasca utilajele si tehnicile agricole moderne, a declarat senatorul PSD de Vaslui Doina Silistru, presedinta Comisiei pentru Agricultura din Senatul Romaniei.
Lista liceelor incluse in acest program se va actualiza o data la trei ani, astfel ca este posibil ca, daca si alte licee vasluiene, mai ales din mediul rural, vor infiinta mai multe clase cu profil agricol, sa fie incluse, beneficiind de o finantare mai buna.
Marian Mocanu