Pana pe 17 martie, cetatenii municipiului Vaslui sunt asteptati sa faca in scris propuneri, sugestii si opinii cu privire la Registrul local al spatiilor verzi din municipiul Vaslui, documentatie recent finalizata de municipalitea si care urmeaza a fi supusa aprobarii consilierilor locali. Respectivul Registru reprezinta nu doar o inventariere, pe categorii, a celor peste 293 de hectare de teren din intravilanul orasului analizate, din care doar 81,15 ha reprezentand efectiv spatii verzi, ci si documentul pe baza caruia se va face gestionarea, organizarea si protectia celui mai bun mijloc de atenuare a poluarii si, totodata, de infrumusetare a orasului.
Registrul local al spatilor verzi este o documentatie care se intocmeste pentru evidenta spatiilor verzi situate in intravilan, constituita ca un sistem informational ce cuprinde inventarierea terenurilor ocupate de spatii verzi, evidentierea tipului de proprietate si a modului de administrare, precum si caracteristicile cantitative si calitative ale vegetatiei arborescente si arbustive de pe aceste terenuri. Evidenta spatiilor verzi are drept scop organizarea rationala a acestora, regenerarea si protectia lor eficiente, cu exercitarea controlului sistematic al schimbarilor calitative si cantitative si asigurarea intreprinderilor, institutiilor, organizatiilor si cetatenilor cu informatii despre spatiile verzi. Practic, pe langa evidenta spatiilor verzi, Registrul local va determina o buna gestionare a potentialului acestora din Municipiul Vaslui, cu implicatii asupra sigurantei si calitatii vietii, asigurand crearea unui sistem de monitorizare a spatiilor verzi si a terenurilor degradate ce pot fi recuperate ca spatii verzi, in vederea asigurarii calitatii factorilor de mediu si starii de sanatate a populatiei, se arata in documentul intocmit de municipalitate.
Spatiile verzi din intravilanul Municipiului Vaslui se compun din mai multe tipuri de terenuri, intre care spatii verzi publice cu acces nelimitat: parcuri, gradini, fasii plantate, zone de condominiu (terenurile din jurul blocurilor), spatii verzi publice de folosinta specializata, reprezentate de zonele ambientale si de agrement si de spatiile verzi aferente dotarilor publice, din jurul creselor, gradinitelor, institutiilor, edificiilor de cult sau cimitire. Acestora li se adauga spatii verzi pentru agrement, formate din baze de agrement si baze sportive, spatiile verzi pentru protectia lacurilor si a cursurilor de apa, culoarele de protectie fata de infrastructura tehnica, padurile de agrement, pepinierele si serele. In vederea constituirii Registrului, s-a procedat la inventarierea si transpunerea pe planuri a terenurilor definite ca spatii verzi, fiind folosite atat masuratori topografice, cat si datele existente si puse la dispozitie de catre beneficiar, Primaria municipiului Vaslui, dupa care s-a trecut la constituirea unui sistem informational specific, cuprinzaand date si informatii specifice privind speciile de arbori si vegetatia existenta. In final, firma care s-a ocupat de intocmirea registrului, o societate de profil din Targoviste, a trecut la elaborarea hartii digitale de tip GIS si a documentatiei Registrului spatiilor verzi. Totodata, s-au intocmit atat fisele spatiului verde, cat si Lista centralizatoare a suprafetelor incluse in Registrul spatiilor verzi, in functie de categorii: spatii verzi; terenuri degradate; alte categorii. Conform acestei liste centralizate, in functie de categoria de folosinta, aproape jumatate din totalul de 293,40 ha de teren intravilan apartinand municipalitatii, respectiv 139,4 ha, este reprezentata de drumuri, trotuare si alei de acces, in timp ce suprafetele de spatiu verde ocupa doar 80,63 ha, respectiv 27,48%. Acestora din urma li se mai adauga 27,22 ha, 9,28% din total, reprezentand curti, 9,21 ha, cat totalizeaza cimitirele, dar si 8,40 ha de terenuri degradate, restul, insumand procente mai mici, avand alte categorii de folosinta. In ceea ce priveste efectiv zona verde a municipiului Vaslui, aceasta ocupa o suprafata de doar 81,14 ha, cea mai mare parte, 27,65 ha fiind in jurul blocurilor sau a altor tipuri de condominiu, in timp ce alte 21,64 ha de spatiu verde este plasat de-a lungul strazilor si aleilor, ori in jurul unor obiective. Parcurile si gradinile ocupa doar 15,09 ha, respectiv 18,59% din totalul spatiilor verzi, in timp ce zonele verzi specializate se intind pe un total de 13,51 ha, respectiv 16,66%. Cat despre padurile de agrement ori perdelele de protectie a cursurilor de apa ce traverseaza municipiul, acestea lipsesc cu desavarsire!
Daca se mai pune la socoteala faptul ca aproape doua cincimi din suprafata de spatiu verde din oras este libera, si doar 16,17 ha de teren sunt umbrite de arbori, in multe cazuri izolati, este lesne de inteles necesitatea atat a intocmirii acestui Registru al spatiilor verzi cat, mai ales, implementarea unei strategii privind nu doar intretinerea zonelor verzi, cat mai ales organizarea si dezvoltarea acestora. La intocmirea acestei strategii pot contribui si cetatenii orasului, care, pana pe 17 martie, pot face in scris propuneri, sugestii si opinii cu privire la acest Registru care a fost supus dezbaterii publice inainte de a fi supus analizei si votului consilierilor municipali. Toate documentele aferente sunt disponibile pe site-ul Primariei Vaslui: primariavs.ro
Marian Mocanu
As dori ca in acest Registru, daca este rubrica corespunzatoare sa fie cuprinsa si modalitatea de intretinere a coaroroanei copacilor meniti a feri pietonii de caldura excesiva pe timp de vara.In prezent , forma in care sunt taiati copacii ce strajuiesc trotuarele nu aduc nici un aport in acest sens.Poate ca cei de la Targoviste vor gandi mai bine din acest punc de vedere fata de spacialistii nostri care dispun taiera ramurilor in totalitate saupe inaltime cat mai aproape de varf.Cred ca va aduceti aminte problemele Timisoarei legate de ciorile care au invadat spatiile verzi.Pentru a nu ne intalni cu acest fenomen ,cred ca se impune a pastra o inaltime corespunzatoare a arborilor. Dupa taierea arborilor din curtea fostei U.M.toate ciorile se vor refugia in vecinatati unde arborii sunt inalti ceea ce va creea un disconfort pentru cetateni si bunurile acestora.