Vrem drum strategic!

Pn s primeasc finantare, proiectul drumului strategic al Vasluiului are de nfruntat o mare concurent. Toate judetele din Moldova au pregtite proiecte majore pe infrastructur, iar punctajul primit de fiecare dosar este esential pentru obtinerea de fonduri. Chiar dac exist posibilitatea majorrii plafonului financiar european pe Axa Transport, btlia pentru eligibilitate va fi foarte mare. La sfrsitul lunii iunie 2017, proiectul judetului Vaslui va fi depus la Agentia de Dezvoltare Regional Nord- Est.

La nivelul Regiunii de Dezvoltare Nord-Est 1, toate judetene au pregtite investitii pe Programul Operational Regional – Axa Transport. Proiectul pregtit de Consiliul Judetean (CJ) Vaslui are o valoare de 48 milioane de euro, iar cei 92 de kilometri de drum judetean care vor fi modernizati sunt imprtiti in trei tronsoane. Aceast modalitate de segmentare a drumului va permite ca, la organizarea licitatiei, s fie contractate trei firme de constructii, care s lucreze, simultan, pe tot atatea santiere. n acest fel, perioada de executie a investitiei va fi mult mai scurt, comparativ cu situatia in care o singur firm execut intregul proiect. Valeriu Caragat, administratorul judetului Vaslui, spune c in proportie de 90% documentele cadastrale sunt finalizate, iar la sfrasitul lunii iunie 2017, proiectul va fi finalizat in totalitate. Documentele se depun la Oficiul de Cadastru si Publicitate Imobiliar Vaslui, pentru obtinerea extraselor de carte funciar. ‘Suntem in faza final la documentatiile cadastrale pentru documentele de proprietate ale judetului Vaslui. Doar asa putem dovedi c drumul se construieste pe domeniul public. Solicitantul, in spet CJ Vaslui, trebuie s detin in proprietate zona unde se va realiza lucrarea’, a spus Valeriu Caragat.

Punctajul decide finantare

Ierarhia proiectelor pentru finantare va fi stabilit in urma punctajului obtinut de fiecare proiect, pan la acoperirea sumei totale din program. Dup aceast etap, exist posibilitatea supracontractrii pan la un procent de 150%, astfel incat si proiectele aflate in rezerv (sub linie) s poat fi finantate. ‘Colegii din Iasi, Suceava, Piatra Neamt si restul judetelor din Moldova lucreaz, si ei, la proiecte pe infrastructur. Dup ce va fi depus, proiectul va trece prin mai multe etape pan la primirea finantrii. Mai intai, va avea loc o verificare administrativ, apoi o verificare economico-financiar, dup care proiectul obtine un punctaj si primeste finantare. Sau nu! Apelul de finantare este deschis pan in luna iulie. Dac procedurile decurg normal, estimm c, pan la sfarsitul anului 2017, vom semna contractul de finantare, a mai spus Valeriu Caragat. Initial, proiectul drumului strategic Barlad – Laza – Codesti trebuia depus la Agentia de Dezvoltare Regional Nord-Est, pan la data de 15 noiembrie 2016. Cum ghidurile solicitantului lansate de autorittile de management au intarziat foarte mult iar noile pro – ceduri de accesare sunt complicate, perioada de depunere a fost prelungit. ‘Drumul strategic este un proiect capital pentru noi. La aceast retea modern de infrastrctur se vor lega zone importante ale judetului Vaslui, care au drumuri deteriorate, pentru care noi nu avem resursele financiare necesare’, explica Dumitru Buzatu, presedintele CJ Vaslui.

Proiectul va creste cu 25% lungimea drumurilor modernizate

n luna decembrie 2016, CJ Vaslui, a aprobat o hotrare privind incheierea acordului de parteneriat intre judetul Vaslui si comunele Zorleni, Bcani, Alexandu-Vlahut, Laza, Blteni, Stefan cel Mare, Zpodeni, Dnesti, Codesti si Miclesti, pentru realizarea drumului strategic judetean. Proiectul este intitualt ‘Regiunea Nord-Est, Axa Rutier Strategic 4 Vaslui, Reabilitare si Modernizare Drum Strategic Barlad – Laza – Codesti’ si reuneste mai multe drumuri judetene: DJ 245, DJ 245M, DJ 247, DJ 246. La nivel judetean, proiectul contribuie cu cresterea cu minim 25% a lungimii drumurilor judetene si comunale modernizate, precum si reducerea cu 15% a accidentelor rutiere din cauza strii infrastructurii si/sau lipsei unei semnalizri corepunztoare. Vineri, 27 mai 2016, a fost castigat contractul de proiectare pentru drumul strategic din judetul Vaslui. Este vorba despre servicii de proiectare privind elaborarea documentatiei tehnico – economice. La licitatia public au participat opt ofertanti, iar contractul de proiectare a fost adjudecat de ctre Search Corporation SRL Bucuresti, cu suma total de 214.192,61 lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.