La aproape doi ani si opt luni de la momentul in care a fost acuzat de mai multe infractiuni si la circa un an de la exonerarea lui, Vasile Chelaru, fostul sef al Politiei Municipale Barlad, a actionat Statul roman in instanta. In prezent sef al Politiei Locale Barlad, Chelaru s-a adresat Tribunalului Vaslui, dosarul avand drept obiect reparare prejudicii erori judiciare.
La inceputul lui septembrie 2016, mai exact pe data de 5 septembrie, un adevarat scandal a zguduit comunitatea barladeana dupa ce seful Politiei Municipale de la acel moment, comisarul sef Vasile Chelaru, a fost ridicat de mascati direct din sedinta saptamanala de la sediul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Vaslui pentru a fi dus la audieri la Parchetul de pe langa Judecatoria Barlad. Acesta era acuzat de o infractiune de abuz in serviciu si cate cinci infractiuni de instigare la delapidare si instigare la fals intelectual, motiv pentru care, in opinia procurorului care a instrumentat cazul, a fost suficient pentru dispune retinerea sa. Si asa s-a si intamplat. Dupa audieri maraton care au durat aproape 12 ore, procurorul de caz a emis pe numele lui Chelaru ordonanta de retinere pentru 24 de ore, asa ca seara, pe la ora 20.00, fostul comandant al Politiei Barlad a fost scos din sediul Parchetului cu catuse la maini si bagat repede in dubita, pentru a fi dus in arestul IPJ.
A doua zi, a fost adus la Parchet pentru o noua serie de audieri maraton, dupa care, spre seara, a fost prezentat in fata unui judecator de drepturi si libertati cu propunere de arestare preventiva. Insa, in final, magistratul a dispus masura controlului judiciar pentru 60 de zile. Totodata, i-a fost interzis sa detina, sa foloseasca si sa poarte arme. Urmare a faptului ca era cercetat penal, pe 7 septembrie, Chelaru a fost suspendat din functia de sef, urmand ca, pe parcursul cercetarilor, sa fie un simplu functionar, intrucat nu mai avea voie nici sa fie politist, respectiv sa poarte arma si sa desfasoare activitati specifice. Asa ca, in scurt timp, si-a depus dosarul de pensionare, iar incepand cu data de 1 octombrie 2016, Chelaru (la acel moment in varsta de 51 de ani) era pensionar cu acte in regula.
Dupa aproape doi ani de anchete, timp in care dosarul a fost reluat de Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi, procurorii ieseni au considerat ca faptele retinute in sarcina lui Chelaru nu au existat sau nu au fost comise cu vinovatia prevazuta de legea penala. Asa ca au dispus clasarea cauzei cu privire la savarsirea de catre inculpat a tuturor infractiunilor de care era acuzat.
Dupa ce a stat si a reflectat asupra intregii situatii, Chelaru a decis ca e cazul sa i se reabiliteze numele. Asa ca, in urma cu cateva zile, adica la aproape un an de la clasarea dosarului de catre procurorii ieseni, fostul sef de politie a dat Statul roman in judecata, solicitand despagubiri pentru prejudiciile suferite. Dosarul a fost intregistrat la Tribunalul Vaslui, sectia Civila, pe 12 aprilie, avand drept obiect reparare prejudicii erori judiciare, in timp ce parati sunt Statul roman prin Serviciul Fiscal Municipal Barlad si Ministerul Afacerilor Interne prin Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui.
Acuzat ca a intervenit in dosarul violului unei adolescente
Dupa cum se arata in referatul cu propunerea de arestare preventiva intocmit de procurorul de caz, in sarcina lui Chelaru au fost retinute o infractiune de abuz in serviciu, cinci de instigare la infractiunea de delapidare si cinci de instigare la infractiunea de fals intelectual. Infractiunea de abuz in serviciu era legata de un dosar penal in care se efectuau cercetari pentru viol, lipsire de libertate si favorizarea faptuitorului si in care Chelaru era acuzat ca a dispus efectuarea unei expertize psihologice a adolescentei de 17 ani, ce fusese victima unui viol, astfel incat raportul expertizei sa fie in favoarea celor doi violatori. Asta in contextul in care numai procurorul de caz putea solicita o astfel de expertiza.
Tot in acelasi referat, procurorul de caz a prezentat si celelalte infractiuni de serviciu de care il acuza pe Chelaru, mentionandu-se ca seful Politiei Barlad isi foloseste atributiile conferite de lege nu pentru a pastra si restabili ordinea de drept sau de a veghea la respectarea si aplicarea legii in institutiile publice, ci pentru a obtine diverse avantaje in interes personal, conferite tocmai de functia sa sau pentru a sprijini activitatea infractionala a unor persoane cu care se afla in relatii apropiate. Concret, acesta era acuzat ca folosea masina de serviciu in interes personal, ca a cerut unui echipaj de politisti aflati pe teren sa mearga pe o strada din oras ca sa ii aduca masina personala, dar si ca i-a cerut secretarului politiei sa ii scoata la imprimanta doua foi, respectiv CV-ul fiului sau, pentru inscrierea la un examen etc.
Adriana Susnea
Politizarea Institutiilor Statului este o catastrofa pentru Romania iar legile facute pe genunchi de alesii cu locuri cuparate accentuaza criza morala si politica a Romaniei in care a avut loc o Revolutie fara sa se schimbe nimic!