ALEGERILE PARLAMENTARE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Duminica, 24 februarie, in Republica Moldova s-au desfasurat alegerile parlamentare. Ele au trezit un viu interes in regiune si in lume. Interesul vine din faptul ca Republica Moldova se afla la confluenta unor falii de mari interese geopolitice. De cativa ani insa, alegerile de peste Prut sunt marcate si de interese oligarhice locale extrem de nocive. Impertinenta acestora de a le folosi dupa bunul lor plac a starnit in Europa reactii de nedumerire si de ingrijorare.

Nedumerirea a fost provocata inca de alegerile prezidentiale din toamna anului 2016, cand partidul principal al coalitiei de guvernare, declarata proeuropeana, a promovat si ajutat un candidat antieuropean sa preia functia de sef al statului – pe socialistul pro rus Dodon. A facut-o in dauna candidatului proeuropean, Maia Sandu.

Derapajele ar fi trebuit sa alarmeze, mai ales, institutiile care monitorizeaza procesele democratice din Europa de Est, atunci cand, in primavara anului 2018, rezultatele alegerilor locale pentru Primaria municipiului Chisinau, castigate de opozantul puterii, Andrei Nastase, au fost in mod scandalos anulate.

Alegerile generale de duminica pentru Parlamentul Republicii Moldova au avut loc sub semnul acelorasi derapaje. Toata lumea era dispusa sa creada ca Partidul Democrat, responsabil de organizarea alegerilor, va incerca sa se reabiliteze in ochii partenerilor europeni, organizand alegeri corecte si impartiale.

Nu a fost sa fie asa. Realitatea demonstreaza ca duminica, la Chisinau, a avut loc o farsa, nu alegeri. Soarta alegerilor a fost hotarata mult inaintea zilei destinate votului. Am urmarit in fapt cea mai urata si degradanta campanie electorala desfasurata vreodata in RM. Lipsa de la urnele de vot a circa 50% din electorat vorbeste de la sine! Printre aceste 50% lipsa credem ca se afla si alegatorii pro unionisti – un segment electoral important care nu s-a regasit nici intr-o formatiune lansata in scrutin.

Statistic vorbind, situatia este urmatoarea: prezenta la vot a fost de 49,22 %. PSRM (socialistii) a acumulat 30,37%; Blocul ACUM – 26,16%; PDM – 23,02%; Partidul Sor – 8,11%.

Alegeri partial libere, am putea spune, au fost doar la sectiile deschise in diaspora. Caci la cele deschise in interiorul frontierelor, si mai ales in teritoriile adiacente zonei transnistrene ocupate de Federatia Rusa, s-a comis o mare frauda si diversiune. In dimineata zilei de 24 februarie, sute de autocare, autobuze si microbuze pline cu asa-zisi alegatori transnistreni, au trecut Nistrul si au invadat sectiile de votare din localitatile din dreapta raului, unele deschise special pentru ei in ajunul scrutinului printr-o directiva a Comisiei Electorale Centrale. A fost o adevarata operatiune hibrida, doar ca in locul armei de foc a fost intrebuintat votul. Votul letal pentru un stat democratic, suveran si independent. Fiindca votantii veniti din teritoriile aflate in afara jurisdictiei Republicii Moldova, zona ocupata de Rusia in urma razboiului de agresiune din 1992, nu aveau idee ce fel de alegeri au loc in dreapta Nistrului. Cei intrebati de jurnalisti de ce au venit, au raspuns fara pic de jena ca li s-au dat ori li s-au promis intre 20 si 40 de dolari, suma confirmata de mai multi indivizi.

Si daca votul a avut acest pret, turistii de peste Nistru nu au scapat ocazia sa-si dubleze ori chiar tripleze venitul, votand pe liste suplimentare in mai multe sectii. Comisia Electorala Centrala, complice la aceasta diversiune, a dat si cifra acestui contingent – peste 37 de mii! Observatorii cred ca au fost mult mai multi. Or, chiar daca admitem ca au fost numai 37 de mii, inmultim cifra cu media de 30 de dolari (ca sa nu zicem 30 de arginti) si obtinem 1.110.000 de dolari. Atat ar costa suveranitatea si independenta Republicii Moldova la pretul estimat pentru beneficiarii acestui tip de vot – Partidul Democrat de guvernamant, Partidul pro rus al Socialistilor si mai noul Partid Sor.

Apropo, Partidul Sor, inexistent pana mai ieri pe scena politica din Republica Moldova, a trecut si el, cu succes, pragul electoral. Cu 7 mandate este parte a noului Parlament. Ilan Sor fiind un afacerist vizat de investigatiile internationale drept principalul manipulator in celebrul furt al miliardului de dolari din Banca Nationala, este inculpatul condamnat in prima instanta la 7 ani si 6 luni de detentie, iar cea de-a doua instanta isi intarzie premeditat convocarea. Metamorfoza condamnatului devenit peste noapte legislator a putut sa se intample doar datorita protectiei Partidului Democrat al lui Plahotniuc, cel care si-a facut din Sor un complice, si, mai nou, un satelit cu 7 mandate in noua configuratie a legislativului de la Chisinau.

Alegerile de duminica din Republica Moldova au fost fraudate masiv. Au fost aplicate multiple forme si metode. Despre doua dintre ele am vorbit deja. A treia ca gravitate ar fi blocarea votului masiv al diasporei. Cu toate acestea alegerile vor fi validate, fiindca atat judecatoriile cat si Curtea Constitutionala din RM sunt aservite in totalitate. Varful puterii se va reconfigura nesemnificativ: acelasi binom va face agenda politica a Republicii Moldova in perioada urmatoare.

In pofida tuturor obstacolelor, cetatenii Republicii Moldova si o serie de partide pro europene s-au mobilizat in sprijinul opozitiei anti oligarhice, reprezentate de Blocul ACUM, condus de cei doi copresedinti: Maia Sandu si Andrei Nastase. Intr-o lupta inegala, actiunea solidara a reusit partial. In noul Parlament au fost promovati 26 de deputati ai Blocului. Misiunea lor este sa demaste politica anti cetateneasca si anti nationala a regimului oligarhic, sa restabileasca statul de drept si sa readuca Republica Moldova alaturi de Romania, pe drumul european de dezvoltare.

Le uram succese in aceasta grea misiune.

Ion Hadarca, senator de Vaslui

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.