Vedere de pe autostrada

3
15860

Este relativ greu de masurat impactul pe care il are in randul vasluienilor informatia ca autostrada Tisita – Albita a fost prinsa in Bugetul de stat pe 2019. Un exercitiu de genul Am intrebat 100 de romani… ne-ar intoarce in proportie covarsitoare raspunsuri usor de intuit, intre care sabloanele este foarte bine ca…, era necesara si bravo! ar fi in top.

Relativ putini ar putea elabora – este meritul… Chiar, al cui este meritul pentru acest moment care, daca nu este marcat corespunzator, risca sa se piarda printre altele, cu siguranta mai putin importante, dar atragator ambalate?!?

Inainte de a raspunde, o necesara punere in context. Vasluienii au invatat bine lectiile omniprezentei saracii si eternelor dezamagiri. Cand altora li s-a dat, lor, cel mai adesea, li s-a luat. La omul sarac…, acesta pare sa fie proverbul-filosofie de viata pentru zona noastra. Am fost obisnuiti sa fim saraci. Am fost obisnuiti sa nu cerem – pentru ca nu este de unde, dar sa dam – ati auzit de solidaritate? Oricum, daca nu dam noi, ca vrem, ne iau ei, ca trebuie.

Astia suntem noi: fara infrastructura – prin traditie, fara pretentii – din vocatie. Iar saracia noastra a nascut, in timp, si o problema de incredere. Nu mai avem incredere in clasa politica, in partide si politicieni deopotriva. La fiecare patru ani, cei zece parlamentari ai judetului au facut si fac prea putin incat sa conteze pentru imaginea de ansamblu a Vasluiului. Sunt niste nume pe o lista, unii – trebuie spus – cu merite si activitate incontestabile, dar fara puterea de a schimba realitatea de care ne plangem. Si, daca ei nu pot si nu fac, noi, cetatenii, ce putem face?! Pai… (aproape) nimic. N-avem vlaga, ne-am pierdut si putinul spirit combativ pe care macar teoretic il puteam invoca. Asta e!

Aprobarea autostrazii Tisita – Albita schimba fundamental portretul creionat anterior. Intrebarea referitoare la calitatea alesilor pe care ii trimitem in Parlament ramane, dar primim un nou raspuns: Daniel Olteanu. Privit cu superioritate si ironizat pentru incapatanarea cu care si-a sustinut proiectul, Olteanu demonstreaza ca, daca fiecare parlamentar si-ar asuma o singura tema, una singura!, la inceputul mandatului, altfel s-ar vedea Vasluiul la Bucuresti si altfel s-ar reusi rezolvarea anumitor probleme.

Daniel Olteanu a fost liberal. A demisionat din PNL si s-a inscris in ALDE. Odata cu el, a demisionat din PNL si autostrada Tisita – Albita, proiectul fiind al omului, nu al partidului (iata un posibil raspuns la dilema omul sau lista?). PNL Vaslui a ramas in urma si continua sa stranga semnaturi pentru alta autostrada, Iasi – Targu Mures. E multa ironie aici si ar fi si multe de spus despre preocuparile curente ale PNL Vaslui… dar nu acum.

In proiectul autostrazii Tisita – Albita a crezut doar o mana de oameni, in frunte cu Daniel Olteanu. Nu s-au strans semnaturi, ci argumente. Multe. Nu s-au tiparit flyere, s-au intocmit memorandumuri. Nu s-au organizat conferinte eterice despre ceva sau nimic, ci, saptamanal, s-a vorbit in Parlament despre decalajele de dezvoltare dintre Moldova, in general, si Vaslui, in special, si restul tarii. Despre alocari multianuale care in mod clar dezavantajeaza Vasluiul, despre solutiile bugetare si proiectele care pot schimba aceasta stare de fapt. De mai bine de doi ani, Daniel Olteanu \i toaca – luna de luna, saptamana de saptamana – pe cei de la Bucuresti cu astfel de probleme. Asta ar trebui sa faca toti parlamentarii judetului. Nu o fac, din pacate.

Acestea fiind spuse, aprobarea proiectului autostrazii Tisita – Albita nu este o intamplare fericita, un cadou politic si/sau electoral facut cuiva. Este un raspuns pragmatic al actualei guvernari la o solicitare foarte bine argumentata, care va pune, \n sfarsit, acest judet pe harta rutiera a tarii. |n egala masura, este si o reparatie adusa noua, vasluienilor.

|n final, nu uitati ca Daniel Olteanu este politician. Poate veti simti in continuare nevoia sa il ironizati. E o tara libera, puteti s-o faceti de oriunde. Chiar si de pe o… autostrada. Nu Iasi – Targu Mures, ci Tisita – Albita.

Romeo Cretu

3 COMENTARII

 1. O risipa de cuvinte pt a lauda un politician obscur.

  S-a inceput ceva concret la acest drum, pana ca partidul domnului Olteanu sa nu mai fie la guvernare? Nu!
  Ar fi fost asta o autostrada? NU! Ar fi fost cel mult un drum expres.
  Ar fi benefica o astfel de autostrada? Asa si asa…in conditiile in care drumul spre vama Albita a fost ani de zile intr-o stare deplorabila, acum ne plangem ca nu e autostrada, unde cheltuielile de intretinere sunt mult mai mari.
  Dar, daca s-ar face n-ar fi rau, insa nici extraordinar n-ar fi, pentru ca porneste din Vama Albita si se termina …nicaieri, nu are continuitate, nu are o alta autostrada de care sa se lege. In acest moment nu ar ajuta prea mult transportul regional, e doar un moft.
  Acest drum nu e unul nu foarte important, asa cum e spre exemplu autostrada Iasi – Tg Mures, care ar lega practic Moldova de Ardeal si mai departe de occident. La fel de importanta ar fi o autostrada care sa lege partea de Nord a Moldovei de Bucuresti.

  Dar autorul n-are de unde sa inteleaga asta. Asa se intampla cand de 30 de ani presa locala din judet nu face decat sa lustruiasca papucii politicienilor locali.

 2. Vederea asta de pe autostrada e o vedere prea optimista sa fie adevarata. ne punem intrebarea fireasca daca ati consumat ceva halucinogene? Vedere de pe shusha (sosea) era, este si va fi cu mult mai realista indiferent de cati olteni vor incasa salarii nemeritate in parlament in urmatorii 20 de ani!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.