O femeie din comuna Vinderei a fost trimisa in judecata de procurorii DNA pentru complicitate la infractiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene. Aceasta a incheiat un acord de recunoastere a vinovatiei cu procurorii anticoruptie, urmand sa primeasca o condamnare de 3 ani la inchisoare, cu suspendare.
Pe 8 martie, de Ziua Internationala a Femeii, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) – Serviciul Teritorial Iasi au dispus sesizarea instantei de judecata, in baza dispozitiilor art. 483 din Codul de Procedura Penala, cu acordul de recunoastere a vinovatiei inculpateiOneta Apostu pentru savarsirea complicitatii la infractiunea de folosire sau prezentare cu rea-credinta de documente ori declaratii false, inexacte sau incomplete, daca fapta are ca rezultat obtinerea pe nedrept de fonduri europene. Potrivit procurorilor anticoruptie, in acordul de recunoastere a vinovatiei inculpatei s-a retinut ca infractiunea a fost comisa in anul 2012, femeia de 47 de ani, din comuna Vinderei, ajutand pe cineva sa obtina pe nedrept fonduri nerambursabile in valoare de 178.840 lei.
In cursul anului 2012, in contextul solicitarii unui sprijin financiar pentru Masura 112 – Instalarea Tinerilor Fermieri, inculpata Apostu Oneta a ajutat o persoana sa intocmeasca si sa depuna la Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale, in completarea cererii sale de finantare, mai multe documente false (un contract de vanzare-cumparare, o incheiere a Biroului de Cadastru si Publicitate Imobiliara Barlad, extrasul de Carte Funciara pentru Informare). Prin aceste demersuri, persoana respectiva a obtinut pe nedrept fonduri nerambursabile in valoare de 178.840 lei.In prezenta aparatorului ales, inculpata Apostu Oneta a declarat expres ca recunoaste comiterea faptelor retinute in sarcina sa, accepta incadrarea juridica pentru care a fost pusa in miscare actiunea penala si a fost de acord cu felul si cuantumul pedepselor aplicate, precum si cu forma de executare a acestora, respectiv: trei ani cu suspendarea executarii pedepsei sub supraveghere pe durata unui termen de supraveghere de trei ani si interzicerea, pe o perioada de doi ani de la ramanerea definitiva a hotararii de condamnare, a drepturilor de a fi ales in autoritatile publice sau in orice alte functii publice si de a ocupa o functie ce implica exercitiul autoritatii de stat, precizeaza procurorii DNA.
Potrivit acestora, pe parcursul termenului de supraveghere, inculpata Oneta Apostu va presta o munca neremunerata in folosul comunitatii pe perioada de 90 de zile in cadrul Primariei Barlad sau in cadrul Primariei Suletea. Dosarul de urmarire penala impreuna cu acordul de recunoastere a vinovatiei au fost inregistrate la Tribunalul Vaslui pe 8 martie, instanta urmand sa delibereze pe data de 23 aprilie. Fiind vorba despre fonduri nerambursabile alocate pe nedrept, Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale prin Agentia pentru Finantarea Investitiilor Rurale s-a constituit parte vatamata.
Adriana Susnea