Cum se calculeaz impozitul agricol si ce plti trebuie fcute

Pe 25 octombrie a fost termenul de plat la prima trans (50%) din impozitul pe veniturile din agricultur, dar si pe veniturile din activitti independente. Pentru impozitul agricol, Codul Fiscal prevede norme de venit n functie de suprafata terenului si de efectivul de animale detinut.

Prin venituri din desfsurarea unei activitti agricole se ntelege veniturile obtinute individual sau ntr-o form de asociere, fr personalitate juridic, din cultivarea produselor agricole vegetale, exploatarea plantatiilor viticole, pomicole, arbustilor fructiferi si altele asemenea sau cresterea si exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de origine animal, n stare natural.Impozitul anual este calculat prin aplicarea unei cote de 16% asupra venitului stabilit pe baza normei de venit. Impozitul astfel determinat de organul fiscal competent reprezint impozit final si nu se recalculeaz. Declaratiile cu terenul lucrat trebuie depuse de ctre fermieri pn la data de 25 mai. Apoi, plata impozitului anual stabilit conform deciziei de impunere anuale se efectueaz n dou rate egale: 50% din impozit pn la data de 25 octombrie inclusiv si 50% din impozit pn la data de 15 decembrie inclusiv. Veniturile din activitti agricole sunt neimpozabile n limitele urmtoarelor plafoane ale suprafetelor cultivate: Cereale – pn la 2 ha Plante oleaginoase – pn la 2 ha Cartof – pn la 2 ha Sfecla de zahr – pn la 2 ha Tutun – pn la 1 ha Hamei pe rod – pn la 2 ha Legume n cmp – pn la 0,5 ha Legume n spatii protejate – pn la 0,2 ha Leguminoase pentru boabe – pn la 1,5 ha Pomi pe rod – pn la 1,5 ha Vie pe rod – pn la 1 ha Arbusti fructiferi – pn la 1 ha Flori si plante ornamentale – pn la 0,3 ha.

Pentru suprafetele mai mari se percepe un impozit diferentiat pe fiecare judet si tip de plantatie; de exemplu, la cereale impozitul variaz ntre 95 de lei/ha n judetul Slaj si 364 de lei/ha n judetul Brila. n cazul anumalelor detinute de proprietari, plafoanele de scutire de la impozitul agricol sunt: Vaci pn – la 2 capete Bivolite – pn la 2 capete Oi – pn la 50 de capete Capre – pn la 25 de capete Porci pentru ngrsat – pn la 6 capete Albine – pn la 75 de familii Psri de curte – pn la 100. Pe lng cota de 16%, trebuie achitat si contributia la asigurrile publice de sntate (CASS), de 5,5% din venitul estimat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.